Zajímavý fenoménem ve výživě je konzumace pouze syrové stravy. Tato dieta může být prospěšná například pro diabetiky, ale nesmí se v ní dělat chyby, jinak bude tělo strádat - tvrdí ruská autorka Victoria Boutenková.

syrová stravaNedávno se mi dostala do ruky knížka 12 Kroků k syrové stravě ruské autorky Victorie Boutenkové. Musím říct, že mě titul hned od pohledu zaujal, sám jsem v minulosti přecházel z klasického stravování na vegetariánské s občasným rybím nášupem a vím, jak to v určitých obdobích nebylo lehké a jak se mi proměnily chutě. Jíst pouze syrové věci mi připadalo absurdní, což mě přimělo po knize sáhnout, abych se dozvěděl více...

Vlastní příběh aneb Staňte se šimpanzem

Autorka v knize popisuje svůj životní příběh, kdy celá její rodina trpěla cukrovkou. Její hledání skončilo u syrové stravy, tedy konzumace ovoce a zeleniny bez tepelné úpravy, jako jediných potravin. Tato teorie vychází z příbuzenství člověka s opicemi, které se takto stravují. „Abych zjistila, kolik zeleného máme jíst, rozhodla jsem se prozkoumat stravovací zvyky šimpanzů,“ píše Boutenková, „protože jsou to stvoření nejbližší člověku.“

Po sedmi letech konzumace pouze syrového ovoce a zeleniny, přepadla rodinu autorky krize, kdy se jejich zdravotní stav zhoršil. Ano, hádáte správně, tělu něco chybělo. Co to bylo? Z knihy vyplývá následující...

Aby tělo nestrádalo, je třeba jíst...

  • Čerstvý jedlý plevel: ptačinec, kopřivy, divoký špenát, bodlák, jitrocel, pampelišky a další jedlé rostliny.
  • Z obchodu: kapustu, mangold, špenát, římský salát, koriandr, petržel, šalotku, bezsrdíčkovou kapustu, rukolu a čekanku.
  • Zpestření: zralé a pestré ovoce z obchodu (včetně semínek).

„Dávám si záležet, abych nakupovala pouze ty nejčerstvější a nejkvalitnější bio produkty,“ upozorňuje Boutenková.

Recepty

Boutenková ve své knize uvádí mnoho receptů, jak potraviny připravit. Základ tvoří tak zvaná „zelená kaše“, která by měla tvořit 40 % vašeho denního potravinového příjmu. Jak na ni? Všechny ingredience hodíte do mixéru a roztočíte. Konzumujete čerstvé po rozmixování. Boutenková navrhuje například tyto dvě kaše, ale variací je nespočet...

Jablko - kapusta - citrón

  • 4 jablka
  • ½ citrónu (pouze šťáva)
  • 5 listů kapusty (pro lepší chuť bez bílých stonků)
  • 2 šálky vody

Broskev - špenát

  • 6 broskví
  • 2 hrsti špenátových listů
  • 2 šálky vody

A něco na zub...

Kořeněný mandlový sýr
Na šest porcí smíchejte v misce...

  • 2 šálky mandlové dužniny po odstranění mandlového mléka (dužnina by neměla být slazená)
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • ½ šálku citrónu
  • ½ lžičky keltské mořské soli (není nutné)
  • ¼ šálku čerstvého či sušeného kopru
  • ½ šálku nastrouhané cibule
  • ½ šálku umleté červené papriky
  • Ozdobte malými rajčátky

Už se vám sbíhají sliny? Musím říct, že mě osobně některé recepty (třeba na nepečený dort) zaujaly.

Ovšem v knize najdete nejen recepty, ale na osobních příkladech vystavěná doporučení i co se pocitů a uvažování nad stravováním týče. Bohužel je ale v některých ohledech pojata dost fanaticky a jednostranně. Nenašel jsem v ní například, jak je to se syrovou stravou a nutností přijímání vitamínu B 12, se kterým mají vegetariáni obecně problém.

Kam dál?

Duel...

Reklama