tartaletky s limetou

Tartaletky jsou malé dezerty z křehkého těsta, které můžete naplnit krémem, šlehačkou, čokoládou, karamelem, ovocem. Z jednoho snadného základu tak vykouzlíte velké množství odlišných sladkých košíčků. Ty dnešní jsou z osvěžující limety a oblíbeného mascarpone.

Recept vznikl tak trochu náhodou. Když jsem vymýšlela a zkoušela recept pro Heru. Zbylo mi trochu toho a trochu něčeho jiného a další recept byl na světě. Výhodou základu z křehkého lineckého těsta je, že si můžete korpusy upéct pár dní dopředu a potom už jen naplnit. Navíc můžete na jeden základ připravit třeba tři různé náplně a dezerty tak na stole vypadají pestře a vybere si každý. Milovník čokolády i šlehačky...

tartaletky

Suroviny

korpus

  • 500 g hladké mouky na křehké pečivo
  • 250 g cukru moučka
  • 250 g vychlazeného másla
  • 2 vejce
  • Kůra z 1 limety

krém

  • 200 g smetany ke šlehání 33%
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 50 g cukru krupice
  • 3 žloutky
  • 100 ml limetkové šťávy
  • kůra ze 2 limetek
  • 500 g mascarpone

Postup

Nejdříve si připravte a upečte korpusy. Doporučujeme připravit si je klidně den předem.

Z vychlazených surovin si vypracujte těsto. Pracujte rychle, aby vám máslo nezměklo. Vypracujte těsto, které nebude lepit. Zabalte ho do potravinářské folie a nechejte hodinu v lednici.

Vychlazené těsto rozdělte do formiček na tartaletky. Máte dvě možnosti. Buď utrhnout kousek těsta, vyválet z něj kuličku, tu vmáčknout do formičky a prsty rozprostřít po dně a po krajích. Nebo můžete vyválet plát těsta, vykrojit z něj kolečka, tak velká, aby po vložení do formičky pokryly dno i stěny. A potom pěkně prsty vytvarovat. Těsto by nemělo být moc silné, aby zbylo dost místa na krém.

Ideální je použít silikonové nebo teflonové formičky, které nemusíte ani vymazávat máslem, ani vysypávat moukou.

Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C, 12 minut. Nechejte úplně vychladit. Právě proto je ideální připravit si je den předem.

Připravte si krém.

Smetanu dejte do hrnce a metličkou do ní zašlehejte škrob a cukr. Dejte na plotnu a za stálého míchání nebo šlehání metličkou, přiveďte k varu. Dejte pryč z plotny a všlehejte žloutky, limetkovou šťávu a kůru. Vraťte na chvíli na plotnu, se střední teplotou a míchejte do zhoustnutí.

Krém nechejte úplně vychladnout a poté ho vyšlehejte s mascarpone. Pokud se vám bude zdát krém málo sladký, můžete přidat trochu moučkového cukru a zašlehat ho do krému.

Limetkový krém naplňte do zdobícího sáčku a naneste na vychlazené korpusy. Ozdobte nastrouhanou čokoládou nebo kouskem čerstvé limety. Perfektní ozdobou budou i kandované kousky limetkové kůry.

Dobrou chuť přeje Elly.

Další výborné sladkosti na našem magazínu

Košíčky s citronovým krémem a sněhovou čepicí

košíčky se sněhemCitronový koláč - Tarte au citroncitronový koláčKošíčky s čokoládovým krémem a jahodamitartaletka

Reklama