Vaření

Tarte tatin - francouzský jablkový koláč

Bylo nebylo, jedním omylem se dvěma francouzským sestrám podařilo připravit dezert, který se stal známým po celém světě.

tarte tatin

Okolo roku 1880 provozovaly dvě sestry, Stephanie a Caroline Tatin, hotel ve Francii. A Stephanie jednou pekla tradiční jablečný koláč, který se nepovedl právě podle jejích představ. Jak se nepovedl? Na to existují dvě odlišné verze. Podle jedné z nich nechala jablka s cukrem, který se měl jen rozpustit, na plotně příliš dlouho a cukr zkaramelizoval. Snažila se celé dílo nějak zachránit, a proto na jablka v koláčové formě plácla těsto a to vše upekla. No, nevím. Já kdybych měla pocit, že jsem něco totálně pokazila, tak to vysypu do koše a nekazím ještě těsto a určitě ho nezapékám.

Více se mi líbí druhá verze - s obráceným koláčem. To prý popleta Stephanie nedodržela správně pořadí těsto, jablka a vrstvy vyměnila. Vznikl tak jedinečný obrácený koláč. Že je tahle možnost pochopitelnější. I když... zkušená cukrářka a provozovatelka hotelu udělá takovou školáckou chybu?

Ať je to tak či tak, Tarte Tatin je velice chutný dezert. Připravíte ho za chvíli, s minimálním úsilím. Použijte listové těsto nebo si vyrobte vlastní, křehké těsto. S obojím bude koláč skvělý.

Použila jsem sladká letní jablka - žňovky. Jejich oficiální název je „průsvitné letní“ a je to stará odrůda jablek, která pochází z Pobaltí. Jablka, která jsem použila, byla padaná, takže lehce otlučená. Trochu jsem vykrajovala a okrajovala, takže jsem měla různě veliké kousky.

Suroviny

  • jablka - množství podle velikosti koláčové formy, musíte pokrýt dno
  • 8 lžic cukru krystal
  • 1,5 - 2 dcl vody
  • 60 g másla
  • 1 listové těsto

Postup

Pro pečení tarte tatin jsem si vybrala keramickou formu na koláč. Na své indukční desce jsem proto nemohla karamel rozpustit a připravit přímo ve formě. Pokud máte formu, kterou zahřejete na plotně, můžete karamel připravit přímo v ní.

tarte tatin

Takže jsem si karamel připravila v hrnci. Formu připravenou bokem. Do hrnce dáme cukr a vodu. Směs musí být hustá, více cukru než vody. Promícháme a začneme vařit. Cukr se rozpustí a začne zlátnout, karamelizovat. Mícháme, můžeme i ztlumit teplotu ať se karamel nepřipálí a takto vaříme asi pět minut.

tarte tatin

Karamel je krásně zlatavý, přidáme máslo, ztlumíme teplotu, a teď přišel čas na jablíčka. Máte dvě možnosti, jak na ně. Já jsem udělala to, co jsem s naučila na kurzu francouzské kuchyně. Karamel jsem vylila do formy a ihned na něj, jedno vedle druhého naskládala těsně vedle sebe jablka. Přikryla jsem formu těstem, okraje částečně ořezala (když moc čouhaly) a částečně zastrčila dovnitř formy. A šup do trouby.

tarte tatin

Druhá možnost je, že jablka do karamelu v pečicí forma vsypeme, promícháme s karamelem a přikryté na plotně ještě chvíli, asi deset minut, dusíme. Až poté přikryjeme těstem a pečeme. Vyberte si, co se vám líbí více. :-)

Každopádně těstem přikrytá jablka pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, asi 25 minut. Povrch listového těsta zezlátne.

Po vytažení z trouby necháme asi deset minut lehce prochladnout a vyklopíme na připravený talíř. Předtím zkuste ještě opatrně nožem objet celý okraj formy, aby se koláč vyklopil pěkně vcelku.

tarte tatin

Dobrou chuť přeje Elly.

   
11.08.2014 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [18] *modrá [*]

    paníliška — #17 jejda, co se nepovedlo ???

    superkarma: 1 05.09.2014, 13:20:21
  2. avatar
    [17] paníliška [*]

    Tak jsem ho dnes upekla, bylo to poprvé a taky naposled.

    1. na komentář reaguje *modrá — #18
    superkarma: 0 29.08.2014, 20:36:44
  3. [16] violinist [*]

    Mňam, koláč vypadá náramně, slintám jak Pavlovův pes! Sml30 Sml20 Ukládám, to musím vyzkoušet, protože karamel miluju.

    superkarma: 0 12.08.2014, 11:49:14
  4. [15] Roland [*]

    Koláč vypadá dobře a lákavě.

    superkarma: 0 11.08.2014, 20:40:25
  5. [14] MagdaN [*]

    dala bych si Sml59

    superkarma: 0 11.08.2014, 13:52:02
  6. avatar
    [13] vladka321 [*]

    Recept s příběhem - děkujeme Elly, pěkné a vyzkouším. Pro začátek ukládám Sml67!!!

    superkarma: 0 11.08.2014, 11:37:24
  7. [12] vladka60 [*]

    Někdy taky upeču jablkový koláč, ale tento vypadá opravdu dobře.

    superkarma: 0 11.08.2014, 11:16:43
  8. avatar
    [11] buldok [*]

    Může být dobrý.

    superkarma: 0 11.08.2014, 11:11:41
  9. avatar
    [10] gerda [*]

    jéžiš, já dostala takovou chuť na jablečný moučník!! A doma ani jedno jabkoSml15

    superkarma: 0 11.08.2014, 10:48:44
  10. avatar
    [9] gerda [*]

    Helena Svatková — #4rádo se stalo, nic to není.Sml16

    superkarma: 0 11.08.2014, 09:50:25
  11. avatar
    [8] řeřicha [*]

    vypadá moc dobře Sml67

    superkarma: 0 11.08.2014, 09:23:38
  12. avatar
    [7] lenig [*]

    na to se již několik dní chystám..Sml59

    superkarma: 0 11.08.2014, 08:40:06
  13. [6] jednamalaholka [*]

    mňamSml59

    superkarma: 0 11.08.2014, 08:37:56
  14. avatar
    [5] *modrá [*]

    Můj nejoblíbenější koláč !

    superkarma: 0 11.08.2014, 08:05:34
  15. [4] Helena Svatková [*]

    gerda — #3 Díky za recept, také ho vyzkouším, netušila jsem, že je to tak jednoduché a měla jsem obavy, že mi hrudky zůstanou.Sml16

    1. na komentář reaguje gerda — #9
    superkarma: 0 11.08.2014, 08:04:46
  16. avatar
    [3] gerda [*]

    Karamel jsem si troufla dělat teprve nedávno a dělám ho bez vody na širokém kastrole. Jak dělám karamelové zelí, tak se bez něj neobejdu. Na dno suchého velkého kastrolu nasypu 4 lžíce (na zelí to stačí) krystalu, nasucho na zapnutém plynovém hořáku rozpouštím za stálého míchání, je to hotové raz dva. Napřed se jakoby rozteče a pak chytne barvu. V ten moment vypínám. Hrudky se pak rozpustí při další tepelné úpravě se zelím - určitě to bude fungovat i s jabkama.

    1. na komentář reaguje Helena Svatková — #4
    superkarma: 1 11.08.2014, 07:26:57
  17. [2] manislava [*]

    znám,četla jsem o něm hodně,ale jěště jsem nezkoušela

    superkarma: 0 11.08.2014, 06:16:21
  18. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    Aha, to jsou jabka na karamelu prikryta listovym testem a pak se to preklopi. Uz to mirne chapu. Mam tady totiz par jablek, ktera zmekla a my je uz nechceme jist, listove testo mam na mrazaku, mozna to zkusim. Jen misto cukru pouziju Splendu.

    superkarma: 0 11.08.2014, 01:42:57

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme