Bulvár

Tchibo kávový den


Oslavte Kávový den s Tchibo v některém z deseti obchodů Tchibo po celé ČR a vychutnejte kouzlo tohoto úžasného nápoje! Svátek připadá na 1. října. Po celý den můžete využít nejen řady lákavých nabídek, ale také získat spoustu užitečných informací o tomto báječném nápoji. Kávový den si ale můžete vychutnat i na našich stránkách. Připravili jsme pro vás několik receptů, které mohou obohatit váš každodenní kávový prožitek. Vyzkoušejte nové kávové nápady! A možná, že se zároveň dozvíte něco, co jste o tomto úchvatném nápoji ještě nevěděli.

Tajemné začátky kávy…
 Šíření rostliny kávovníku po planetě Zemi je dobrodružná historie. Arabové učinili z pěstování kávovníku státní tajemství a přísně nad ním bděli. Zakázali jakýkoli vývoz klíčivých kávových zrn. Přesto se je už v roce 1615 podařilo cestujícím kupcům a obchodníkům propašovat do Benátek, centra tehdejšího orientálního obchodu. V roce 1640 byla na náměstí sv. Marka otevřena první kavárna v Evropě.

Kouzlo pěstování…
Kávovník patří do botanické třídy rubiace a řádu coffea. Pro získávání kávy se z četných druhů coffea ve skutečnosti používají dva druhy: Arabica a Robusta.

Kávovník je strom vysoký 6 až 10 metrů. Na plantážích se však rostliny udržují ve výši keřů od 1,5 do 3 metrů, aby sklizeň byla jednodušší. Zpravidla to trvá osm měsíců, než se z jednoho kávového zrna vyvine rostlinka, která se může vysadit na pole, a tři roky do první sklizně.

První květy se otevírají jen na několik dní v roce a vydávají líbeznou vůni podobnou jasmínu. Každý trs květů se skládá z 15 jemných kvítků. Soukvětí zůstává a barva plodů se v průběhu zrání mění od zelené přes žlutou až po svítivě červenou. Uvnitř plodů jsou zpravidla dvě semena, vytoužená kávová zrna. Kávové třešně se krátce po sklizni dále zpracovávají. 


Chvíle přípravy…
Na co je třeba dbát při přípravě lahodného šálku kávy?
• hledejte, až naleznete opravdu dobrou kávu a svoji oblíbenou chuť
• velmi záleží na správném stupni mletí – plně rozvine aroma
• dávkování kávy vždy záleží na vaší chuti – zpravidla se používá 6-8g mleté kávy
• voda na přípravu kávy by měla být dobrá a čerstvá, bez cizích příchutí a vůní, s přiměřeným množstvím minerálních látek, které jsou výraznými nosiči chuťové kompozice
• nepodceňujte mléko – nejen káva, ale i mléko musí být kvalitní, správně nahřáté a mléčná pěna našlehaná – milovníci cappuccina vědí
• pokud je váš oblíbený šálek z porcelánu, máte vyhráno – pro podávání kávy se tento materiál obzvlášť hodí, protože snadněji udrží teplotu kávy
 


Prémiová zrnková káva v obchodech Tchibo – lahůdka pro znalce
Vedle běžného maloobchodního sortimentu prodává Tchibo ve svých obchodech také volně sypanou prémiovou zrnkovou kávu Tchibo Exclusive. Tato mimořádně jakostní kávová zrna pocházejí z předních pěstitelských oblastí. Mimořádný požitek nabízejí sorty Guatemala Grande a Brazil Mild, kávové speciality Vienna Melange a Espresso Originale, i jemná káva bez kofeinu Decaf Blend. Pravým pokladem pak jsou Pearl Beans z Kordiller a novinkou Volcano Coffee ze sopečných  pohoří východní Afriky.


Zeptali jsme se kávového specialisty společnosti Tchibo:

Jaký je rozdíl mezi kávou typu Arabica a Robusta?
Oběma typům se daří v rovníkové oblasti kávovníkového pásu, Výraznější Robusta roste v tropických rovinatých oblastech, Arabice se daří spíše v chladnějších, výše položených oblastech. Oba druhy se liší tvarem a barvou: zelená kávová zrna typu Arabica mají podélný, oválný tvar se zvlněnou rýhou. Jejich barva se mění od modrozelené po zelenou. Zrna Robusty mají naproti tomu okrouhlý tvar, rovnou rýhu a jsou zřetelně menší než zrna Arabiky, která měří 5 až 8 mm. Arabica je vyhledávaná pro své ušlechtilé aroma a jemnou, mírně nakyslou chuť. Robusta má silnější, mírně nahořklou chuť.

Proč se káva praží?
Ještě před půl stoletím si milovníci kávy sami pražili zrna nad topeništěm na těžkých litinových pánvích. Dnes tuto úlohu přebírají pražírny kávy. Jedině žár ohně dokáže probudit k životu množství aromatických látek, které dřímají v každém zrnku. Doba a teplota  pražení jsou jemnými nástroji, kterými lze řídit chuť kávy. Pokud vnitřní teplota zrn překročí bod varu, buněčné stěny zrn se tlakem vodní páry a plynů, vznikajících při pražení, roztáhnou. Jejich objem se zvětší podle druhu o 50-100%. Úbytkem vlhkosti ztrácejí 11-20 % své váhy a mění svou barvu ze zelené nebo stříbrošedé na typickou kávově hnědou. Teplo mění chemické složení zrna uvnitř. Vzniká až 1000 nových látek.

Jak souvisí barva praženého zrna s chutí?
Doba a teplota ohřevu určují stupeň pražení. Každý má rád kávu jinak: Švédové, Finové a Američané například upřednostňují lehce praženou kávu (light roast), Němci středně hnědá zrnka (medium roast), Italové a Španělé si cení černých zrn (full nebo dark roast). Základní pravidlo zní: čím dále na jih, tím jsou zrna tmavší. Odstín barvy přitom závisí na teplotě a době pražení: čím vyšší teplota a doba pražení, tím tmavší. A čím tmavší, tím výraznější chuť kávy.

Má mlýnek, který používám, vliv na kvalitu kávy?
Aby se mohlo rozvinout plné aroma, melou se kávová zrna teprve krátce před přípravou. Starý dobrý ruční mlýnek na kávu je stejně vhodný jako elektrický mlýnek. V každém případě by měl mít mlýnek kotoučové nebo kuželovité mlecí zařízení, u kterého by se dal nastavit stupeň mletí. Pozor na elektrické mlýnky starších ročníků, které mají rychle rotující nože. Tyto nože vyvíjejí teplo, které způsobuje, že kávové aroma rychle vyprchává, a tak zrna znehodnocují.

Záleží na stupni mletí kávy? Jak správně nastavit stupeň mletí kávy?
Čím jemněji je káva umleta, tím rychleji se uvolňují její složky. A každý stupeň mletí přináší jiný výsledek. Proto se musí například turecká káva Mokka mlít jemněji než všechny ostatní druhy kávy. Oborníci připouštějí zrnitost 0,1 mm. Pro Espreso platí druhý stupeň jemnosti 0,2 mm. Překapávaná káva již potřebuje 0,3 mm, aby byl výsledek co nejlepší; a do velkých konví v jídelnách se použije mletá káva o zrnitosti 1 až 3 mm. Správně se hovoří o intenzitě mletí 1 až 3. Ještě hruběji namletá káva o zrnitosti cca 2 až 3 mm je nutná k tomu, aby se z ručního esspesovače (neboli caffetiére) získalo to nejlepší aroma. Specializované obchody nabízí kávu mletou na přesný stupeň, vhodný pro následnou přípravu.

Ovlivňuje voda kvalitu kávy? Z jaké vody připravím nejlepší kávu?
Tvrdá a velmi tvrdá voda (oblasti s tvrdostí vody III a IV) není vhodná k přípravě kávy. Vápník rozpuštěný ve vodovodní vodě váže citlivé aromatické látky kávy, takže káva chutná hořce. Použijte raději nesycenou minerální nebo filtrovanou vodu. 

Jak mám správně kávu uskladnit, aby vydržela čerstvá?
Aroma mleté pražené kávy rychle vyprchává. Nejvíce aroma ničí kyslík, vlhkost a cizí pachy. Káva si mnohem lépe udrží své aroma, pokud zrna zůstanou celá – aroma je v nich chráněno jako v trezoru. Kávu nejlépe uchováte v těsnících porcelánových, skleněných nebo kovových dózách při 2 až 4°C, tedy v chladničce. Čím teplejší je místo uskladnění, tím snadněji aroma vyprchává. V chladničce vydrží kávy čerstvá 4 týdny, ponecháte-li zrna celá, a asi 2 týdny, pokud kávu umelete.

Také jste milovníky kávy? Vyzkoušejte báječné kávové recepty, které najdete ZDE.


Další informace naleznete na www.tchibo.cz.

V naší soutěžní anketě můžete voňavou kávu vyhrát! Proklikněte se k lákavé dobrotě! 

   
25.09.2006 - Společnost - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [16] vráně [*]

    superkarma: 0 10.12.2006, 23:56:20
  2. avatar
    [14] átéčko [*]

    Miluji tuhle kávu v tmavěmodrém obalu

    superkarma: 0 25.09.2006, 18:09:21
  3. avatar
    [13] monca13 [*]

    Vivian: a co ten počet obchodů?

    superkarma: 0 25.09.2006, 15:46:26
  4. avatar
    [12] Vivian [*]

    monca13: vždyť sem nikdo odpovědi nenapsal Nakonec tady nejsou ani otázky, že

    superkarma: 0 25.09.2006, 15:06:13
  5. avatar
    [11] monca13 [*]

    Proč si stále některé soutěžící nemohou zapamatovat, že na soutěžní otázky se odpovídá na určeném místě a ne v diskusi pod článkem . Když nejsem schopná najít odpovědi (mimochodem tentokrát to bylo velmi lehké), tak nesoutěžím. Včera tady byla debata na toto téma pod soutěží o Upwords.

    superkarma: 0 25.09.2006, 14:01:04
  6. [10] rajec [*]

    jazaci: lilithheta: Přečtti si hned první větu článku.

    superkarma: 0 25.09.2006, 13:47:17
  7. avatar
    [9] Vivian [*]

    Odpovědi na všechny otázky jsou v tomhle článku Například počet obchodů je hned v první větě

    superkarma: 0 25.09.2006, 13:41:23
  8. avatar
    [8] lilithheta [*]

    jazaci: je to na stránkách tchibo, já jich tam našla 10. Mně spíš dělala problémy "tchibo exclusive". Nebyla jsem schopna nikde vyčíst, kolik druhů jich vlastně nabízí.

    superkarma: 0 25.09.2006, 12:19:59
  9. [5] schnauzer [*]

    Rada se ucastnim soutezi, ale v tehle o Tchibo bude nejaky hacek, ktery jsem nepochopila/ totiz at delam, co delam, nejak se nemuzu strefit do poctu obchodu. Nikde jsem nenasla neco o poctu 2,5 a 10.

    superkarma: 0 25.09.2006, 10:12:31
  10. avatar
    [4] Aja [*]

    Není nějaká chyba v počtu těch obchodů?

    superkarma: 0 25.09.2006, 09:47:16
  11. [1] japa [*]

    kávička,to je můj životabudič,moje všechno

    superkarma: 0 25.09.2006, 07:37:48

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme