Vaření

Tarte tatin – lahodný omyl francouzské cukrářky

Je to jeden z nejslavnějších francouzských koláčů, ale paradoxně vznikl jaksi omylem. Jeho tvůrkyně opekla jablka chystaná na zcela jiný recept příliš, a protože nevěděla, co s nimi, zakryla je těstem a vše dala péct v opačném gardu, aby se jablka ještě víc nespálila – a Tarte tatin byl na světě! „Je to francouzská klasika, která se nikdy neomrzí a hlavně ji můžete podávat celoročně,“ říká Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských horách, která vám přidává svůj osvědčený recept.

 

Potřebujeme: 8 – 10 jablek, 150 g másla, 150 g krupicového cukru, 200 g listového těsta, skořici a vlašské ořechy (volitelné)

Tarte tatin

Jak na to: Jablka oloupejte, rozpulte, vyndejte jádřinec a nakrájejte na čtvrtky. Do nádoby (nejlépe větší pánve), kterou můžete následně přemístit do trouby, dejte rozehřát máslo. Jakmile je rozehřáté, vsypte postupně cukr a míchejte, dokud se obě ingredience nespojí. Míchejte a zahřívejte, až se vytvoří karamel. Nenechávejte ho moc zhnědnout, aby nebyl hořký.

„Jakmile má zlatohnědou barvu, odstavte z ohně. Do hotového karamelu můžete vsypat hrst vlašských ořechů nalámaných na malé kousky. Na ně vyskládejte do nádoby jablka – okrajem nahoru, částí blíž k jádřinci dolů a začněte nejprve kruh od okraje a potom do středu,“ doporučuje Sabina Kmecová. Jablka přitlačte a dávejte je těsně vedle sebe, při pečení zmenší objem. Pokud vám nějaká zbudou, nakrájejte je ještě na menší kousky a vytvořte druhou vrstvu. Můžete posypat skořicí. Zahřejte nádobu a nechte bublat 10 minut, dokud se jablka pěkně nespojí s karamelem.

Mezitím rozválejte na pomoučněném vále těsto o tloušťce cca 4 mm. Vykrojte kruh o trošku větší než je průměr nádoby. Opatrně ho vezměte a položte na horká jablka. Okraje přitlačte například pomocí měchačky pod okraj jablek. Pomocí dlaní ještě přitlačte těsto na jablka. Nožem udělejte uprostřed malou dírku, kudy bude při pečení odcházet pára. Vložte do trouby a pečte na 180 – 200 stupňů, podle trouby. Jakmile těsto zezlátne a jablečno-karamelová šťáva začne po okrajích vybublávat, je koláč hotový.

Vyndejte opatrně z trouby, na horní okraj pánve přiložte velký talíř a rychle obraťte. Pozor, šťáva je horká. Nechte mírně zchladnout a podávejte teplý, například s domácí vanilkovou zmrzlinou.

Tarte tatin

Lahodná domácí vanilková zmrzlina

„Tuhle vynikající zmrzlinu připravíte doma v mrazáku, nepotřebujete žádný stroj, vše je velice jednoduché,“ upozorňuje autorka receptu Sabina Kmecová.

Potřebujeme:500 ml mléka, 130 g cukru krupice, 6 žloutků, 200 ml smetany ke šlehání (33%), 1 vanilkový lusk (nebo mletou pravou vanilku)

Jak na to: Nejprve si připravte anglický krém. Nejlépe se připravuje ve vodní lázni. Připravte si dva hrnce, jeden větší a jeden menší. Větší naplňte vodou tak, abyste do něj mohli ještě umístit menší hrnec s ingrediencemi na anglický krém.

V menším hrnci zahřejte mléko s vanilkou (vanilkový lusk oškrábejte nožem). V misce vyšlehejte žloutky s cukrem, přilijte teplé mléko a vymíchejte. Vraťte zpátky do hrnce a zahřívejte ve vodní lázni za stálého míchání dřevěnou měchačkou, dokud směs nezačne houstnout. Nesmí začít vřít, nebo se vám žloutky srazí. Jakmile směs začne houstnout, odstavte a nechte vychladnout, občas promíchejte.

Vyšlehejte pevnou smetanu a vmíchejte do anglického krému. Vzniklou hmotu přendejte nejlépe do nerezové misky nebo gastronádoby a dejte do mrazáku (-18 stupňů). Asi po 30ti minutách vyndejte a pomocí vidličky směs „naškrabejte“, aby vám nevznikly velké krystaly. Opakujte podle potřeby (asi tak 3x), dokud nebude mít zmrzlina požadovanou konzistenci.

Náš tip: Aby se vám anglický krém nesrazil, vmíchejte do něj metličkou před začátkem zahřívání půl lžičky hladké mouky.

Kmencová Nebespán

Mohlo by vás zajímat…

Gurmánská kavárna: Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, to je kavárna s francouzským šmrncem, kde ochutnáte francouzské i šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu. Hned naproti je skvěle vybavená herna, v tělocvičně probíhají kurzy terapie tancem, pilates i jógy a všem je k dispozici zahrada s atrakcemi pro děti a lehátky pro odpočinek. Můžete se zde i ubytovat v levnějších útulných bed and breakfast pokojích v podkroví nebo v komfortních apartmánech. Po celý rok tady navíc pořádají zajímavé gurmánské i kulturní akce a myslí i na rodiny s dětmi.

Více informací na www.nebespan.cz.

 Vyzkoušejte i další recpety z kavárny Nebespán:

   
15.10.2015 - Mlsání - autor: Vendula Kubalíková

Komentáře:

  1. avatar
    [15] gerda [*]

    paníliška — #14 paníliška — #14jo, listové těsto mi tam taky nesedí, dala bych jiné, ale hlavní starost byla o to přilepení spodku. Takže díky, už vím, jak na to.Sml16

    superkarma: 0 21.10.2015, 14:06:57
  2. avatar
    [14] paníliška [*]

    gerda — #13 Jednou jsem to pekla, podle receptu Elly. Za tu námahu to nestojí, věř mi. Jestli mě paměť neklame, taky jsem na dno dala pečicí papír a pak ho stáhla, ale koláč nebyl nic moc. Kdybych ho chtěla péct někdy příště, našla bych si jiný recept a rozhodně bych nepoužila to listové těsto.

    1. na komentář reaguje gerda — #15
    superkarma: 0 15.10.2015, 16:57:32
  3. avatar
    [13] gerda [*]

    Vábí mě to vyzkoušet, jenom když si to představuju do detailu...jde to pak upečené dobře vyklopit? Jsem zvyklá pečící nádobu nebo plech vystlat pečícím papírem a tady se na jablečnou karamelovou masu položí těsto, dohromady upeče a jak se pak dostane z té nádoby?Sml80

    1. na komentář reaguje paníliška — #14
    superkarma: 0 15.10.2015, 15:20:17
  4. avatar
    [12] paníliška [*]

    murat — #9 Tak to vypadá opravdu moc dobře. Sml67

    superkarma: 0 15.10.2015, 13:15:01
  5. avatar
    [11] Kadla [*]

    murat — #9Díky, to moc ráda zkusím, vypadá to božsky

    superkarma: 0 15.10.2015, 12:59:31
  6. avatar
    [10] ToraToraTora [*]

    murat — #9 Zní to famózně, díky za tip. Jablek je teď hodně, takže vyzkouším. A to jsem si lámala hlavu, čím zakousnu víkendovou kávu Sml67

    Doufám, že zbyde na druhý den. Tahle těsta prostě potřebují čas na přemýšlení.

    superkarma: 0 15.10.2015, 12:37:19
  7. [9] murat [*]

    ToraToraTora — #8 Já dělám francouzský jablkový koláč se sněhem.

    Těsto stejné, křehké tzv.pâte brisée: 300hl.mouky, 1/2 lžičky soli, 150g změklého másla, asi 12cl vody ( nebo 1 vejce).

    Těsto se ve formě propíchá vidličkou, na to 500g jablek na jemné plátky - hustě poklademe, posypeme 50g cukru krupice a poklademe kousky másla. 30 minut pečeme. Na vychladlý koláč naneseme sníh ze 2 bílků + cukru. Zapečeme.

    Podává se vlažný, ale ještě lepší je právě druhý den. Ale do druhého dne vydrží jen když nepřijedou děcka a já si ho chamtivě udělám jen pro sebe a nezvládnu ho sníst ještě ten den Sml30Sml67Sml20Sml21

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #10
    2. na komentář reaguje Kadla — #11
    3. na komentář reaguje paníliška — #12
    superkarma: 0 15.10.2015, 12:21:29
  8. avatar
    [8] ToraToraTora [*]

    Kadla — #5 Ono to zas tak uplně pracné není. Spíš je to tady tak nějak divně popsáno. Když mrkneš jinde na recepty, bývá postup popsán "lidštěji".

    Mě by spíš zajímalo, kdyby sem někdo, kdo upekl pravý tarte tatin z těsta jiného než listového, zda je lepší za tepla nebo zda až druhý den jako odleželý. Například slané francouzské koláče quiche jsou teplé boží a druhý den naprosto nebeské. A používá se tam podobné těsto.

    1. na komentář reaguje murat — #9
    superkarma: 0 15.10.2015, 11:38:10
  9. [7] bobani [*]

    nějak mě to nezaujalo

    superkarma: 0 15.10.2015, 11:37:19
  10. avatar
    [6] kobližka [*]

    Kadla — #5 Tak někoho takového sežeň a zajdeme k němu spolu Sml30

    superkarma: 0 15.10.2015, 11:20:45
  11. avatar
    [5] Kadla [*]

    To bych si dala, ale je to příliš pracné... Možná, kdyby mi to někdo upekl... Sml30

    1. na komentář reaguje kobližka — #6
    2. na komentář reaguje ToraToraTora — #8
    superkarma: 0 15.10.2015, 10:55:36
  12. avatar
    [4] kobližka [*]

    paníliška — #3 Také si myslím,že tam listové těsto nepatří Sml80

    superkarma: 0 15.10.2015, 10:47:51
  13. avatar
    [3] paníliška [*]

    S listovým těstem opravdu ne.

    1. na komentář reaguje kobližka — #4
    superkarma: 0 15.10.2015, 09:52:56
  14. avatar
    [2] ToraToraTora [*]

    Do tarte tatin nepatří rozhodně listové těsto. Toto je svou přípravou podobné spíš křehkému těstu. Pak věřím na nesmrtelný kulinářský zážitek.

    160 g hladké mouky,špetka soli,6 lžic studeného másla,1 vejce, prošlehané s 1 lžičkou vody

    superkarma: 2 15.10.2015, 08:50:20
  15. avatar
    [1] lenig [*]

    dělám a milujeme ho doma všichni...neskutečná mňamka, bohužel, když udělám, tak je do půl hodinky pryč Sml80Sml30Sml54

    superkarma: 0 15.10.2015, 06:18:00

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme