Domácnost

Symbol slávy vavřín vstoupil do našich kuchyní jako bobkový list

Každá správná hospodyňka má doma v dózičce určitě také bobkový list. A zatímco pro nás představuje běžné kuchyňské koření, staří Římané mu přisuzovali velkou sílu a moc, ochraňující jejich příbytky před neštěstím. Prostě sláva vavřínu – bobkovému listu.

Stále zelený strom

bobkový list

Vavřín vznešený (Laurus nobilis), všeobecně známý jako bobkový list, je stále zelený keřík, pocházející ze západní Malé Asie. Může dorůstat až do výšky 10 metrů. V našich klimatických podmínkách dorůstá výšky maximálně 1,5 metru.
Keřík má tuhé, kožovité listy, které jsou používány jako koření. Na jaře kvete drobnými, světle žlutými květy, z kterých se mohou na podzim vyvinout tmavě fialové až černé bobule.

Koření i lék

Aroma bobkového listu je značně silnější než jeho chuť, která je štiplavá a nahořklá. Díky této peprné vůni se výborně hodí k ochucení dušeného masa, do omáček, polévek, ke zvěřině, rybám, ale také se přidává třeba do pudinků a rýžových dezertů. Velmi chutná je kombinace bobkového listu a kari koření.
Bobkový list se používá celý, ale také mletý. U nás se využívá spíše sušený, který ovšem nemá zdaleka tak výrazné aroma jako čerstvý.
Známé jsou také účinky bobkové listu na trávení a koupel z něj prý ulevuje bolestivým a ztuhlým svalům.
Inhalace čerstvého bobkového listu pomáhá také proti bolestem hlavy a migrénám.

Vypěstujte si svůj vavřín

bobkový listVavřín lze úspěšně pěstovat na zahradě, ale také v bytových podmínkách, například v květináči, v hlinito-písčitém pěstebním substrátu. Má rád slunné stanoviště, nejlépe za oknem. Musí se zalévat velmi opatrně, neboť nesnáší přelití.
Vavřín vyžaduje každoroční přesazování do většího květináče. Při přesazování je nutné dbát na to, aby se neporušily kořeny. Množí se polovyzrálými řízky, dobře se tvaruje řezem.
V létě rostlinu hnojíme jednou za čtrnáct dní doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva, které zředíme ve vodě. Přezimovat se dává na světlé místo při pokojové teplotě nebo v chladnějších prostorech (nejméně 10°C) a při omezené zálivce.

Strážce dveří i ozdoba římských císařů

Ve starověku se vavřín těšil veliké úctě, a ačkoliv patří dodnes k symbolům moci a slávy, sestoupil až do kuchyně jako bobkový list. (Název bobkový list se ujal patrně kvůli jeho plodům, které vypadají jako zvířecí bobky.)
Ve starém Římě představoval vavřín mytickou rostlinu, která byla schopna přinášet štěstí a bohatství. Vavřínové věnce byly znakem slávy a vznešenosti. Ve starém Římě bývali císaři a vítězové na Olympijských hrách korunováni právě vavřínovým věncem. Také věřili v jeho ochranné schopnosti před zlými silami. Po staletí byl snad u každého domu jako „strážce dveří“, zahánějící zlé duchy a neštěstí.

Recept na závěr

Domácí nakládaný hermelín s nezbytným „bobkovým listem“

Ingredience

  • Bobkový list: 4 kusy
  • Česnek: 4 stroužky
  • Cibule: 3 kusy
  • Feferonka: 3 kusy
  • Hermelín: 4 kusy
  • Nové koření: 8kuliček
  • Celý pepř: 8 kuliček
  • Olivový olej: cca 1/2 l

Příprava
Hermelín rozkrojíme na čtvrtiny a cibuli nakrájíme na plátky. Do větší sklenice plníme střídavě hermelín s cibulí a přidáváme stroužky česneku, nové koření, bobkový list, celý pepř a feferonky. Nakonec vše zalijeme olejem (tak aby bylo vše ponořené). Necháme cca 7 až 10 dní v chladu uležet. Podáváme s pečivem.

Dobrou chuť!

   
13.03.2013 - Zahrada a květiny - autor: Alexandra Stušková

Komentáře:

  1. avatar
    [21] tepito [*]

    docela často ho používám...Sml16

    superkarma: 0 20.03.2013, 19:28:49
  2. avatar
    [20] marde [*]

    Divočina nebo rajská bez bobkového listu nejdeSml23

    superkarma: 0 20.03.2013, 15:25:52
  3. [19] Trefa [*]

    Trefa:bobkovy list,mam velice rada a hodne ho uzivam.

    superkarma: 0 14.03.2013, 20:57:46
  4. [18] jithule [*]

    používám

    superkarma: 0 14.03.2013, 17:32:47
  5. avatar
    [17] danap [*]

    některá jídla se bez bobkáče neobejdou....

    superkarma: 0 14.03.2013, 17:14:13
  6. avatar
    [16] nelysek [*]

    Bobkový list moc často nepoužívám, když už, tak převážně do nálevů. Nakládaný hermelín bych si dala, jen mít větší trpělivost... u nás je pryč do pěti dnů, ale i tak je dobrý.

    superkarma: 0 13.03.2013, 19:42:26
  7. avatar
    [15] Jindriska8 [*]

    Hodně používáme a přivezla jsem si ho z Chortvatska.Sml22

    superkarma: 0 13.03.2013, 18:52:17
  8. [14] V19 [*]

    bobkový list je bylinka,Sml22 bez ktorej sa príprava niektorých jedál nezaobíde

    superkarma: 0 13.03.2013, 16:34:23
  9. avatar
    [13] lenig [*]

    bobkový list používám často Sml22

    superkarma: 0 13.03.2013, 11:46:03
  10. avatar
    [12] daska59 [*]

    jahody — #11 Jo, takový kančí gulášek - mňam. Bez bobkového listu by to nebylo ono Sml16

    superkarma: 0 13.03.2013, 11:05:03
  11. [11] jahody [*]

    Některá jídla bez bobkového listu prostě uvařit nejdou Sml16.

    1. na komentář reaguje daska59 — #12
    superkarma: 0 13.03.2013, 10:53:37
  12. [10] funnka [*]

    bylo by mi toho hermelínu líto.Radši si ho obalím na oběd

    superkarma: 0 13.03.2013, 10:40:18
  13. [9] telelot [*]

    ňam, ňam, hermelínek, to bych si dala...Sml16

    superkarma: 0 13.03.2013, 09:29:45
  14. avatar
    [8] selinka [*]

    Používám často, zvlášť u luštěnin zabraňuje nadýmání, pokud se nemýlím.

    superkarma: 0 13.03.2013, 09:25:17
  15. avatar
    [7] dasena [*]

    Nakládaný Hermelín dělámeSml22

    superkarma: 0 13.03.2013, 09:14:52
  16. avatar
    [6] Milea [*]

    Bobáčkový list, jak někdy říkám pro sebe, používám do polévky 1 list, když jsou menší tak dva, pod maso, když dusím společně s Novým kořením atd.Sml73

    superkarma: 0 13.03.2013, 09:02:01
  17. [5] lidicka [*]

    Bobkový list používám ráda nejen do různých směsí na nakládání potravin, ale i do polévek a omáček, hlavně luštěninovýchSml22

    superkarma: 0 13.03.2013, 08:51:36
  18. [4] tetička25 [*]

    Králíka na divoko si bez bobkového listu nedovedu představit, stejně tak bílou bramboračku, přidávám jej i když vařím v páře brokolici nebo květák.

    superkarma: 0 13.03.2013, 08:36:43
  19. [3] pepa [*]

    recept na hermelín vypadá dobře ;-)

    superkarma: 0 13.03.2013, 08:35:37
  20. [2] dadma [*]

    Bobkový list v kuchyni používám.

    superkarma: 0 13.03.2013, 08:30:32
  21. [1] honzule8 [*]

    zatím jsem ho nikdy nepoužila

    superkarma: 0 13.03.2013, 08:08:52

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme