Novinky

Teď mi v kuchyni voní chleba

Čtenářka Gerda se krásně rozepsala o tom, jak ráda jí kvalitní věci. A když se rozepisuje o chlebu, úplně se mi plní pusa slinami. Díky Vám Gerdo za příspěvek.

Dobré odpoledne, zítra jsme od rána na cestách a budu si muset odpustit oblíbenou zábavu na ženě-in, téma je pro mě jak stvořené, tak píšu neprodleně:)

S jídlem to mám tak: jím ráda, snažím se nepřecpávat, dietu zaplaťpánbůh držet nemusím. Chutnalo mi odmalinka a taky jsem už jako dítě předškolního věku pomáhala dospělým v kuchyni.

Měla jsem svou vlastní minikuchyňku s malým nádobím a velice mě to bavilo.  Nakupuju tak, jak mi peněženka dovolí, ale vybírám jen kvalitu.

Prohlížím si údaje na obale a střežím se masa z Polska:) Radši menší kousek, ale od řezníka. Dříve jsem se letákům smála, dnes si je položím na stůl, zaškrtám si slevy a podle toho pak nakoupím. Času mám teď naštěstí dost a na kole je to otázka hodiny. Ale není sleva jako sleva!

V pátek si např. jedu pro velké akční jogurty Hollandia, protože žádné bílé jogurty nám nevyhovují líp. Bílou břečku nebudu jíst a jsem ráda, když se do jogurtu hezky zakrojí lžička a drží to tvar. Z těchto jogurtů je domácí Lučina naprosto jedinečná, tu taky nekupuju a dělám už jen doma. Stačí 3 velké bílé jogurty a 1 tekutá šlehačka.

Teď mi v kuchyni voní chleba. Chtěla jsem to dokázat, a povedlo se, po několika pokusech zpočátku, a už to umím celkem uspokojivě. Chleba nakupovat nemusím. Žádná věda - chtělo to jen vypiplat kvásek, a ten jako perpetuum mobile slouží při každém novém pečení. Jen ho nesmím zapomenout nakrmit, aby neuhynul.

Zatím mi to jde, i bez pekárny a bez ošatky, každopádně je chleba kváskový a dobrý. Namazaný čerstvým máslem nebo tou Lučinou chutná i na večeři.

Vařím každý den a jen z dobrých a čerstvých surovin, pokud možno ze zahrady. Peču moučníky, dělám si džemy - ale bez Pektogelu, připadá mi, že potlačuje chuť ovoce.

Pár příkladů jsem tedy uvedla, nemůžu se rozepisovat, mám štěstí, že mě baví domácnost, vaření, pečení... Nebo má štěstí moje rodina:)

A co bych jíst nechtěla? Musela bych být na pokraji smrti hladem, abych snědla mořské plody! Jak to „smrdí“ rybinou - nemůžu, no. Každý máme něco:)

A co bych jedla naopak moc ráda?? Fialky - ty bonbóny mého mládí, ale už jsem je dlouho neviděla. Pamětnické už patrně nejsou a nová receptura podle EU určitě nebude taková, aby zachutnala. Ale co, jako malá jsem jich snědla dost, aspoň mám hezké vzpomínky:)

Gerda


Dáváte v jídle přednost kvalitě, nebo kvantitě?

  • Kupujete potraviny ve slevách?
  • Nebo výhradně od malovýrobců?
  • Dáváte přednost značce BIO?
  • Nakupujete na trzích?
  • Změnili se vaše návyky a chutě časem, jako mně?
  • Fandíte spíše Pohlreichovi, nebo Babicovi?

Otázek a podtémat je velká hromada. Já se těším na všechny vaše příspěvky na redakčním e-mailu.

redakce@zena-in.cz

A jednu z vás dnes na konci editace kolem 16. hodiny odměním. Ke svému příspěvku napište, o jaký druh potraviny, o které sníte, ale ještě jste ji neměla možnost ochutnat, máte zájem, a já jedné z vás přání splním! K mání je dnes v podstatě cokoliv, od šnečích jater (nestojí to za to)  po krokodýlí maso (chutná jako kuřeryba) …

   
11.07.2013 - Čtenářské příspěvky - autor: Radek Kříž

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [51] DanaD [*]

    enka1 — #50 Sml30Sml30

    superkarma: 0 12.07.2013, 07:00:06
  2. avatar
    [50] enka1 [*]

    DanaD — #49 tssss, tu si udělám

    1. na komentář reaguje DanaD — #51
    superkarma: 0 12.07.2013, 06:49:01
  3. avatar
    [49] DanaD [*]

    enka1 — #48 no Lucinu ti klidne posluSml30

    1. na komentář reaguje enka1 — #50
    superkarma: 0 12.07.2013, 06:46:25
  4. avatar
    [48] enka1 [*]

    DanaD — #47 kobližka — #45 Brání vám něco mi to poslat?Sml58

    1. na komentář reaguje DanaD — #49
    superkarma: 0 12.07.2013, 06:16:50
  5. avatar
    [47] DanaD [*]

    kobližka — #45 nebo cabajkou, zeSml30

    1. na komentář reaguje enka1 — #48
    superkarma: 0 12.07.2013, 06:15:24
  6. [46] Nelsonus [*]

    I u nás se line vůně čerstvého chleba Sml67

    superkarma: 0 11.07.2013, 22:01:37
  7. avatar
    [45] kobližka [*]

    gerda — #39 Díky,to si zapíšu.

    DanaD — #42 No a může to nabírat štanglí uheráku.

    1. na komentář reaguje DanaD — #47
    2. na komentář reaguje enka1 — #48
    superkarma: 0 11.07.2013, 21:58:51
  8. avatar
    [44] enka1 [*]

    DanaD — #42 občas  čerstvý chléb přikousnoutSml20

    superkarma: 0 11.07.2013, 21:24:50
  9. avatar
    [43] DanaD [*]

    gerda — #40 nebo třeba i rybízem na opecenem toustiku...Sml22

    superkarma: 0 11.07.2013, 21:19:55
  10. avatar
    [42] DanaD [*]

    enka1 — #41 uz to vidim.. teply bucek namáčet v lucineSml30Sml54

    1. na komentář reaguje enka1 — #44
    2. na komentář reaguje kobližka — #45
    superkarma: 0 11.07.2013, 21:19:20
  11. avatar
    [41] enka1 [*]

    DanaD — #36 klidně si ho v tý lučině budu namáčet

    1. na komentář reaguje DanaD — #42
    superkarma: 0 11.07.2013, 21:10:55
  12. avatar
    [40] gerda [*]

    řinka — #6 nedochucuju, ono to má hotové neutrální chuť a až hotovou můžeš ochucovat třeba cibulkou, pažitkou, kapií, okurkou - prostě co dům dá a na co je chuť.

    1. na komentář reaguje DanaD — #43
    superkarma: 0 11.07.2013, 19:55:29
  13. avatar
    [39] gerda [*]

    Kennie — #2 mně taky nešel udělat, až jsem si koupila sušený ve Zdravé výživě a ten to odstartoval. Teď už používám pořád dokola, vždycky se musí nechat trošku na dně pro další použití a před tvorbou těsta dva dny - cca - přikrmovat žitnou moukou a vlažnou vodou, až začne pracovat a kynout ve flašce. Záleží na teplotě v místnosti, v tomhle vedru co bylo mi přes noc utekl na kuchyňskou linku.Sml30

    1. na komentář reaguje kobližka — #45
    superkarma: 0 11.07.2013, 19:52:58
  14. avatar
    [38] gerda [*]

    Holky, přijela jem až teď. Lučina se dělá takto:

    3 velké bílé jogurty, 1 tekutá šlehačka. Vše v míse smícháte. Směs dáte na cedník vyložený řídkým plátnem (já dávám ustřižené dámské punčocháče bez nohavic) a nad kastrolem necháte v ledničce 24 hodin odkapat. Někdy je to hotové i dřív, prostě to sledujete a ochutnáváte. Je toho opravdu hodně a v ledničce vydrží.

    superkarma: 0 11.07.2013, 19:50:55
  15. avatar
    [37] kobližka [*]

    DanaD — #36 Sml30Sml30Sml30Sml30

    superkarma: 0 11.07.2013, 19:08:16
  16. avatar
    [36] DanaD [*]

    Sml16 haluška — #35 je jedna vune ještě hezci.... když se pece buček

    1. na komentář reaguje kobližka — #37
    2. na komentář reaguje enka1 — #41
    superkarma: 0 11.07.2013, 18:02:58
  17. avatar
    [35] haluška [*]

    pečiem chlieb doma a nepoznám krajšiu vôňu než keď čersto upečený chlebík zavonia celou domácnosťou

    1. na komentář reaguje DanaD — #36
    superkarma: 0 11.07.2013, 16:41:51
  18. [34] free [*]

    Já ty fialky vůbec nepamatuju....tak netuším, jestli mi chutnaly Sml80

    superkarma: 0 11.07.2013, 16:36:09
  19. avatar
    [33] paníliška [*]

    babaz — #28 Vždyť už v diskuzi ten návod je. Jogurty a šlehačku prostě smícháš dohromady a dáš okapat na cedník vyložený řídký plátnem. zhruba po 12 hodinách v lednici je hotovo, na cedníku máš "lučinu" a v hrnci syrovátku. Sml58

    superkarma: 0 11.07.2013, 16:03:36
  20. [32] akčak [*]

    viděla jsem je na pouti ,ale nevím jestli mají stejnou chut

    superkarma: 0 11.07.2013, 13:03:36
  21. avatar
    [31] řinka [*]

    babaz — #28 To dášSml22neboj,sladké nebo chleba,na všechno musíš mít mouku a zadělat.

    superkarma: 0 11.07.2013, 12:55:36

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] kobližka [*]

    babaz — #28 Taky nemám pekárnu a chleba je bez kvásku,jen se sušeným droždím.

    superkarma: 0 11.07.2013, 12:28:21
  2. avatar
    [29] kobližka [*]

    xx-b — #24 Ničeho s neboj,já ho pekla poprvé až letos a to je mě 59 let Sml30,ale fakt to nic není.

    superkarma: 0 11.07.2013, 12:27:21
  3. [28] babaz [*]

    Sml16Gerda to napsala hezky od srdce s tím nápadem na výrobu Lučiny z jogurtu a šlehačky nemám vyzkoušený,ale ráda bych měla návod na přípravu. Co se týče péct chleba,tak u mě je to horší. Nemám pekárnu a s kváskem si nerozumím. Ráda peču sladké dezerty pro vnoučata a taky zkouším vytvářet dorty dle různých návodů a receptů.

    1. na komentář reaguje kobližka — #30
    2. na komentář reaguje řinka — #31
    3. na komentář reaguje paníliška — #33
    superkarma: 0 11.07.2013, 12:14:39
  4. avatar
    [27] lenig [*]

    já pekla chlebík včera večer po práci Sml59, peču tak 3x týdně Sml67

    superkarma: 0 11.07.2013, 12:10:31
  5. avatar
    [26] arminka [*]

    emkop — #25 tohle je i můj názor Sml67Sml16

    superkarma: 0 11.07.2013, 11:42:03
  6. avatar
    [25] emkop [*]

    Chleba jsem zatím doma pekla jen jednou,byl dobrý,ale te energie propálené,myslím že i v pekárně dostanu koupit kvalitní celozrný chleba.

    1. na komentář reaguje arminka — #26
    superkarma: 0 11.07.2013, 11:40:30
  7. avatar
    [24] xx-b [*]

    máš můj obdiv - chleba jsem ještě nikdy nepekla, ale někdy bych to určitě zkusit chtěla Sml22

    1. na komentář reaguje kobližka — #29
    superkarma: 0 11.07.2013, 10:36:54
  8. avatar
    [23] čurda [*]

    medulka — #22 souhlasím, také miluji ty pravé smetanovéSml22

    superkarma: 0 11.07.2013, 10:34:46
  9. avatar
    [22] medulka [*]

    ty řídké jogurty taky nemusím, není nad poctivý, pořádně hustý Sml22

    1. na komentář reaguje čurda — #23
    superkarma: 0 11.07.2013, 10:10:20
  10. avatar
    [21] DanaD [*]

    no vidite a ja morske plody milujuSml16

    superkarma: 0 11.07.2013, 10:02:00
  11. avatar
    [20] ladouch [*]

    Fialky jsem také milovala, dají se sehnat i dnes, ale už to není ono.Sml16

    superkarma: 0 11.07.2013, 09:46:56
  12. [19] Maryene [*]

    My pečeme chleba doma v pekárně, směsi ale nekupujeme, pěkně si namícháme sami všechno z chlebové mouky, do toho semínka, včetně lněného, ovesné vločky, atd. Až jsem se lekla při tom nadpisu, protože teď mi v kuchyni voní chleba a já jdu vypnout pekárnu...Sml16

    superkarma: 0 11.07.2013, 09:44:27
  13. avatar
    [18] kobližka [*]

    Chleba taky peču,ne sice pravidelěn,ale peču,bez kvásku,ale je taky moc dobrý.A mořské plody? Díky,nemusím všechno Sml16

    superkarma: 0 11.07.2013, 09:28:24
  14. avatar
    [17] řinka [*]

    http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/sisiny-oblibene-fialkove-bonbony-jsou-stale-k-dostani_168319.html

    superkarma: 0 11.07.2013, 09:19:05
  15. [16] dadma [*]

    Maria28 — #12 Opravdu to byla fialová cucavá kytička co voněla po fialkách.

    superkarma: 0 11.07.2013, 09:13:08
  16. avatar
    [15] enka1 [*]

    Maria28 — #12 Bývaly hodně na poutích (cca 50 let), tvar abarvu květu fialky nenapodobitelná chuť, určitě ze soukromé dílny, tajemství receptu je asi nenávratně pryč, protože pozdější napodobeniny měly jen ten tvar a barvu.

    superkarma: 1 11.07.2013, 09:12:17
  17. [14] dadma [*]

    Hezky jsem si početla.Já jsem byla jako dítě vybíravý fracek.Nyní sním skoro vše,ale v čem s tebou souhlasím jsou mořské plody.Nechápu jak to může být lahůdka? Mě nechutná ani kaviár.Asi nemám tu správnou hubu.A fialky jsem měla v dětství také moc ráda,kupovaly jsme je s mamkou v cukrárně ,kde to voněla a paní měla bonbóny v dózách a každému je navážila.

    superkarma: 0 11.07.2013, 09:12:12
  18. avatar
    [13] marianaant [*]

    Maria28 — #12 Můj dědeček musel přestat kouřit a tak si pamatuji, že začal cumlat tvrdé bombony a mezi nimi byly i fialky. Velikostí byly asi jako současné lesněnky , byly tmavě fialové a měly tvar květu fialky a opravdu i po nich voněly a chutnaly. To bylo tak asi kolem 1956 pak najednou zmizly.Sml16

    superkarma: 0 11.07.2013, 09:08:38
  19. [12] Maria28 [*]

    Myslím, že něco pamatuju, ale bonbóny fialky mi nic neříkají, nelze nějak přiblížit?

    1. na komentář reaguje marianaant — #13
    2. na komentář reaguje enka1 — #15
    3. na komentář reaguje dadma — #16
    superkarma: 0 11.07.2013, 09:01:19
  20. avatar
    [11] marde [*]

    pinokio — #8

    Také ho dělám, ale z čerstvého droždíSml16 Během chvilky je pryčSml16

    superkarma: 0 11.07.2013, 08:55:05
  21. [10] telelot [*]

    ňam, ňam, domácí chlebíček, taky bych si dalaSml16

    superkarma: 0 11.07.2013, 08:45:13
  22. avatar
    [9] maje [*]

    holky, normálně se to zamíchá, dá do cedníku (do plíny) a nechá 24 hodin vykapat (syrovátka). já to malinko ještě přisoluji. pak zamíchat třeba šnytlík...

    superkarma: 0 11.07.2013, 08:38:25
  23. [8] pinokio [*]

    Šikovná holka,já dělám taky domácí chleba,ale z instantního droždí,normálně v troubě,večer zamíchám ingredience-voda.sůl.kmín,droždí,mouka/může se dát škvarky,slanina,apod./do rána počkám,a pak peču.Je pravda,že je tam nějaká čekací doba,ale je to bez práce,nevýhodou je jen čekání.Kdo chce,ať mi napíše e-mail do zpráv,ráda pošlu recept i s obrázky,mám ho od jedné internetové kamarádky a spousta lidi je s ním spokojena.

    1. na komentář reaguje marde — #11
    superkarma: 0 11.07.2013, 08:36:37
  24. avatar
    [7] enka1 [*]

    Sml67

    Kolik je asi tý "lučiny", případně jak se dělá?

    superkarma: 0 11.07.2013, 08:34:06
  25. avatar
    [6] řinka [*]

    Pamětnice jsou ne,že ne.Prosím tě a ještě tu domácí lučinu nějak dochucuješ?

    1. na komentář reaguje gerda — #40
    superkarma: 0 11.07.2013, 08:29:46
  26. avatar
    [5] řinka [*]

    Kennie — #2 Žitný kvásek se dá koupit v pekařství když se Ti nedaří.

    superkarma: 0 11.07.2013, 08:26:52
  27. avatar
    [4] Hanula [*]

    Sml16šikovná holka - není nad čersvě upečený chléba

    superkarma: 0 11.07.2013, 08:26:40
  28. avatar
    [3] DanaD [*]

    Gerdu musim pochvalit, kdyz jsem byla v jejim meste  na vystave kocek, donesla mi tam vlastni sadlo se skvarkama a chlebik a sul... a jindy zase uzasne pizza rohlicky nebo povidlovou buchtu... je fajn mit takovou varici pecici kamaradkuSml16Sml67

    superkarma: 0 11.07.2013, 08:25:08
  29. [2] Kennie [*]

    To obdivuji Sml67 mě se kvásek ne a ne podařit Sml80

    1. na komentář reaguje řinka — #5
    2. na komentář reaguje gerda — #39
    superkarma: 0 11.07.2013, 08:11:57
  30. avatar
    [1] Lanolinka [*]

    Ty jo, jak že děláš tu Lučinu? to by mě zajímalo, protože tu máme moc rádi,ale ty ceny!!

    superkarma: 0 11.07.2013, 08:08:18

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme