Reklama

telecí maso s máslovou dýní

Sehnat telecí maso není nic moc snadného. Kvalitní, z dobrého zdroje - nadlidský výkon. Mně se to povedlo, a pokud se to nepovede vám, tak nezoufejte a použijte maso vepřové, třeba panenku, která bude pro tenhle recept taky výborná.

K masu jednu středně velkou dýni. Já jsem použila dýni máslovou, kterou jsem zrovna měla po ruce. Výborně se bude hodit ale i populární hokkaido nebo muškátová dýně. Když dýni neseženete na trhu ani v supermarketu, doporučuji vybrat si na dýňovém statku u Pipků, odkud jsem dýně kupovala já. Obrovský výběr, nadšení pro pěstování dýní a skvělý přístup.

Suroviny

1 středně velká dýně
600 - 700 g telecího masa
2 velké cibule
3 petržele
máslo a trocha oleje
1 l plnotučného mléka
sůl a pepř

Postup

Smažila a následně pekla, jsem v litinovém hrnci. Pokud takový hrnec nemáte, tak použijte klasický pekáč nebo hrnec, který můžete strčit do trouby.
V hrnci rozpustíme máslo s trochou oleje, na kterém ze všech stran osmahneme telecí maso vcelku. Vyndáme ho z hrnce a na výpek přidáme cibuli nakrájenou na půlkolečka, kolečka nebo půlkolečka petržele a společně osmahneme. Pro maličko jinou chuť můžete přidat i kousek celeru a mrkve. Omáčka pak bude hodně podobná „svíčkové“.

telecí s dýní

Zalijeme plnotučným mlékem, ochutíme solí a pepřem a dáme do trouby vyhřáté na 160 °C, péct asi na hodinu a půl.

Maso máme krásně měkké. Vyjmeme ho z mléka. Když se nám bude zdát, že máme v hrnci pořád ještě hodně tekutiny, můžeme ho na chvíli postavit na sporák a nechat prudkým varem trochu zredukovat. Ale většinou to není potřeba. Z mléka vyndáme také dýni, dužinu vyškrábneme ze slupky (pokud použijeme hokkaido, tak se slupky zbavovat nemusíme) a všechnu zeleninu, včetně dýně rozmixujeme tyčovým mixérem.

Maso nakrájíme na plátky, zalijeme omáčkou a podáváme třeba s těstovinami.

Dobrou chuť přeje elly.