Zdraví

Tajemství čaje

 

Neexistují dva čaje, které by chutnaly stále stejně, a to ani kdyby pocházely ze stejné plantáže. Kvalita čaje se velmi liší v závislosti na zemi původu, druhu rostliny, počasí v daném roce, nadmořské výšce a půdě.

 

Čaj je jako víno – je to neskutečně různorodá potravina. A stejně jako u vína i zde existují známé země, kde se pěstuje ten nejlepší čaj.

 

 

 

Podobně jako u vína i čaj potřebuje své klima, aby byl lahodný a kvalitní. Víte, odkud tento ještě mnohdy nedoceněný dar přírody pochází?

 

Kde všude se čaj pěstuje?

 

Východní Afrika

 

V Keni se čaj pěstuje v nadmořské výšce kolem 2 000 metrů a vyznačuje se jasnou silnou chutí a nazlátlou barvou. Pro svou vyzrálou chuť je ideální pro použití v nálevových sáčcích.

 

Tanzanie, Uganda a Rwanda

produkují čaje podobných vlastností jako keňské, též pěstované ve vysokohorských oblastech.

 

 

Japonsko

 

produkuje nejznámější zelený čaj Sen-cha s naomak hedvábnými lístky. Nálev je světlý, ale jasně zelený.

 

Indie

 

Assam v severní Indii dává vzniknout černému čaji plnému zralé chuti a bohatého aroma, který se často používá, aby dodal čajovým směsím právě plnost a vůni.

 

Darjeeling z úpatí Himálají je známý jako „šampaňské mezi čaji" pro svou lehkou a jemnou vůni. Patří mezi nejdražší čaje a nepoužívá se ve směsích.

 

Srí Lanka

 

Je dobrým příkladem, jak nadmořská výška ovlivňuje kvalitu: Ve vysokohorských oblastech pěstovaný Nuwara Eliya se vyznačuje lahodnou, lehce citrusovou chutí.

 

Dimbula, který se pěstuje ve středně položených oblastech, je čaj střední chuti a kvality. Z nížin pocházející Uva má hutnou a těžkou chuť.

 

Indonésie

 

Produkuje černé čaje jemné barvy, ale lahodné chuti, a známé jasmínové čaje.

 

Čína

 

Keemun z oblasti Anhui ve středovýchodní Číně je široce rozšířený díky své cenové dostupnosti. Vyznačuje se malými, útlými, pevně stočenými lístky temně černé barvy. Stářím většinou získává na chuti stejně jako víno. Nálev je sladký, s plnou zralou chutí.

 

 

Fujian je oblast, ze které pochází nejlepší oolong čaj. Je typický svou temně rudou barvou a širokou škálou aromatických květinových vůní.

 

Náš tip:

Víte, že nejprodávanější značkou na světě je Lipton Yellow Label? Za tento fakt vděčí původu, kvalitě a odbornosti čajových specialistů na pěstování a míchání čaje. Snoubí se v něm plná chuť čajů z hor s jantarovou barvou

afrického slunce. Do jedinečné směsi Lipton Yellow Label jsou vybírány čaje z vysokohorských oblastí Indie, Keni a Indonésie. Lístky zde dorůstají pomaleji a díky dostatku vláhy a vhodné půdě mají plnou a svěží chuť. Více na www.lipton.cz  

   
05.03.2007 - Zdraví - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [6] folkart [*]

    nejraději mám sypaný zelený jasmínový a pak bílý čaj císařů nebo roibos, ale to není čaj

    superkarma: 0 05.03.2007, 19:19:51
  2. avatar
    [5] Fazol [*]

    Čaj mám nejraději sypaný,když není čas,vyrábím čajový koncentrát.Ten pak jenom zaliju vodou a je kvalitní čaj hotov.

    superkarma: 0 05.03.2007, 16:19:21
  3. avatar
    [3] Aja [*]

    A u soutěže si ujasněte pojmy...co je směs a co čaje

    superkarma: 0 05.03.2007, 13:46:06
  4. avatar
    [2] Aja [*]

    Majucha: jak říkáš...

    superkarma: 0 05.03.2007, 13:45:27

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme