Reklama

Přinášíme vám další skvělý recept, dnes na Sytou zeleninovou polévku, kterou snadno připravíte pomocí chytrého hrnce Panasonic Multicooker. Recept pro vás sestavila oblíbená Veronika „KOKO“ Kokešová, kterou můžete znát z internetového pořadu MENU domů na serveru Stream.cz.

Nechala jsem se inspirovat přípravou toskánské ribolitty. Tam ale patří fazole, kapusta a den starý chléb. Můžete to považovat za námět na obměnu. 

multicooker

  • 200 g sušené cizrny
  • 1 plechovka konzervovaných krájených rajčat
  • 1 cibule
  • 1 menší mrkev
  • 3 řapíky celeru
  • 2 větší brambory
  • 2 hrsti sušených těstovin (makaronů)
  • 1,5 l vody
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • chilli papričky, kolik zvládnete
  • případně trocha cukru na dochucení
  • chléb k podávání

Cizrnu přes noc namočte do mísy se studenou vodou. Tento proces můžete vynechat, pokud použijete cizrnu konzervovanou, v tom případě vám bude stačit jedna plechovka 400g. V obou případech cizrnu slijte a propláchněte. Nejdříve na programu „Zapékání“ nastavte časovač na 10 min a orestujte na jemno nakrájenou cibuli, mrkev a celer do sklovita. Poté přidejte cizrnu, rajčata, oloupané brambory pokrájené na stejné kostičky jako třeba do bramboračky, lžičku soli, trochu pepře a také tymián. Máte-li čerstvý, svažte větvičky kuchyňským provázkem, ať je nemusíte pak jednotlivě lovit v polévce. Zalijte horkou vodou, uzavřete Multicooker a nastavte na „Polévka“ na 3 hodiny nebo více. Čím déle se polévka vaří a čím vícekrát se znovu a znovu ohřívá, tím chutná lépe. Chilli přidávejte až nakonec, protože čím déle se v polévce vaří, tím více bude pálit. Po skončení vaření ochutnejte, možná bude třeba podle chuti i více soli, pepře, nebo naopak trocha cukru k vyrovnání chuti konzervovaných rajčat. Podávejte s čerstvým chlebem.

TIP: Takto uvařená polévka je čistě vegetariánská, ale můžete přidat i kostičky uzeného masa, choriza, klobásy, párku nebo hovězího masa. Výsledná textura bude každopádně velmi hustá, lze ji podávat i jako hlavní chod. Upřednostňujete-li řidší konzistenci, zřeďte ji vodou nebo vývarem půl hodiny před skončením varu a ještě nechte provařit. 

Pozn.: Tento recept je připraven pro model Panasonic Multicooker SR-TMJ501 – s 10 programy. Pokud máte doma nižší model SR-TMH501 s 6 programy – doporučujeme na orestování využít program Koláč, který nám překvapivě pro tento účel skvěle poslouží a nahradí program Zapékání. Dosahuje totiž vyšší teploty již od spuštění a pomůže nám tak rychleji orestovat zeleninu. Stejně tak využijte program Dušení místo programu Polévka, který TMH program nemá.

multicookerVíce inspirace najdete na: www.varimechytre.cz