Reklama

NEW YORK – Podle amerického lékaře Neala Barnarda se může stát pro mnohé konzumenty sýra tato potravina návykovou látkou, podobně jako například morfin. Vysvětluje to tím, že mléko je kontaminováno malým množstvím morfia z kravských jater.

Lékař ve své nové knize „Nenechte se svádět jídlem: Skryté důvody touhy po jídle a sedm kroků jak s chutí skoncovat“ objasňuje mimo jiné i důvody, proč se může u člověka projevit například závislost na sýru, mase, cukru nebo čokoládě.
„Jsou tu především biochemické důvody. Mnoho lidí si myslí, že v životě nedokáže žít bez několika svých každodenních neřestí. Sýr například obsahuje vcelku vysoké množství kaseinu, což je protein, ze kterého během trávení vznikají právě látky podobné morfinu. Tyto opiáty mohou například za to, že těhotné ženy pořád krouží kolem ledničky a neustále je trápí chutě na nějaká jídla,“ uvedl doktor Barnard, který je prezidentem Lékařské komise amerického Ústavu pro medicínu.

Barnard také zdůraznil, že výzkumy mohou pomoci například lidem s nadváhou, kteří se rozhodnou zažalovat restaurace s rychlým občerstvením. Prokázal totiž, že jídlo je stejně návykovou a nebezpečnou záležitostí jako například tabák.
V souvislosti s tím také vymyslel třítýdenní dietní program, který by měl lidem naprosto změnit životní styl a především pomoci zbavit se jejich závislosti na některých potravinách změnou jejich stravovacích návyků, speciálním výukovým programem a dostatečným množstvím spánku, který je pro zdraví člověka velice důležitý.