Vaření

Tak trochu jiná velikonoční pomlázka - recept na Krémová velikonoční hnízda

Velikonoční vajíčka jsou sice klasickou velikonoční pomlázkou, nemyslíte ale, že je na čase koledníky odměnit něčím novým? Jsou to přece právě koledníci, díky kterým zůstáváme celý rok krásné a svěží. A to si zaslouží pořádnou odměnu. Upusťte do velikonoční klasiky a zkuste velikonoční koledníky obdařit něčím novým, než tradičními vejci. Upečte jim velikonoční cupcakes.

Stejně jako při barvení a zdobení vajec dávají cupcakes velký prostor k využití vaší fantazie. Nejde o žádný velký dezert, jejich pečení vám nezabere o moc víc času než barvení a zdobení vajíček.  Při jejich přípravě můžete experimentovat s jejich příchutěmi - náplní, polevou a zdobením. Díky své velikosti jsou cupcaky krásně propečené a nemůže se vám stát, že je část dortíku spálená nebo naopak nedopečená. Pečení vám navíc ještě usnadní rostlinný tuk Hera máslová příchuť, který se báječně hodí nejen do korpusu, ale také do krémů různých příchutí. Práce s rostlinným tukem Hera máslová příchuť je navíc opravdu rychlá. Po vyndání z ledničky rovnou tvoříte.

Hera

Krémová velikonoční hnízda

Na cca 12 cupcakes

Těsto:

  • 85 g Hera Máslová příchuť
  • 98 g krystalového cukru
  • 2 velká nebo 3 menší vajíčka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 145 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • malá špetka soli
  • 45 ml plnotučného mléka
  • 80-100 g čokolády nebo čokoládových lupínků dle chuti

V mixéru vyšleháme rostlinný tuk Hera Máslová příchuť společně s cukrem, dokud není směs kompaktní a nadýchaná. Poté přidáme vejce, vždy jedno po druhém, a vše důkladně prošleháme. Nakonec jen krátce zašleháme vanilkový extrakt.

Vedle v misce si smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. Celou směs prosejeme přes sítko a postupně ji zapracujeme spolu s mlékem a čokoládou do vyšlehané směsi v mixéru. Ingredience přidáváme střídavě, mixujeme na nižší rychlost a po menších částech. Vždy začínáme a končíme suchou/moučnou směsí. 

Jakmile je směs hladká a kompaktní, přestaneme se šleháním. Díky tomu zůstane těsto nadýchané.

Plech na muffiny si vyložíme papírovými košíčky. Naplníme je do 2/3 těstem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 17 - 20 minut.

TIP: Upečené cupcakes poznáme dle toho, že nám špejle, kterou zabodneme do středu košíčku, vyjde čistá. Při zkoušce nezapomínejte na to, že je v těstě i čokoláda – snažte se vždy špejli zapíchnout do místa, kde jí není tolik.

TIP: Raději pečte košíčky o minutu méně, při chladnutí ve formě ještě mírně dojdou. Pokud je přepečeme, ztvrdnou.

TIP: Pro ozvláštnění chuti můžeme přidat kůru z 1 citronu. Tu při přípravě přidáme do směsi suchých ingrediencí. Košíčky dostanou další, zajímavou chuť a větší šťavnatost!

Vanilkový krém:

  • 250 ml plnotučného mléka                                                                                                    
  • 1 sáček vanilkového pudingu         
  • 60 g moučkového cukru                                                                                                    
  • 200 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť

Větší část mléka nalijeme do kastrůlku, přidáme cukr a povaříme. Puding dobře rozmícháme ve zbylém studeném mléce, přilijeme k vařící směsi a mícháme tak dlouho, až tato směs zhoustne a krátce probublá. Ztratí se tak chuť škrobu. Připravený puding přelijeme do šlehací mísy a necháme jej v ní úplně vychladnout. Povrch pudingu lehce posypeme krupicovým cukrem, aby na něm nevznikl škraloup. Do vychladlého pudingu vmícháme po kouscích rostlinný tuk Hera máslová příchuť a šleháme, dokud nám nevznikne hladký krém.

TIP: Základní vanilkový krém je možné vylepšit smetanou ke šlehání a to tak, že smetanou, nahradíme 1 dcl mléka.

TIP: Všechny suroviny by měly mít stejnou teplotu, aby nedošlo ke sražení krému. Kdyby se tak stalo, napravíme provařením krému a následným vychlazením, po té můžeme vyšlehat znovu.

TIP: Hotový krém můžeme i různě dochucovat např. mletou kávou, oříšky, kokosem či jinými ingrediencemi dle Vaší fantazie.

Na závěr upečené košíčky/cupcakes ozdobte připraveným krémem a čokoládovými či marcipánovými vajíčky.

Více informací na www.pecenijeradost.cz                  

   
01.03.2016 - Vaření - autor: Klára Tichá

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme