Domácnost

Svíčkovou už nikdy vařit nebudu

O problémech s vařením svíčkové píše šéfka našich obchodnic Klára Křížová. Přečtěte si její zkušenosti a důvod, proč se rozhodla svíčkovou už nevařit...

Miluju svíčkovou. Vařila ji skvěle moje babička, moje máma taky, ale o malinko hůř. Celý život se mě snažila svíčkovou naučit. Jednou jsem ji zkusila. Myslela jsem si, jak dělám všechno správně, i vařící hrnec voněl, jak má. Jenže, výsledek byl tristní. Sice to mělo oranžovohnědou barvu, chuť ale byla velmi mdlá. Navíc se mi strávníci vysmáli, že to není k jídlu. Tak jsem to vzdala. Svíčkovou prostě neumím. A docela me to mrzí, protože ji mám moc ráda. Jak jsem časem zjistila, způsobů přípravy je několik, každý si nějaký nese z rodiny. Ještě jsme nesebrala odvahu ji zkusit znova.

Klára Křížová


Kláro, každý přece ví, že není nad svíčkovou od maminky. Musím říct, že jsem ochutnal (v době, kdy jsem ještě jedl maso) mnoho různých variant této omáčky, ale takovou, jako vaří máti, jsem od nikoho jiného nejedl.

Téma dne 8. září 2011: Kuchařské průšvihy

I mistr tesař se někdy utne. Tedy, jste-li geniální kuchařky, milé čtenářky, jistě máte zkušenost i s nějakým nepovedeným pokrmem. A je-li pro vás kuchyně spíše mučírnou, myslím, že k historce na dnešní téma nebudete muset příliš dlouhou brouzdat po stezkách paměti.

  • Jaký byl váš největší kulinářský průšvih?

Své příspěvky zasílejte na e-mailovou adresu redakce (viz níže). Chcete-li mít šanci k uveřejnění a získání dárku, zasílejte své příspěvky do 8. 9. 2011 15.00 hodin. Pozor! Uveřejním pouze příspěvky, které budou dlouhé alespoň jako tento odstavec textu. A ještě ten dárek... tentokrát jím budou dvě knížky: BioAbecedář Hanky Zemanové (vydalo nakladatelství Smart Press) a Kniha o kávě od Petry Veselé (taktéž Smart Press).

bio kava

   
08.09.2011 - Příběhy - autor: Jakub D. Kočí

Komentáře:

  1. avatar
    [23] denkas [*]

    evelyn — #12 Ta moje svíčková vypadá trochu jinak.Ale všichni ji vyžadujou a chválí Sml80

    superkarma: 0 14.09.2011, 14:43:32
  2. avatar
    [22] evelyn [*]

    Klára Křížová — #17 smaklig måltid, ta för dig Sml16

    Neni to zadna veda, spousta korenove zeleniny promichat se soli, octem, novym korenim a bobkovym listem, zakapnout olejem, trocha slaniny neuskodi. Maso prospikovat slaninou, zatahnout na horkem oleji, pak polozit na tu zeleninu i s tim vypekem, soupnout do trouby na 180 st, malinko zalit vodou a pect nekolik hodin prikryte, dokud maso neni mekke, ani hlidat se to nemusi. Pak vytahnu ten bobkovej list, nove koreni je mlete, to nemusim, rozsleham tycovym mixerem, je to poradne husty, takze zredit slehajdou, hodne slehajdy. Uz se ani nemusi dochucovat, ale muzes.

    superkarma: 0 08.09.2011, 18:55:09
  3. avatar
    [21] evelyn [*]

    Eva_Fl — #19 ja nenavidim koprovku a rajskou

    superkarma: 0 08.09.2011, 18:49:51
  4. avatar
    [20] pajda [*]

    Nedávno mi mladej tvrdil, že prý se svíčková nezahušťuje slaninou a že jsou lidi, kteří tu zeleninu vyndávají...Sml31

    superkarma: 0 08.09.2011, 16:10:44
  5. avatar
    [19] Eva_CZ [*]

    Pasiruju. A delam ji bajecnou a mnohem lepsi, nez ji delala moje mam. Ja omacky umim. Sml22 Moji koprovku ji i lide, kteri koprovou nenavidi. Sml30

    1. na komentář reaguje evelyn — #21
    superkarma: 0 08.09.2011, 15:41:59
  6. [18] Karo Líná [*]

    Taky svíčkovou neumím. Ale manžel ji umí skvěle Sml67

    superkarma: 0 08.09.2011, 15:01:50
  7. [17] Klára Křížová [*]

    evelyn — #12 Sem s ní! Sml30Sml20

    1. na komentář reaguje evelyn — #22
    superkarma: 0 08.09.2011, 14:53:55
  8. avatar
    [16] evelyn [*]

    Lukáš Čejka — #15 Sml52Sml52ja se vdavala tak mozna s umem uvarit vajicka  a cajSml16

    superkarma: 0 08.09.2011, 12:53:22
  9. avatar
    [15] Lukáš Čejka [*]

    evelyn — #12 vypada to moc pekne Sml22

    Věrulinka — #14 ale to jeste pred svatbou, do manzelstvi uz musi prijit se svickovou Sml54

    1. na komentář reaguje evelyn — #16
    superkarma: 0 08.09.2011, 12:49:27
  10. avatar
    [14] Věrulinka [*]

    To nechce se vzdávat a zkoušet a zkoušet Sml67Sml30

    1. na komentář reaguje Lukáš Čejka — #15
    superkarma: 0 08.09.2011, 12:43:21
  11. avatar
    [13] evelyn [*]

    Lukáš Čejka — #6 tycovym mixerem, takze ne uplne do hladka, je jako prepasirovana

    superkarma: 0 08.09.2011, 12:15:39
  12. avatar
    [12] evelyn [*]

    Svickova i s knedlikem obe vlastnorucne pripravene, umim ji mooooc dobre :)

    1. na komentář reaguje Lukáš Čejka — #15
    2. na komentář reaguje Klára Křížová — #17
    3. na komentář reaguje denkas — #23
    superkarma: 0 08.09.2011, 12:14:39
  13. avatar
    [11] enka1 [*]

    Já nevím, jestli ji umímSml80

    superkarma: 0 08.09.2011, 12:12:27
  14. avatar
    [10] delfi.na [*]

    kebulkaevulka — #9 tak já mixuji a pro jistotu ještě to umixované přepasíruji Sml58Sml16

    superkarma: 0 08.09.2011, 12:11:44
  15. avatar
    [9] kebulkaevulka [*]

    Lukáš Čejka — #6 MixujuSml22

    1. na komentář reaguje delfi.na — #10
    superkarma: 0 08.09.2011, 12:04:32
  16. avatar
    [8] Ivana. [*]

    já nevim proč každý říká, že svíčková je těžká na přípravu. Já ji vařím už od 15ti a v pohodě a musím se teda pochválit, že ji mám lepší než mámaSml24 ale je fakt, že třeba tchýně ji prý taky nikdy neuměla, manžel dokonce říkal, že to chutnalo a vypadalo vždy jako gulášSml30Sml80

    superkarma: 0 08.09.2011, 11:59:50
  17. avatar
    [7] Jindriska8 [*]

    U nás se mixuje a zeleninka je ze zahrádky a nejlepší se z králíka.

    superkarma: 0 08.09.2011, 11:50:28
  18. avatar
    [6] Lukáš Čejka [*]

    a mixujete nebo presujete (pasirujete)? Sml16

    1. na komentář reaguje kebulkaevulka — #9
    2. na komentář reaguje evelyn — #13
    superkarma: 0 08.09.2011, 11:46:05
  19. avatar
    [5] Evaspiel [*]

    Já dělám svíčkovou ze sáčku a taky se dá jíst. Mám ji za cca 10min a nemusím se s ničím s*át Sml22Sml16

    superkarma: 1 08.09.2011, 11:41:40
  20. avatar
    [4] Jindriska8 [*]

    Jo,svíčková od manžela je ta nejlepší.Zrovna jsme ji měli o víkendu a manžel navařil velký hrnec a ještě jsme ji jedli v úterý a to byla nejlepší.To by si paní Klára pochutnala,škoda,že nebydlíte blízko.Sml22

    superkarma: 0 08.09.2011, 11:24:31
  21. [3] Verča27 [*]

    Koprovka se mi taky nedaří.

    Na svíčkovou mám tajný trik od maminky. Sml58

    superkarma: 0 08.09.2011, 11:21:33
  22. avatar
    [2] kebulkaevulka [*]

    Kláro,když budeš chtít dám ti suprovej recept a věř mi,že se všichni budou oblizovat,až za ušimaSml22

    superkarma: 0 08.09.2011, 11:18:54
  23. avatar
    [1] denkas [*]

    Jo svíčková od maminky,nad tu není!! Ale musim se pochlubit,tu mou všichni chválí!I zeťáci,děti,vnoučata.A když přijedou tak ji vyžadujou. Já ji miluju s bramborovým knedlikem a děti a vnoučata takySml80 Zato koprovka se mě nedaří,nevim proč.

    superkarma: 0 08.09.2011, 11:18:42

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme