Vaření

Sytá zeleninová polévka 

Přinášíme vám další skvělý recept, dnes na Sytou zeleninovou polévku, kterou snadno připravíte pomocí chytrého hrnce Panasonic Multicooker. Recept pro vás sestavila oblíbená Veronika „KOKO“ Kokešová, kterou můžete znát z internetového pořadu MENU domů na serveru Stream.cz.

Nechala jsem se inspirovat přípravou toskánské ribolitty. Tam ale patří fazole, kapusta a den starý chléb. Můžete to považovat za námět na obměnu. 

multicooker

  • 200 g sušené cizrny
  • 1 plechovka konzervovaných krájených rajčat
  • 1 cibule
  • 1 menší mrkev
  • 3 řapíky celeru
  • 2 větší brambory
  • 2 hrsti sušených těstovin (makaronů)
  • 1,5 l vody
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • chilli papričky, kolik zvládnete
  • případně trocha cukru na dochucení
  • chléb k podávání

Cizrnu přes noc namočte do mísy se studenou vodou. Tento proces můžete vynechat, pokud použijete cizrnu konzervovanou, v tom případě vám bude stačit jedna plechovka 400g. V obou případech cizrnu slijte a propláchněte. Nejdříve na programu „Zapékání“ nastavte časovač na 10 min a orestujte na jemno nakrájenou cibuli, mrkev a celer do sklovita. Poté přidejte cizrnu, rajčata, oloupané brambory pokrájené na stejné kostičky jako třeba do bramboračky, lžičku soli, trochu pepře a také tymián. Máte-li čerstvý, svažte větvičky kuchyňským provázkem, ať je nemusíte pak jednotlivě lovit v polévce. Zalijte horkou vodou, uzavřete Multicooker a nastavte na „Polévka“ na 3 hodiny nebo více. Čím déle se polévka vaří a čím vícekrát se znovu a znovu ohřívá, tím chutná lépe. Chilli přidávejte až nakonec, protože čím déle se v polévce vaří, tím více bude pálit. Po skončení vaření ochutnejte, možná bude třeba podle chuti i více soli, pepře, nebo naopak trocha cukru k vyrovnání chuti konzervovaných rajčat. Podávejte s čerstvým chlebem.

TIP: Takto uvařená polévka je čistě vegetariánská, ale můžete přidat i kostičky uzeného masa, choriza, klobásy, párku nebo hovězího masa. Výsledná textura bude každopádně velmi hustá, lze ji podávat i jako hlavní chod. Upřednostňujete-li řidší konzistenci, zřeďte ji vodou nebo vývarem půl hodiny před skončením varu a ještě nechte provařit. 

Pozn.: Tento recept je připraven pro model Panasonic Multicooker SR-TMJ501 – s 10 programy. Pokud máte doma nižší model SR-TMH501 s 6 programy – doporučujeme na orestování využít program Koláč, který nám překvapivě pro tento účel skvěle poslouží a nahradí program Zapékání. Dosahuje totiž vyšší teploty již od spuštění a pomůže nám tak rychleji orestovat zeleninu. Stejně tak využijte program Dušení místo programu Polévka, který TMH program nemá.

multicookerVíce inspirace najdete na: www.varimechytre.cz

   
18.06.2014 - Zelenina - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [1] Jindriska8 [*]

    Polévky jsou v jídelníčku u nás každý den,ale hrnec nemám!

    superkarma: 0 24.06.2014, 01:10:19

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme