Rajčata z obchodu nechutnají ani zdaleka tak dobře, jako ta domácí. Alespoň nějakou chuť však přece jen mají. I tu však spolehlivě zabijete, když je uložíte do ledničky. Nízká teplota navíc mění jejich vnitřní strukturu, takže budou moučná. Ideální teplota pro ně je ta kolem 10 °C.

Nechcete, aby vám brambory při pokojové teplotě brzy naklíčily? Výhrou není ani to, když je dáte do chladničky. Škrob se totiž vlivem příliš nízké teploty začne měnit na cukr, takže zesládnou. To ale není jediný problém. Jakmile takto skladované brambory tepelně zpracujete, může se v nich ve větší míře tvořit škodlivý akrylamid.

Přinesli jste si domů snítky bylinek a zvažujete, kam s nimi? Rozhodně ne do ledničky, pokud nemáte v úmyslu zavřít je do vzduchotěsného obalu. V opačném případě by vám rychleji uschly a připravily byste je o chuť i vůni. Neprovoní vám ledničku, naopak do sebe natáhnou všechny pachy z okolí. A třeba konkrétně na bazalce se v chladu velmi brzy objeví nevzhledné černé tečky. Jak tedy s bylinkami naložit? Jako s běžnou řezanou kyticí – dát je do vázy.

Cibule a česnek sice uvítají chladné místo na skladování, ale lednička je už přes čáru. Vlhkost a příliš nízká teplota jim vezme nejen aroma, ale také tuhost. Pokud jsou rozkrojené, ledničce se nevyhnou. Skladujte je ale v uzavřeném obalu (už kvůli pachu) a ne dlouho.

Čerstvá káva, to je sen všech vyznavačů tohoto moku. Rozhodně jí ale nedocílíte uchováváním v ledničce. Přijde o aroma tím, že do sebe natáhne pachy z okolí. Teplotní šok navíc způsobí rychlejší vysychání zrnek, což se podepíše na chuti.

Olivový olej potřebuje jen tmu, nikoli chlad. Pokud je v příliš nízké teplotě, zhoustne a někdy se také zakalí.

Skladovat (dlouhodobě) čokoládu v lednici není úplně běžné, přesto to někdo dělá. Jenže tím jí škodí hned ve dvou rovinách. Nízká teplota a vlhkost při delším pobytu způsobí, že zbělá. A také do sebe natáhne okolní pach. Špatně je pro kvalitu čokolády i opačný extrém – skladování na světle a sluníčku.

Do lednice nepatří ani med. Dříve vám zkrystalizuje. Lépe mu je při pokojové teplotě, kde vydrží tekutý mnohem déle.

Také máte dojem, že chléb plesnivý čím dál větším kvapem? Uložením do ledničky si ale nepomůžete. Nejen že mu nesvědčí tamní vlhkost a pachy, ale také mnohem rychleji zestárne. Může za to přeměna škrobu zpět do krystalické struktury, v jaké se nachází ještě v mouce. Při tomto procesu se rychleji uvolňuje voda a chléb vysychá. Raději ho zabalte do utěrky a uložte při pokojové teplotě do chlebníku.

Exotické ovoce je zvyklé na příjemnou teplotu, takže když ho nedozrálé uvězníte v chladničce, zastavíte proces dozrávání. Tím se samozřejmě připravíte o jeho lepší chuť.

Čtěte také:

Uložit

Uložit

Reklama