Mražením se ztrácí vitaminy a živiny

Částečně ano, ale jen zanedbatelně. Pořád je to nejlepší způsob, jak potraviny uchovat delší dobu. Jen to musíte dělat správně. Velmi záleží hlavně na tom, jak rychle své zásoby zmrazíte. Pokud máte na mrazničce funkci rychlozmrazení, nemusíte se obávat. Čím rychleji totiž potravina dosáhne požadované teploty pod bodem mrazu, tím méně živin ztratí. A také se v ní nestihnou vytvořit velké krystalky vody, které poničí její buněčnou strukturu při rozmrazování.

Pomalejšího znehodnocování některých druhů ovoce a zeleniny dosáhnete také jejich spařením před zamrazením. Blanšírováním se totiž deaktivují kvasinky a enzymy.

Jak klesá obsah vitaminů při -18 °C?

  • Obsah vitaminu C se za půl roku sníží o 40 %.
  • Obsah vitaminu B1 klesne za půl roku o zhruba 20 %.
  • Obsah vitaminu B6 klesne přibližně o 8 %.
Věděli jste, že ke ztrátám vitaminů dochází i při ponechání zeleniny a ovoce na světle při pokojové teplotě? Během jediného dne tak přichází o 15 % vitaminu C. Tento vitamin ničíte také při každém ohřívání potraviny. Při první ohřevu klesá jeho obsah o tři čtvrtiny, při druhém se připravíte už o 90 %.

Mráz zničí bakterie

Pokud dáváte potraviny k ledu, abyste se tak zbavili případných bakterií, je to zbytečné. Při – 18 °C, které by v mrazničce správně měly být, se pouze zastavuje rozmnožování mikroorganismů a zpomalují (ne zastavují!) se enzymy způsobující rozklad potravin. Bakterie, které v jídle mohou být, tak zmrazením pouze deaktivujete. Většina bakterií totiž zvládne mráz až do – 40 °C. Jakmile teplota okolí opět stoupne (a to i v mrazničce), opět se mají čile k světu a potravinu znehodnocují. Jedinou možností, jak se bakterií zbavit, tak zůstává dostatečná tepelná úprava.

Zmražené jídlo vydrží roky

Potraviny bohužel stárnou i v mrazničce, jen je tento proces zpomalen. Proto musí mít i zmražené zboží datum spotřeby. 

Jak dlouho vám při teplotě – 18 °C vydrží?

  • syrové maso – až 12 měsíců, podle druhu,
  • vařené maso – až 4 měsíce, podle druhu,
  • zelenina a ovoce – až 12 měsíců, podle druhu,
  • polévky a omáčky – až 3 měsíce.

Zajímá vás trvanlivost dalších zmražených potravin? Více zde:

Víte, že použitím vakuových sáčků prodloužíte dobu skladování skoro o čtvrtinu?

Zmrazit lze cokoli

Teoreticky ano, pokud vám ovšem nezáleží na tom, v jaké kvalitě a konzistenci produkt vyndáte. Jsou potraviny, a není jich málo, které do mrazničky vůbec nepatří. Většinou jde o ty s vysokým obsahem vody. Problém je v tom, že se v nich při zmrazování vytvoří krystalky vody, které potrhají jejich buněčnou strukturu, a stane se z nich nepoživatelná kaše.

Pro co všechno je mraznička tabu, to se dozvíte například zde:

Čtěte také:

Uložit

Uložit

Uložit

Reklama