• Lactobacillus rhamnosus HNOO1

Je prokázané, že konkrétně kmen Lactobacillus rhamnosus HNOO1 hraje velice významnou roli právě ve snížení výskytu alergií, zejména atopických ekzémů, u dětí. „Série studií popisují významný pokles výskytu alergií u dětí, jejichž maminka užívala L. rhamnosus během těhotenství a kojení. V studiích se zaměřili i na jednotlivé typy alergií, přičemž nejlepší efekt vlivem laktobacilů byl dosažen u atopických ekzémů, potravinových alergií a pylové či senné rýmy,“ říká k užívání tohoto probiotika v období těhotenství a laktace gynekoložka MUDr. Miluše Mouková.

Proč je dobré užívat laktobacily v těhotenství a během kojení? To si můžete přečíst ZDE (klikni)

  • Železo a měď

Nejčastějším problémem, se kterým se v praxi setkává MUDr. Radka Gregorová, je nedostatek železa. „Železo se společně s mědí podílí na krvetvorbě a jeho doplněním ve stravě můžete předejít únavám, bolesti hlavy či závratím,“ dodává. A s tím souvisí i příjem vitamínu C, který napomáhá vstřebávání železa ze stravy. Měď je zároveň důležitá pro správnou funkci a rozvoj nervového systému.

Potraviny, ve kterých naleznete železo: Špenát, luštěniny, červené maso, brokolice, hořká čokoláda.
Potraviny, ve kterých naleznete měď: Kešu, houby, sezamová semínka, jablka, mořské plody.

Zajištění dostatečného množství všech těchto mikroživin je předpokladem pro správný vývoj plodu a následně i růst miminka. „Zároveň maminka předejde problémům jako je lámavost nehtů a vlasů, vypadávání vlasů, akné, či záněty ústní dutiny, které jsou právě spojené s nedostatkem vitamínů, říká gynekolog MUDr. Vladimír Slavík.
  • Kyselina listová

Jinak také vitamín B9 se podílí na růstu zárodečných tkání a reguluje dělení buněk. Důležitý je hlavně v začátku těhotenství, kdy snižuje riziko rozvoje vrozených vývojových vad nervové trubice.

Potraviny, ve kterých naleznete kyselinu listovou: pórek, brokolice, saláty, fazole, čočka, klíčky, müsli.

  • Omega-3 mastné

Mozek a celou nervovou trubici mají pod palcem také Omega-3 mastné kyseliny, které se starají o normální rozvoj mozkové kůry a tím i paměti, vnímání a myšlení. Jejich minimální příjem na den je v těhotenství doporučován na 200 mg. Děti, které v prenatálním období přijímají dostatečné množství těchto kyselin, mívají vyšší IQ, lepší psychomotorický vývoj a vyšší porodní hmotnost. Vyšší koncentrace omega-3 mastných kyselin v mateřském mléce podporuje imunitu dítěte, doporučuje se tak jejich zvýšený příjem i v období laktace.

  • Jód a vitamín D3

Jód zajišťuje správné fungování štítné žlázy, která produkuje hormony řídící látkovou výměnu, růst a psychomotorický vývoj plodu. Vitamín D3 se zase podílí na tvorbě kostní hmoty a správném fungování imunitního systému.

Potraviny, ve kterých naleznete jód: Ryby, mléčné výrobky, krevety, vejce, švestky, mrkev.

Reklama