Reklama

domácí kečup

Dozrála vám na zahradě rajčata a chcete si uvařit domácí kečup? Mám pro vás starý rodinný recept. Tento kečup se u nás doma vaří už roky a je ten nejlepší, který jsem kdy ochutnala.

Vždycky jsme měli velkou úrodu rajčat. Jedli jsme je rádi, maminka je chystala ke každému jídlu, spolu s paprikou ze zahrádky. Mňam! Úplně jiná chuť než kupovaná zelenina. A když byla sezona na vrcholu, rajčat bylo více, než jsme dokázali sníst, tak navařila kečup na celou zimu. Mám pro vás dnes recept, který se osvědčil a je léty vyzkoušený.

domácí kečup

Suroviny

  • 4 kg rajčat
  • 3 dcl octa
  • 40 dkg cukru
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • podle chuti 1 lžička chilli
  • 1 lžička skořice
  • 8 cibulí

do gázy zavázat

  • 10 kuliček nového koření
  • 10 celých hřebíčků
  • 10 bobkových listů
  • trocha hořčičného semínka

domácí kečup

Postup

Používejte hodně zralá, měkká a krásně červená rajčaty. Omyjte je a nakrájejte na kousky. Dejte do velkého hrnce, ideálně nerezového nebo teflonového. Přidejte cibuli pokrájenou nadrobno.

Koření dejte na pruh gázy a pevně zavažte. Nemusíte ho potom z hrnce složitě lovit.

Všechny suroviny včetně gázy s kořením přidejte do hrnce k rajčatům. Vařte dvě hodiny.

Vyndejte gázu s kořením, nechejte vychladnout a mixujte. Použijte buď tyčový mixér, nebo stolní mixér s vysokým výkonem.

Nechejte jeden den v lednici. Na druhý den přes jemné síto přeceďte a vařte ještě 30 minut. Případně i trochu déle, když se vám zdá kečup příliš řídký.

Nalijte do čistých, vyvařených a suchých sklenic. Zavíčkujte a ještě 15 minut sterilujte.

Dobrou chuť přeje Elly.

Rajčata, která dozrávají na zahrádkách je potřeba využít...

sušená rajčata

panzanella

grilované caprese

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková a Josef Drábek