Bulvár

Tana M: Velblouda už ne!

Dobrý den, nevím zda je to pěkné téma ,ale dá se na toto téma hezky psát.
Při svých cestách poznání jsem v roce 1998 navštívila Keńu, zemi s překrásnou přírodou, faunou, flórou.
Národní park Hells Gate - místo napsání románu o lvici Else,exotický ,ostrov koření- Zanzibar,národní park Masai Mara s původními obyvateli ,prohlídka Nairobi.....ale to není k tématu.

Chci psát o zakončení pobytů v zemi, kde nám nabídli k jídlu *velbloudí steaky, guláš,pochoutky z velbloudího masa ........
Přestože muslimské i židovské náboženství označuje velbloudí maso jako "nečisté" a jeho konzumaci zakazuje, je již po staletí požíváno ve Středním východě, severní Africe a střední Asii.
Nomádi používali velblouda především jako dopravní prostředek, ale když byl hlad, neohlíželi se na nějaké náboženské předsudky. Velbloudí maso je velmi suché, protože veškerý tělový tuk je uskladněn v jeho hrbů. Navzdory tomu všemu, poskytoval mrtvý samec v případě nouze obrovské množství masa. Chutná prý jako hovězí,/to nemohu potvrdit/, ale je údajně více suché a tuhé. Dnes tento druh masa jedí především v chudých zemích jako je Somálsko, Egypt nebo Lybie jako alternativní zdroj živin. V Keni například pijí i velbloudí krev, která je zdrojem železa a vitamínů D.
Společnost, a hostitelé , který nás chtěli uctít, nám připravili pochoutky z velbloudího masa.

Když jsem viděla na stole jídlo připravené z velbloudů, zvedl se mi žaludek. Ale jak slušně odmítnout něco, co už jen při pomyšlení zvedá obsah žaludků. Vždy je důležité při těchto situacích zachovat chladnou hlavu, a nekonat tak, aby to vzbudilo odpor druhé strany.

K jídelnímu stolu plného velbloudího masa jsem přišli se svým přítelem, a ten se chopil ochutnávky. Petrovi ,mému kamarádovi do deště i do nepohody, maso velmi chutnalo, a tak zachránil dost trapnou situaci. Já naštěstí tento pokrm z velbloudího masa neochutnala. A tak na závěr jen malá úsměvná věta.

Nedávno jsem projížděla od Prahy ke Kladnu vesnice a co nevidím v malebné české vesničce nápis u restaurace "ZVĚŘINOVÉ HODY I SPECIALITY- GULÁŠ Z VELBLOUDÍHO MASA". Sešlápla jsem plyn a ujížděla kosmickou rychlosti domů.
Asi se najdou gurmáni, kterým chutná velbloudí maso.
Hezký den ale s českou kuchyní.
Tana M.


A já bych si velblouda dala :-)))) M.

Napište mi dnes na redakce@zena-in.cz, co jste kdy odvážného ochutnali a jestli byste šli s námi do výživného hmyzu, který máme dnes v redakci k obědu. Zvolili jsme cvrčky pražené s mandlemi, v sýrovém těstíčku a jako zákusek s banánem a čokoládou.

Těším se na vaše názory a příběhy, hezký den!

   
10.09.2010 - Blog redakce - autor: Michaela Kudláčková

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme