tarhoňa se sušenými rajčaty

Tip na rychlý oběd se vždycky hodí. Tarhoňa je ideální základní surovina, ke které můžete přidat zajímavé suroviny a za půl hodiny máte jídlo na stole. Kdo má tyhle kouzelné kuličky ve spíži, má vyhráno.

Tentokrát jsem vařenou tarhoňu nakombinovala s italskými sušenými rajčaty, naloženými ve slunečnicovém oleji. K tomu jsem zvolila další italskou surovinu - mozzarellu. A jako poslední surovinu jsem přidala kousky pečené ryby - pstruha. Klidně by se dal přidat i losos nebo uzený pstruh či makrela.

Tarhoňa je sice druh těstovin, ale doporučuji vám úplně jinou přípravu.

Vařená tarhoňa

  • 300 g tarhoně
  • 450 ml vody (1,5 dílu vody na 1 díl tarhoně - tenhle poměr vždy dodržujte)
  • sůl
  • asi 3 - 4 lžíce oleje

Na plotnu dejte velký hrnec nebo vyšší pánev s nepřilnavým povrchem. Rozpalte a na horkou plochu vsypte suchou tarhoňu. Míchejte a opékejte dozlatova. Nesmí se vám připálit.

Až je většina kuliček zlatavá, přidejte olej. Promíchejte a zalijte vodou. Osolte. Promíchejte.

Při nižší teplotě nechejte dusit doměkka asi 20 - 30 minut. Ke konci zkoušejte, ať tarhoňu nerozvaříte a nepřipálíte. Určitě bude nutné ji průběžně občas promíchat. V uvařených kuličkách nezůstane žádná voda, takže není nutné je cedit.

Dále upravujte podle konkrétního receptu. Když budete připravovat náš dnešní recept, tak olej, který budete do tarhoně přidávat, použijte ze sušených rajčat.

Tarhoňa se sušenými rajčaty, rybou a mozzarellou

  • uvařená tarhoňa
  • sklenice sušených rajčat ve slunečnicovém oleji (cca 250 g)
  • 1 pstruh - pečený, dušený, uzený, obraný od kostí, nebo kus lososa
  • 250 g balení mozzarelly
  • sůl a pepř

Horkou, právě uvařenou tarhoňu odstavte z plotny. Přidejte do ní nakrájená rajčata, natrhanou mozzarellu, na kousky nakrájenou rybu.

Ochuťte solí a pepřem a přidejte i olej, ve kterém byla naložena sušená rajčata. Můžete přidat i čerstvé bylinky, třeba bazalku nebo petrželku. V sušených rajčatech naložených v oleji bývají často i kapary, ty můžete do tarhoně také přidat. Ozvláštní její chuť.

Promíchejte, nechejte chvíli přikryté pokličkou, ať se ostatní suroviny prohřejí. Ihned podávejte.

Dobrou chuť přeje Elly.

Reklama