Reklama

domácí kečup

Kdo jednou vyzkouší domácí kečup, který je opravdu z rajčat a nenajdete v něm žádná éčka a zvýrazňovače chuti, nechce už jiný. Teď je ta správná doba udělat si velkou zásobu na celou zimu a jaro, dokud nedozrají další rajčata.

Je to tak se všemi domácími produkty. Marmelády, zavařeniny, různá nakládaná zelenina. Těm domácím se prostě kupované produkty nikdy nemůžou vyrovnat. Ale s kečupem je ten rozdíl ještě patrnější. Z domácího kečupu cítíte opravdová rajčata.

Dnes pro vás máme recept od naší čtenářky Jany, která pro sladší chuť přidává do kečupu i trochu jablek. Můžete ho porovnat s receptem, který jsme vám přinesli vloni a odkaz na něj najdete na konci článku.

domácí kečup

Suroviny

  • 1,75 kg rajčat
  • 25 dkg jablek
  • 25 dkg cibule
  • 25 dkg cukru
  • 5 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 polévkové lžíce soli
  • 1 polévková lžíce sladké papriky
  • 1/2 kávové lžičky skořice
  • 1/2 kávové lžičky pálivé papriky
  • 2 bobkové listy
  • 1/4 l octa

Kečup

Postup

Postup je velmi snadný. Rajčata, jablka a cibuli omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Vše vložíme do většího hrnce. Přidáme veškeré koření, cukr a ocet. Dáme na sporák a vaříme přibližně půl hodiny - dokud nebudou jablka rozvařená. Necháme vychladnout. Studenou směs rozmixujeme a propasírujeme přes jemné síto.                

Propasírovaný kečup ještě musíme převařit a to tak dlouho, dokud nezhoustne. Ještě horký plníme do sklenic. Z jedné várky máme přibližně 4 skleničky - záleží na velikosti.

Tip: Kdo má rád pikantnější chuť, přidejte chilli.        

Dobrou chuť přeje Jana - Solnička v kuchyni.

Voňavé a chutné dobroty s rajčaty

domácí kečup

masové koule

plněná rajčata

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, archiv redakce, Jana Nováková