Vaření

Telecí maso pečené s dýní

telecí maso s máslovou dýní

Sehnat telecí maso není nic moc snadného. Kvalitní, z dobrého zdroje - nadlidský výkon. Mně se to povedlo, a pokud se to nepovede vám, tak nezoufejte a použijte maso vepřové, třeba panenku, která bude pro tenhle recept taky výborná.

K masu jednu středně velkou dýni. Já jsem použila dýni máslovou, kterou jsem zrovna měla po ruce. Výborně se bude hodit ale i populární hokkaido nebo muškátová dýně. Když dýni neseženete na trhu ani v supermarketu, doporučuji vybrat si na dýňovém statku u Pipků, odkud jsem dýně kupovala já. Obrovský výběr, nadšení pro pěstování dýní a skvělý přístup.

Suroviny

1 středně velká dýně
600 - 700 g telecího masa
2 velké cibule
3 petržele
máslo a trocha oleje
1 l plnotučného mléka
sůl a pepř

Postup

Smažila a následně pekla, jsem v litinovém hrnci. Pokud takový hrnec nemáte, tak použijte klasický pekáč nebo hrnec, který můžete strčit do trouby.
V hrnci rozpustíme máslo s trochou oleje, na kterém ze všech stran osmahneme telecí maso vcelku. Vyndáme ho z hrnce a na výpek přidáme cibuli nakrájenou na půlkolečka, kolečka nebo půlkolečka petržele a společně osmahneme. Pro maličko jinou chuť můžete přidat i kousek celeru a mrkve. Omáčka pak bude hodně podobná „svíčkové“.

telecí s dýní

Zalijeme plnotučným mlékem, ochutíme solí a pepřem a dáme do trouby vyhřáté na 160 °C, péct asi na hodinu a půl.

Maso máme krásně měkké. Vyjmeme ho z mléka. Když se nám bude zdát, že máme v hrnci pořád ještě hodně tekutiny, můžeme ho na chvíli postavit na sporák a nechat prudkým varem trochu zredukovat. Ale většinou to není potřeba. Z mléka vyndáme také dýni, dužinu vyškrábneme ze slupky (pokud použijeme hokkaido, tak se slupky zbavovat nemusíme) a všechnu zeleninu, včetně dýně rozmixujeme tyčovým mixérem.

Maso nakrájíme na plátky, zalijeme omáčkou a podáváme třeba s těstovinami.

Dobrou chuť přeje elly.

   
01.11.2013 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [26] datura [*]

    Telecí peču docela často, ale dýní bych ho nekazila Sml16

    superkarma: 0 02.11.2013, 10:27:51
  2. avatar
    [25] kqkkatka [*]

    dufam že tela moze byt aj krava

    superkarma: 0 02.11.2013, 00:53:59
  3. avatar
    [24] mmysulka [*]

    vypadá to dobře

    superkarma: 0 02.11.2013, 00:18:03
  4. avatar
    [23] arminka [*]

    Sml67 tak telecí bych si dala, ale tu dýni zrovna nemusím

    superkarma: 0 01.11.2013, 23:09:07
  5. avatar
    [22] Evininka [*]

    Moc dobré Sml16

    superkarma: 0 01.11.2013, 21:51:46
  6. [21] opickajura [*]

    to nemusim

    superkarma: 0 01.11.2013, 21:45:48
  7. avatar
    [20] gerda [*]

    Lida 1 — #19 na jídlo se nedělá brrr!!Sml30 Říká se: "už jsem jedl".Sml58

    superkarma: 1 01.11.2013, 17:46:02
  8. [19] Lida 1 [*]

    Brrrrr

    1. na komentář reaguje gerda — #20
    superkarma: 0 01.11.2013, 16:35:21
  9. avatar
    [18] hubajda [*]

    Jindriska8 — #16 ani muj ne tak ani jidlo kde je dyne nevyhledavam

    superkarma: 0 01.11.2013, 14:38:09
  10. avatar
    [17] Babca.p [*]

    to vypadá dobře :-)

    superkarma: 0 01.11.2013, 14:33:07
  11. avatar
    [16] Jindriska8 [*]

    Manžel dýni nechce!Sml23

    1. na komentář reaguje hubajda — #18
    superkarma: 0 01.11.2013, 14:22:05
  12. avatar
    [15] gerda [*]

    V19 — #14 Sml22

    superkarma: 0 01.11.2013, 13:26:25
  13. [14] V19 [*]

    teľacie by som pripravila určite iba na prírodnoSml22

    1. na komentář reaguje gerda — #15
    superkarma: 0 01.11.2013, 13:03:19
  14. avatar
    [13] gerda [*]

    palmar — #11 zkus udělat dýňové zelí, k masu je skvělé. Nic to není - cibulku pěkně dožluta osmažit, na to postrouhanou nebo nadrobno pokrájenou dýni (Hokkaido se nemusí loupat). Podusit do měkka s kmínem a solí, pak zahustit máslovou jíškou a dochutit octem a cukrem. Je to rychlovka, nejlepší je k pečenému masu. Jinak je dobrý kompot.

    superkarma: 0 01.11.2013, 12:56:38
  15. avatar
    [12] emkop [*]

    často dělám dýni HokaiSml22do

    superkarma: 0 01.11.2013, 12:51:33
  16. [11] palmar [*]

    u nás dýně v žádné podobě nejede Sml15

    1. na komentář reaguje gerda — #13
    superkarma: 0 01.11.2013, 12:43:53
  17. avatar
    [10] gerda [*]

    elly — #5 určitě nějakou klasiku, tohle je moc. Navíc vůbec není košer.

    superkarma: 0 01.11.2013, 12:22:03
  18. avatar
    [9] chanahd [*]

    dala bych si :-)

    superkarma: 0 01.11.2013, 11:47:14
  19. [8] Pavla_b [*]

    elly — #7 ale jo, věřím, že je to měkké, šťavnaté a dobré, ale já bych z toho udělala radši minutku Sml58 a na tuhle úpravu použila jiné maso (které by z toho mléka bylo také jemné a šťavnaté)

    superkarma: 0 01.11.2013, 10:56:55
  20. avatar
    [7] elly [*]

    Pavla_b — #6 tím, že se trápilo celou dobu ponořené do mléka a při celkem nízké teplotě, tak zůstalo nádherně šťavnaté a navíc z mléka ještě jemné...

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #8
    superkarma: 0 01.11.2013, 10:49:27
  21. [6] Pavla_b [*]

    elly — #5 z telecího bych udělala minutku, škoda tak měkké a šťavnaté masíčko hodinu a půl trápit v troubě

    tahkle pečené s dýní by se dalo udělat jakékoliv jiné (třeba levnější) maso

    1. na komentář reaguje elly — #7
    superkarma: 0 01.11.2013, 10:46:31
  22. avatar
    [5] elly [*]

    gerda — #1 Gerdo, co dobrého bys z telecího připravila?

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #6
    2. na komentář reaguje gerda — #10
    superkarma: 0 01.11.2013, 10:24:19
  23. [4] jithule [*]

    zkusím

    superkarma: 0 01.11.2013, 09:13:09
  24. avatar
    [3] vmarta [*]

    já moc dýni nemusím...Sml23

    superkarma: 0 01.11.2013, 09:02:02
  25. [2] magic11 [*]

    fouknu tam asi vepřové, musí to být dobré i tak Sml67

    superkarma: 0 01.11.2013, 08:21:46
  26. avatar
    [1] gerda [*]

    Pokud bych měla telecí, asi bych zvolila jinou úpravu a "nekazila" ho dýní. Telecí je u nás k dostání běžně, ovšem cena moc běžná není.Sml30

    1. na komentář reaguje elly — #5
    superkarma: 0 01.11.2013, 06:49:17

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme