Tedy netestovaly jsme ji všichni najednou, ale náš šéfredaktor Radek nám dnes připravil oběd metodou Sous-vide, ke které dostal k Vánocům speciální ponorný vařič pro pomalé vaření. Ochutnaly jsme tak lososa a roast beef a musíme uznat, že obojí chutnalo výtečně. Tato metoda uchovává původní vlastnosti potravin, tedy nemění jejich vzhled, barvu, vůni a ani obsah živin. Ochutnaly jste někdy takto připravené pokrmy?

ponorný vařič

maso i

Roast beef s celerovým salátem

roast beef

Losos s čočkovým ragú

cočky

Sous-vide (z francouzštiny, v překladu znamená „ve vakuu“) je kuchařská metoda, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s kontrolovanou teplotou. Takto vakuované se potraviny (maso, ryby, zelenina nebo ovoce) pošírují po různě dlouhou dobu. Většinou jde o několik hodin – někdy až 72 – při přesně vypočítané teplotě, která je nižší než bod varu. Nejčastěji při teplotě v rozmezí 55 – 60 °C. Záměrem je zachovat přirozenou chuť, šťávu a texturu kvalitní potraviny při stejnoměrném ohřívání v přesně teplotně kontrolované vodní lázni.

Hlavní výhody metody sous-vide

  1. Široké možnosti využití – je vhodný pro přípravu masa, ryb i zeleniny
  2. Uchování původních vlastností potravin – nemění se vzhled, barva, vůně ani obsah živin
  3. Snadné plánování – suroviny můžete mít předem připravené k další úpravě
  4. Úspora na surovinách - maso má minimální váhový úbytek
  5. Ekonomický provoz – nízké náklady na energie

Zdroj: Wikipedia

Reklama