Zdraví

Syrová strava? Ano, ale rozumná

Zajímavý fenoménem ve výživě je konzumace pouze syrové stravy. Tato dieta může být prospěšná například pro diabetiky, ale nesmí se v ní dělat chyby, jinak bude tělo strádat - tvrdí ruská autorka Victoria Boutenková.

syrová stravaNedávno se mi dostala do ruky knížka 12 Kroků k syrové stravě ruské autorky Victorie Boutenkové. Musím říct, že mě titul hned od pohledu zaujal, sám jsem v minulosti přecházel z klasického stravování na vegetariánské s občasným rybím nášupem a vím, jak to v určitých obdobích nebylo lehké a jak se mi proměnily chutě. Jíst pouze syrové věci mi připadalo absurdní, což mě přimělo po knize sáhnout, abych se dozvěděl více...

Vlastní příběh aneb Staňte se šimpanzem

Autorka v knize popisuje svůj životní příběh, kdy celá její rodina trpěla cukrovkou. Její hledání skončilo u syrové stravy, tedy konzumace ovoce a zeleniny bez tepelné úpravy, jako jediných potravin. Tato teorie vychází z příbuzenství člověka s opicemi, které se takto stravují. „Abych zjistila, kolik zeleného máme jíst, rozhodla jsem se prozkoumat stravovací zvyky šimpanzů,“ píše Boutenková, „protože jsou to stvoření nejbližší člověku.“

Po sedmi letech konzumace pouze syrového ovoce a zeleniny, přepadla rodinu autorky krize, kdy se jejich zdravotní stav zhoršil. Ano, hádáte správně, tělu něco chybělo. Co to bylo? Z knihy vyplývá následující...

Aby tělo nestrádalo, je třeba jíst...

  • Čerstvý jedlý plevel: ptačinec, kopřivy, divoký špenát, bodlák, jitrocel, pampelišky a další jedlé rostliny.
  • Z obchodu: kapustu, mangold, špenát, římský salát, koriandr, petržel, šalotku, bezsrdíčkovou kapustu, rukolu a čekanku.
  • Zpestření: zralé a pestré ovoce z obchodu (včetně semínek).

„Dávám si záležet, abych nakupovala pouze ty nejčerstvější a nejkvalitnější bio produkty,“ upozorňuje Boutenková.

Recepty

Boutenková ve své knize uvádí mnoho receptů, jak potraviny připravit. Základ tvoří tak zvaná „zelená kaše“, která by měla tvořit 40 % vašeho denního potravinového příjmu. Jak na ni? Všechny ingredience hodíte do mixéru a roztočíte. Konzumujete čerstvé po rozmixování. Boutenková navrhuje například tyto dvě kaše, ale variací je nespočet...

Jablko - kapusta - citrón

  • 4 jablka
  • ½ citrónu (pouze šťáva)
  • 5 listů kapusty (pro lepší chuť bez bílých stonků)
  • 2 šálky vody

Broskev - špenát

  • 6 broskví
  • 2 hrsti špenátových listů
  • 2 šálky vody

A něco na zub...

Kořeněný mandlový sýr
Na šest porcí smíchejte v misce...

  • 2 šálky mandlové dužniny po odstranění mandlového mléka (dužnina by neměla být slazená)
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • ½ šálku citrónu
  • ½ lžičky keltské mořské soli (není nutné)
  • ¼ šálku čerstvého či sušeného kopru
  • ½ šálku nastrouhané cibule
  • ½ šálku umleté červené papriky
  • Ozdobte malými rajčátky

Už se vám sbíhají sliny? Musím říct, že mě osobně některé recepty (třeba na nepečený dort) zaujaly.

Ovšem v knize najdete nejen recepty, ale na osobních příkladech vystavěná doporučení i co se pocitů a uvažování nad stravováním týče. Bohužel je ale v některých ohledech pojata dost fanaticky a jednostranně. Nenašel jsem v ní například, jak je to se syrovou stravou a nutností přijímání vitamínu B 12, se kterým mají vegetariáni obecně problém.

Chtěla byste někdy vyzkoušet syrovou dietu?

Možnost%
Ano.37,9
Ne.62,1

Kam dál?

Duel...

   
10.10.2011 - Alternativně - autor: Jakub D. Kočí

Komentáře:

  1. avatar
    [23] Žofie [*]

    Zeleninu mám ráda, ale kombinaci jablka s kapustou bych asi nedalaSml23

    superkarma: 0 17.09.2012, 05:44:38
  2. avatar
    [22] tajnostii [*]

    ale diety nedržímSml23

    superkarma: 0 22.08.2012, 01:51:28
  3. [21] holčice [*]

    Já taky ne Sml30

    superkarma: 0 12.08.2012, 15:36:20
  4. [20] Saritka [*]

    Diety nedržímSml30

    superkarma: 0 14.07.2012, 18:56:03
  5. avatar
    [19] hubajda [*]

    Altamora — #7 tez jsem byla vegatarianka nejaky cas a pak jsem se vratila do normalu a jeste dnes kdyz snim neco nevhodneho tak me boli zludek

    superkarma: 0 03.04.2012, 22:19:25
  6. [18] holubova [*]

    nejsem na diety

    superkarma: 0 01.03.2012, 12:24:21
  7. avatar
    [17] Lubička [*]

    potraviny v přírodným stavu jsou nejlepší,hlavně zelenia

    superkarma: 0 01.03.2012, 10:39:44
  8. avatar
    [16] tajnostii [*]

    jo to by nemuselo být špatné

    superkarma: 0 25.02.2012, 19:56:03
  9. [15] jithule [*]

    nedovedu si to představit

    superkarma: 0 01.02.2012, 18:21:47
  10. [14] erarigi [*]

    no broskve se špenátembych do sebe asi nedostala

    superkarma: 0 19.12.2011, 17:48:09
  11. [13] Jala [*]

    Kniha může být zajímavá, ale všeho s mírou.

    Absolutně si to v praxi nedovedu představit.

    superkarma: 0 10.12.2011, 22:13:57
  12. avatar
    [12] marcela-1 [*]

    nic pro mě Sml23

    superkarma: 0 27.11.2011, 06:28:59
  13. [11] Anime Otaku [*]

    Tak takový jídělníček by mě do dvou monut zabil - potravinové alergie jsou mrchy.

    Jen by mě zajímalo jestli v knize nedu i tatarák, ten je taky přeci syrový Sml32

    superkarma: 0 10.10.2011, 23:07:30
  14. avatar
    [10] janinkab [*]

    Sama jsem jedla syrové něco přes půl roku- dopracovala jsem se k tomu postupným vyřazováním potravin, po kterých mě pálila žáha. Po půl roce jsem se zase pomalu začala vracet k normální stravě. Dneska mě pálí žáha jen po několika potravinách- když se jim vyhnu, nemám problém...a to jsem už nemohla sníst skoro nic- ani jogurt nebo suchý rohlík. Cítila jsem se výborně, šla jsem dolů s váhou...

    superkarma: 0 10.10.2011, 20:51:08
  15. avatar
    [9] peetrax [*]

    Znám jedinou vegetariánku, podle ní ten, kdo vegetarián není, je vrahem zvířat a tím, že jí maso, "tláská jedy". Naopak ona a její "dobrůtky" jsou nadřazené všemu. Takže bohužel mám, díky ní, pocit, že to musejí být nějací pošahanci. Sml57

    superkarma: 1 10.10.2011, 17:37:14
  16. avatar
    [8] Midsummer [*]

    Altamora — #7 Já nevím, jestli se jim dá věřit či ne. Ale sama za sebe: mám taky odzkoušeno: syrová strava by mě zlikvidovala. Normálně nepraktikuji ani jednodenní tzv.odlehčovací dny. Mám vyzkoušeno, že nejen že neodlehčím, ale naopak oteču a ledviny i játra mě rozbolejí tak, že mám pocit, že se mi snaží nakopat zevnitř. Takže nee.

    superkarma: 0 10.10.2011, 15:29:47
  17. avatar
    [7] Altamora [*]

    Midsummer — #6 Já těmhle judrodivým nevěřím ani slovo. Sama jsem byla cvok a dva roky jsem se pokusila být vegetariánkou. Úplně jsem si rozhodila zažívání a několik let trvalo, než mě přestal bolet žaludek. Teď jsem zase všežravec a žaludek mě nebolí. Asi to není pro každého. Ostatně i velké propagátorka zrní Lucie Vondráčková už není vegetariánka.

    1. na komentář reaguje Midsummer — #8
    2. na komentář reaguje hubajda — #19
    superkarma: 2 10.10.2011, 15:13:28
  18. avatar
    [6] Midsummer [*]

    pajda — #4 Na stránkách vitariánů se naopak mnoho z nich vyjadřuje, že jim stačí o několik hodin spánku méně než dříve při běžné stravě. Je tam i několik případů vyléčených dlouhodobých zdravotních potíží.

    1. na komentář reaguje Altamora — #7
    superkarma: 0 10.10.2011, 13:21:05
  19. avatar
    [5] femme [*]

    ale no tak, člověk je přece všežravec Sml24

    superkarma: 0 10.10.2011, 13:19:40
  20. avatar
    [4] pajda [*]

    svata — #2 nedělám jej z jednoho příkladu. Vycházím ze zkušenosti s několika desítkami lidí, kteří se takto alternativně stravují. Ano, studovala jsem propagaci syrové stravy - všude je psáno "a musíte se vyhýbat stresu, jinak budete mít problémy". To děláš jak? Konkrétně? Denně 8 - 10 hodin spát, další nejméně dvě až tři se procházet v klidu na čerstvém vzduchu, pravidelně alespoň hodinu cvičit...mám dost obavy, že je úplně jedno, co jím, pokud jsem v klídku a mám dost času sama na sebe - což většina z nás nemá.

    1. na komentář reaguje Midsummer — #6
    superkarma: 0 10.10.2011, 12:15:20
  21. [3] Karotka [*]

    Možná jsou zdravější, ale, to nešťastné ale. Syrová strava nadýmá a kdo s nimi má vydržet v jedné místnosti apod.

    superkarma: 0 10.10.2011, 11:00:06
  22. [2] svata [*]

    Já sice nejsem militantní vegetarián, ale názor dole uvedený mne trochu naštval.Já znám také mnoho vegetariánů, kteří jsou naprosto zdraví a vesměs vypadají o pár let mladší než ve skutečnosti.A naopak znám mnoho těch masožroutů, kteří od určitého věku ze zdravotních problémů nevyjdou.Takže zevšeobecňovat na jednom příkladu rodiny , která má zdravotní problémy, protože je vegetariánská, je nesmysl.Třeba by ty zdravotní problémy byly ještě větší, kdyby jedli tu "běžnou" stravu i s masem.To by ale bylo na dlouhé psaní a to není smyslem mé poznámky.Tím je fakt, že z jednoho příkladu dělat obecný závěr je nesmysl a taky to, že každý člověk je jedinečný a měl by sám postupně poznat, co mu dělá dobře a ne jíst stejně jako jeho předci, protože to tak bylo zvykem .Oni měli taky jiný životní styl a hodně se hýbali, takže to maso potřebovali a zpracovali.To dnes už dávno pravda není...

    1. na komentář reaguje pajda — #4
    superkarma: 0 10.10.2011, 08:56:16
  23. avatar
    [1] pajda [*]

    Podle současných studií začali předci člověka přijímat maso před asi 4 miliony let, což je dost dlouhá doba k tomu, aby se organismus přizpůsobil. Znám hodně vegetariánů i veganů, ale neznám žádného, který nemá zdravotní problémy. Krásná byla rodina ze Slovenska, propagující už léta zdravou  - tedy vegetariánskou - stravu. Obě děti alergici, starší holčička těžký astmatik, poškozený imunitní systém, neustále doma s nějakým nachlazením nebo infekcí. Maminka obrovské zdravotní potíže, během týdne, kdy s námi byli na dovolené, dvakrát ztratila vědomí, protože byla strašně zesláblá. Jediný zdravý byl otec, který jezdil na časté služební cesty a tak "nemohl jíst tak zdravě, jak by chtěl"Sml57.

    superkarma: 1 10.10.2011, 08:21:45

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme