tartaletky

Využijte všech druhů ovoce, které aktuálně seženete na zahrádce nebo na trhu. Maliny, ostružiny, borůvky, jahody, rybíz. To vše se bude nádherně vyjímat na krásných malých tartaletkách. Že nevíte co to je? Přinášíme vám na ně recept.

Tyhle tartaletky pekla kamarádka Lenka, která si se sladkostmi ráda vyhraje a má je opravdu skvělé a krásné. Základ tartaletek je křehké těsto, které doplníte našlehaným jemným mascarpone. Už tímhle nic nezkazíte a musí to chutnat fakt všem. Nakonec si je dozdobíte stylem „co zahrádka dá“.

Suroviny

těsto

  • 125 g  másla (přímo z lednice)
  • 200 g hladké mouky
  • 20 g mletých mandlí
  • špetka soli
  • lžička vanilkového extraktu
  • 1 žloutek

krém

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 200 g mascarpone
  • 2 lžíce cukru moučka

navíc

  • jahody
  • jahodová nebo rybízová marmeláda
  • červený rybíz resp. šťáva z něj
  • želatina v plátcích

Postup

Všechny ingredience na těsto spolu rychle promícháme – nejlépe v robotu, aby těsto zbytečně neměklo od teplých rukou.

Z těsta uděláme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme minimálně hodinu odpočinout do lednice.

Po řádném odpočinu těsto vytáhneme a nakrájíme na kolečka. Ty potom vtlačíme do formiček na tartaletky nebo košíčky.

V troubě předehřáté na 175 °C  pečeme do růžova – přibližně 20 minut.

tartaletky

Necháme vychládnout a plníme krémem.

Ten vytvoříme velmi jednoduše. Smetanu ke šlehání společně s cukrem vyšleháme do tuha a poté zašleháme mascarpone.

Krém navrstvíme na košíčky.

Poklademe jahodami.

A nahoru dáme kostky z rybízového želé (podle návodu na želatině smícháme ve správném poměru s rybízovou šťávou).

I když je recept malinko časově náročnější, tak rozhodně stojí za to! Kombinace chutí je úžasná.

Dobrou chuť přeje Lenka.

Letní sladkosti na našem magazínu

kokosová zmrzlina

snadný tvarohový koláč

rybízové muffiny

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková a Lenka Mastešová

Reklama