Vaření

Ten nejlepší domácí kečup

domácí kečup

Dozrála vám na zahradě rajčata a chcete si uvařit domácí kečup? Mám pro vás starý rodinný recept. Tento kečup se u nás doma vaří už roky a je ten nejlepší, který jsem kdy ochutnala.

Vždycky jsme měli velkou úrodu rajčat. Jedli jsme je rádi, maminka je chystala ke každému jídlu, spolu s paprikou ze zahrádky. Mňam! Úplně jiná chuť než kupovaná zelenina. A když byla sezona na vrcholu, rajčat bylo více, než jsme dokázali sníst, tak navařila kečup na celou zimu. Mám pro vás dnes recept, který se osvědčil a je léty vyzkoušený.

domácí kečup

Suroviny

  • 4 kg rajčat
  • 3 dcl octa
  • 40 dkg cukru
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • podle chuti 1 lžička chilli
  • 1 lžička skořice
  • 8 cibulí

do gázy zavázat

  • 10 kuliček nového koření
  • 10 celých hřebíčků
  • 10 bobkových listů
  • trocha hořčičného semínka

domácí kečup

Postup

Používejte hodně zralá, měkká a krásně červená rajčaty. Omyjte je a nakrájejte na kousky. Dejte do velkého hrnce, ideálně nerezového nebo teflonového. Přidejte cibuli pokrájenou nadrobno.

Koření dejte na pruh gázy a pevně zavažte. Nemusíte ho potom z hrnce složitě lovit.

Všechny suroviny včetně gázy s kořením přidejte do hrnce k rajčatům. Vařte dvě hodiny.

Vyndejte gázu s kořením, nechejte vychladnout a mixujte. Použijte buď tyčový mixér, nebo stolní mixér s vysokým výkonem.

Nechejte jeden den v lednici. Na druhý den přes jemné síto přeceďte a vařte ještě 30 minut. Případně i trochu déle, když se vám zdá kečup příliš řídký.

Nalijte do čistých, vyvařených a suchých sklenic. Zavíčkujte a ještě 15 minut sterilujte.

Dobrou chuť přeje Elly.

Rajčata, která dozrávají na zahrádkách je potřeba využít...

sušená rajčata

panzanella

grilované caprese

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková a Josef Drábek

   
23.08.2016 - Zelenina - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [10] JaninkaCh [*]

    Náš rodiný recept je taky hodně podobný. Nejlepší kečup!!! Maminka přidávala jablka, ale já ne. To bych si mohla koupit v obchodě. Do těch se taky místo rajčat davají jablka Sml24

    superkarma: 0 24.08.2016, 09:55:12
  2. [9] Jasmína [*]

    je, to je dobry recept Sml67

    superkarma: 0 23.08.2016, 21:28:33
  3. avatar
    [8] Jandywoman [*]

    Dělám téměř stejný kečup jako je zde uveden, jen přidávám jablíčka Sml16

    superkarma: 0 23.08.2016, 19:54:07
  4. [7] Andreadornova [*]

    Vyzkouším Sml67

    superkarma: 0 23.08.2016, 19:28:01
  5. avatar
    [6] SNÍŽEK [*]

    zatím stíháme jíst,kdyby ne,zkusím ten kečup Sml58

    superkarma: 0 23.08.2016, 17:42:10
  6. [5] free [*]

    Tak tedy já nedávám tolik octa a cibule, naopak přidám 15o gramů jablka.... asi jedno větší. Máme v rodině malé děti, takže bez chilli a pálivé papriky.

    superkarma: 0 23.08.2016, 15:29:27
  7. [4] Darmovzalova [*]

    Tak já jsem jednu várku kečupu dělala už před 14dny a do druhé várky jsem se pustila dnes.Dělám ho skoro stejně jak je uvedeno v receptu akorát nepoužívám gázu Já to rozmixuji i s kořením.

    superkarma: 0 23.08.2016, 14:25:20
  8. avatar
    [3] Hanula [*]

    Sml16a já zrovna včera odmítla rajčata na kečupSml68

    superkarma: 0 23.08.2016, 11:56:08
  9. avatar
    [2] Kadla [*]

    Letos jsem měla velmi bídnou úrodu rajčat, škoda... jinak bych ten kečup ráda vyzkoušela..

    superkarma: 0 23.08.2016, 09:28:59
  10. [1] bobani [*]

    rajčata sušená na slunci jsou výborná

    superkarma: 0 23.08.2016, 08:47:45

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme