Reklama

DSC_0627.jpg (147 KB)

Tradice tohoto svátku sahá až do dávných dob. V chalupách bylo po úrodné sezóně dost jídla, aby se mohlo hodovat. Býval to oblíbený svátek všech. Slavil se odpočinek po dlouhém období těžké práce, čeledníci dostávali touto dobou svou mzdu, konaly se trhy. V této době byly husy nejlépe vykrmené, a proto vhodné na pekáč.

Původ spojitosti mezi svatým Martinem a husou můžeme nalézt ve dvou legendách. Ta první praví, že husy svatého Martina při kázání tolik rušily, že nyní pykají na svatomartinském pekáči. Druhá legenda praví, že se svatý Martin před svou volbou biskupem ze skromnosti skrýval v husníku, ale husy ho svým kdákáním prozradily.

Chcete si vyzkoušet, kolik toho o svatém Martinovi víte? Udělejte si náš kvíz ZDE.

Kromě husy patří  k svatomartinskému hodování také víno. Svatomartinské mladé víno, které se může otevřít 11. listopadu v 11 hodin, má svěží chuť a podle něj se prý pozná, jak kvalitní bude i ostatní víno z daného roku. Vypít by se mělo nejpozději do jara. Ne však dříve než právě 11. listopadu. Letos vychází  tento termín na sobotu. A tohle je dobrá zpráva. Můžete si užít a do sytosti svatomartinské hody oslavit.

Nezapomeňte ani na sladkou tečku na  závěr. K tomuto podzimnímu svátku patří martinské rohlíčky. Jsou výborné! K podzimu se ale bude hodit také jakýkoliv švestkový, hruškový nebo jablečný koláč. 

DSC_1737.jpg (81 KB)

Ta nejlepší svatomartinská husa 

  • 1 velká husa
  • sůl
  • drcený kmín
  • 4 velké cibule
  • 2 jablka
  • kousek sádla

Den předem si husu nasolte a okořeňte drceným kmínem. Obojí do masa pěkně vmasírujte a nezapomeňte ochutit i zevnitř!

Nechejte odležet v lednici, minimálně 12 hodin. Husu vyndejte z lednice dvě hodiny před samotným pečením.

Troubu předehřejte na 120 °C. Husu v pekáči, přikrytou víkem, dejte do trouby a pečte. Dlouho. Minimálně 6 hodin, u větší husy i 8 hodin. Dokud nebude maso měkké.

Mezitím oloupejte cibuli, nakrájejte na měsíčky a na trošce sádla opečte dozlatova. Nechejte stranou, budete ji potřebovat před koncem pečení.

Až je maso měkké, sundejte víko z pekáče. Budete překvapení, protože husa se bude koupat ve vlastní šťávě. Do této šťávy nasypejte cibuli. Zvyšte teplotu na 160 °C a zhruba půl hodiny dopékejte, aby byla křupavá kůže.

Naporcujte a podávejte se zelím a knedlíkem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Celé svatomartinské menu podle našeho magazínu

DSC_0616.jpg (78 KB)

zeli.jpg (22 KB)

DSC_1737.jpg (81 KB)

Zdroj informací o svatomartinské huse: ceske-tradice.cz

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit