Celý článek prvních recenzí naleznete zde.

Jaké jsou další recenze? Jak byly octy úspěšné? Jaké recepty doporučují?
 
Gabina K.

Octy mi udělaly velkou radost. Hlavně ty, co jsem neznala a to jablečný, z bílého vína a červeného vína, také ocet s chutí bylinek. Abych je otestovala, udělala jsem hodně čerstvých salátů, kdy jsem je různě kombinovala s olivovým olejem, řepkovým oleje, s hořčicí a s medem. Největší úspěch měl rukolový salát se zálivkou z bylinkového octa a pak salát, který jsem doplnila vařenými vajíčky s dipem z těchto ingrediencí – trochu majonézy, jablečného octa a nasekané pažitky, sůl a pepř. To je velká dobrota! Také milujeme klasický ledový salát, křupavý, jen tak se sladkokyselou zálivkou a to jsem vyzkoušela ocet z červeného vína, salát byl trochu jiný než obvykle z klasického octa a s třtinovým cukrem dohromady, to bylo skvělé. Klasický ocet jsem kromě oblíbených omáček, jako je koprová nebo znojemská ještě využila na okurky a na trochu hub, kterou jsme začátkem léta našli. Líbí se mi, jak jsou tyto octy variabilní a stejný salát, který máte rádi, může díky použití různých octů chutnat zase jinak. Bezva testování, děkuji.

Hanka K.

Za mne mají Bzenecké octy velké plus! Jsem milovníkem salátů, největší radost mi udělaly obě balzamika. Dělám často doma salát z pečené červené řepy: Dlouze peču červenou řepu zabalenou v alobalu a již do základu pečení dávám olivový olej, česnek, rozmarýn a Balzamico ocet. Tady se smísí chuť samotné řepy s navinulým Balzamicem a pečením se vytvoří jedinečně chutná šťáva. Připravím si kozí sýr (něco jako žervé, tuto konzistenci), rukolu a k tomu nakrájím takto upečenou, studenou řepu. Salát poliju Balzamicovo – řepovým výpekem a ještě na něj přidám buď klasické Balzamico nebo Balzamico krémové glazé. S opečenou bagetkou je to velmi dobré. Pokud máte rádi tyto saláty, dají se spojit i s ogrilovaným camembertem. Bzenecké Balzamico glazé je na tento druh salátů úplně skvělé. Ostatní octy také bodovaly, léto se saláty je prostě tak, jak má být!

Karolína N.

Děkuji za testování Bzeneckých octů. Některé octy jsem neznala, a když jsem si prohlížela na stránkách octů, na co je dobré je použít, inspirovala jsem se několika recepty přímo z těchto stránek. Kromě salátů, na které byly octy bezkonkurenční, mne zaujal recept na kedlubnové zelí, kam se dá použít jablečný ocet. Kedlubnové zelí občas děláme, ale dávám do něj normální klasický ocet, tak jsem byla zvědavá, jaké zelí bude s tím jablečným. Mohu doporučit, je s ním jemnější, nemám takovou „octovou“ chuť. Povedlo se nám, příprava je hodně jednoduchá a výsledek super.

Darina V.

Octy jsem testovala moc ráda, posílám moje dva vyzkoušené recepty na zálivky, na které jsem použila vinný ocet (bílý). Salát se zálivkou z vinného octa: Hlávkový salát, menší keříčková rajčata, na jemno nakrájená cibulka. Zálivka s medem: Dvě polévkové lžíce vinného octa, 6 lžic olivového oleje, lžíce medu, sůl a pepř.

Iveta S.


Moje testování Bzeneckých octů:
Octy používám většinou na saláty. Teď v létě je na ně nejvhodnější období. Máme rádi salát jako přílohu ke grilovaným specialitám nebo i jen tak, jako lehkou večeři. Můj syn miluje koprovou omáčku a dcera zase koprovou polévku. Do těchto jídel používám jablečný ocet. Jídlo krásně dochutí. Do čočky na kyselo zas přidávám vinný ocet. Mám pocit, že to víno se k čočce krásně hodí. Zálivku na salát dělám podle momentální nálady a chuti. Našimi favority jsou nejčastěji tyto dvě: 2 lžičky bazalkového pesta, 1 lžíce balzamikového octa, sůl, pepř, olivový olej. Nebo 2 lžičky pesta z medvědího česneku, 1 lžíce balzamikového octa, sůl, pepř, olivový olej. Ocet Balzamico crema jsme objevili úplně nedávno, na grilovačce u sousedů. Jen tak jsme si ho každý nalili na hrst polníčku a to byla dobrota. Takže jsem ho doma začala používat taky. Natrhám pár lístků salátu na zahrádce, pokapu tímto octem a to je lahoda. Je moc chutný také na grilovanou cuketu nebo na grilovaný sýr.

Michaela M.

Octy jsem testovala ráda, neboť jsou nedílnou součástí naší kuchyně. Ocet používám na mytí lednice, do pračky ale hlavně na vaření, zavařování a nakládání. Bzenecký mi vyhovuje zatím nejvíce. Pro saláty jsem si oblíbila Speciál na saláty – ocet s chutí bylinek, tomu dávám za jedna! S octy jsem připravila řadu jídel, utopenci, na které přikládám recept se opravdu povedly.

Velká sklenice asi 5 l., 2,5 kg kvalitních špekáčků, 1,5 kg cibule, nakládané okurky, feferonky, pepř mletý.
 
Nálev: 1 l Bzeneckého octa, 1/5 l vody lžička soli a cukru, pepř celý asi 15 kuliček, bobkový list asi 5 ks, nové koření asi 10 kuliček.

Nejdříve si uděláme nálev, aby mohl zchladnout (nesmí být horký). Všechny suroviny na nálev smícháme v hrnci a vaříme asi 5 minut. Špekáčky oloupeme, opepříme, nakrojíme podélně a vkládáme plátky sterilovaných okurek, cibule a feferonek. Skládáme do sklenice dost na těsno a prokládáme plátky cibule. Naplněnou sklenici zalijeme vlažným nálevem, uzavřeme a uchováme na chladném místě alespoň týden. Dobrou chuť s Bzeneckým octem.

Blanka K.

Moje testování má velký přínos pro chutě celé rodiny. Připravila jsem saláty, zavařila jsem okurky, ale největší pochoutkou byly rajčata, mozzarella a bazalka, polité olivovým olejem a Balzamicem glazé. To je teď naše častá letní večeře. Je to strašně dobré. Balzamico glazé milujeme!


Tip redakce: Recept na kedlubnové zelí, který připravila Andrea Motlíková:

  • 4 větší kedlubny
  • 1 velká cibule
  • 1cm plátek másla
  • 2 PL hladké mouky
  • drcený kmín
  • sůl

Na dochucení:

  • kvasný jablečný ocet nebo lihový a cukr

Jaké octy jsme měli možnost testovat?

  • Bzenecký ocet kvasný lihový 1L
  • Bzenecký ocet kvasný jablečný
  • Speciál na saláty – ocet s chutí bylinek
  • Vinný ocet kvasný z bílého vína
  • Vinný ocet kvasný z červeného vína

Více informací naleznete ZDE.

Balsamico ocet z Modeny

Náš tip: 
Balsamico ocet je kulinářská kořenicí přísada pocházející z Itálie. Jedná se o vinný ocet vyráběný ze zahušťovaného moštu vinných hroznů odrůdy Trebbiano. Svoji nasládlou kořenitou chuť získává až po několikaletém zrání v sudech.

Sáhněte po tom správném:

Ten pravý Balsamico ocet pochází z Modeny, kde má svou dlouholetou tradici již od počátku 17. Století. Výroba Balsamico octa se zde řídí speciálními italskými předpisy a probíhá podle přísných pravidel. S přihlédnutím k tradici a zvláštním klimatickým podmínkám v pěstitelské oblasti, bylo Balsamico octu z Modeny propůjčeno logo chráněného zeměpisného označení.

Balsamico glazé

Crema con Aceto Balsamico di Modena IGP


Hustá krémová poleva kombinuje vyváženou, ale silnou vůni a chuť hroznového moštu s jemnou sladkokyselou příchutí octu Aceto Balsamico di Modena IGP (CHZO = chráněné zeměpisné označení), dlouze zrajícího v dřevěných sudech.

Přečtěte si také:

Více inpirace naleznete ZDE.

Přečtěte si také inspiraci od naší kolegyně Elly, redaktorky Vaření a Foodblogerky.

Uložit

Reklama