Reklama

Každá správná hospodyňka má doma v dózičce určitě také bobkový list. A zatímco pro nás představuje běžné kuchyňské koření, staří Římané mu přisuzovali velkou sílu a moc, ochraňující jejich příbytky před neštěstím. Prostě sláva vavřínu – bobkovému listu.

Stále zelený strom

bobkový list

Vavřín vznešený (Laurus nobilis), všeobecně známý jako bobkový list, je stále zelený keřík, pocházející ze západní Malé Asie. Může dorůstat až do výšky 10 metrů. V našich klimatických podmínkách dorůstá výšky maximálně 1,5 metru.
Keřík má tuhé, kožovité listy, které jsou používány jako koření. Na jaře kvete drobnými, světle žlutými květy, z kterých se mohou na podzim vyvinout tmavě fialové až černé bobule.

Koření i lék

Aroma bobkového listu je značně silnější než jeho chuť, která je štiplavá a nahořklá. Díky této peprné vůni se výborně hodí k ochucení dušeného masa, do omáček, polévek, ke zvěřině, rybám, ale také se přidává třeba do pudinků a rýžových dezertů. Velmi chutná je kombinace bobkového listu a kari koření.
Bobkový list se používá celý, ale také mletý. U nás se využívá spíše sušený, který ovšem nemá zdaleka tak výrazné aroma jako čerstvý.
Známé jsou také účinky bobkové listu na trávení a koupel z něj prý ulevuje bolestivým a ztuhlým svalům.
Inhalace čerstvého bobkového listu pomáhá také proti bolestem hlavy a migrénám.

Vypěstujte si svůj vavřín

bobkový listVavřín lze úspěšně pěstovat na zahradě, ale také v bytových podmínkách, například v květináči, v hlinito-písčitém pěstebním substrátu. Má rád slunné stanoviště, nejlépe za oknem. Musí se zalévat velmi opatrně, neboť nesnáší přelití.
Vavřín vyžaduje každoroční přesazování do většího květináče. Při přesazování je nutné dbát na to, aby se neporušily kořeny. Množí se polovyzrálými řízky, dobře se tvaruje řezem.
V létě rostlinu hnojíme jednou za čtrnáct dní doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva, které zředíme ve vodě. Přezimovat se dává na světlé místo při pokojové teplotě nebo v chladnějších prostorech (nejméně 10°C) a při omezené zálivce.

Strážce dveří i ozdoba římských císařů

Ve starověku se vavřín těšil veliké úctě, a ačkoliv patří dodnes k symbolům moci a slávy, sestoupil až do kuchyně jako bobkový list. (Název bobkový list se ujal patrně kvůli jeho plodům, které vypadají jako zvířecí bobky.)
Ve starém Římě představoval vavřín mytickou rostlinu, která byla schopna přinášet štěstí a bohatství. Vavřínové věnce byly znakem slávy a vznešenosti. Ve starém Římě bývali císaři a vítězové na Olympijských hrách korunováni právě vavřínovým věncem. Také věřili v jeho ochranné schopnosti před zlými silami. Po staletí byl snad u každého domu jako „strážce dveří“, zahánějící zlé duchy a neštěstí.

Recept na závěr

Domácí nakládaný hermelín s nezbytným „bobkovým listem“

Ingredience

  • Bobkový list: 4 kusy
  • Česnek: 4 stroužky
  • Cibule: 3 kusy
  • Feferonka: 3 kusy
  • Hermelín: 4 kusy
  • Nové koření: 8kuliček
  • Celý pepř: 8 kuliček
  • Olivový olej: cca 1/2 l

Příprava
Hermelín rozkrojíme na čtvrtiny a cibuli nakrájíme na plátky. Do větší sklenice plníme střídavě hermelín s cibulí a přidáváme stroužky česneku, nové koření, bobkový list, celý pepř a feferonky. Nakonec vše zalijeme olejem (tak aby bylo vše ponořené). Necháme cca 7 až 10 dní v chladu uležet. Podáváme s pečivem.

Dobrou chuť!