Kapr patří k tradičním českým Vánocům. Ale já jsem si na něj nějak nezvykla. Dávám přednost přírodnímu kuřecímu řízku nebo kousku filé. Ale doma musel kapr být. A živý. Vždycky se nějakou dobu smutně promenoval po vaně a pak ho tatínek klepnul. A já ho odmítala jíst. Spíš proto, že mi nechutnal, než že by mi ho bylo líto. Nikdy jsem nebyla zrovna útlocitné dítko.

To sestřička byla jiná. Když jednou podávala tátovi kapříky, zuřivě je mačkala.
„Bojíš se, aby ti neupadli, že jo?“ smál se jí táta.
„Ne, já je škrtím, aby je to nebolelo, až je praštíš tou paličkou,“ odpověděla s vážnou tváří sestra.

Ale proč na to všechno teď vlastně vzpomínám? Protože s kapry je to letos nahnuté. Internetový portál iDNES přišel s informací, že podle vyhlášky jsou kapři hospodářským zvířetem, a tak je při prodeji smí zabíjet jen odborník – vyučený řezník či osoba s maturitou v oboru.

Doma si samozřejmě může klepnout kapra, kdo chce. Klidně i neodborně. A právě to je podle ochránců zvířat problém. Zaprvé jsou ryby přenosem v tašce a pobytem v chlorované vodě ve vaně zbytečně stresovány a týrány, a zadruhé je lepší, když je zabíjí zkušení prodejci, byť bez patřičných osvědčení, než když se o totéž bude pokoušet doma kupující, kterému prodejce odmítl toho jeho kapříka „klepnout“.

Naštěstí existuje i méně přísný výklad vyhlášky, ke kterému se prý přikloní veterinární zpráva v Praze, a bude u prodejců kontrolovat jen potvrzení o proškolení a zdravotní průkaz. Takže v Praze vám u stánku kapra klidně klepnou. Například v Plzni ale ne.

Kupujete si k Vánocům kapra? Dáváte ho do vany? A jak ho zabíjíte? Nebo si ho necháváte klepnout už u prodejce? Koupíte zmraženého? Nebo radši kuřátko nebo vepřové? Vzpomenete si, jak to bylo s kapry v době vašeho dětství?

Reklama