Vaření

Svíčková na smetaně - nestárnoucí klasika

svíčková na smetaně

Svíčkovou od babičky nepřekoná snad nic na světě. Díky nostalgickým vzpomínkám na dětství patří mezi to nejlepší, co jsme kdy ochutnali. Pojďte se s námi pokusit o přípravu té nejlepší domácí svíčkové, na kterou budou jednou vzpomínat naše děti a vnoučata. Není to vůbec těžké. Máme pro vás pár užitečných rad.

O tom, jaké maso na tuhle českou klasiku použít, vedou spory i ty nejznámější šéfkuchaři. Někdo nedá dopustit na pravou hovězí svíčkovou, podle které pravdědobně toto jídlo dostalo svůj název. Jinému připadá svíčková příliš suchá a používá hovězí kližku nebo hovězí zadní. Ať použijete jakékoliv maso, důležité je pořádně ho prošpikovat. Právě kousky slaniny nebo špeku dodají masu zajímavou chuť a hlavně potřebnou šťavnatost. Maso tak nebude ani náhodou suché.

Existuje řada zaručených rad a tipů, jak udělat tu nejlepší omáčku k masu. Podle některých receptů se používá kromě kořenové zeleniny i kousek jablka. Výborným tipem je použít zkaramelizovaný cukr, který dodá omáčce nejen zajímavou chuť, ale i krásnou barvu.

Dohady probíhají také okolo zahuštění omáčky. Já osobně většinou nepoužívám mouku, ale omáčka je hustá pouze díky velkému množství použité zeleniny. Tu jen doplním smetanou. Naopak, řada lidí zahušťuje omáčku jíškou z hladké mouky. Každý si musí najít ten svůj nejoblíbenější a nejchutnější způsob. S trochou mouky bude omáčka maličko jemnější.

Suroviny

  • 1 kg hovězíh masa - kližka, svíčková, zadní
  • 150 g slaniny nebo špeku
  • sůl a pepř
  • 1,5 l masového vývaru (ideálně hovězí)
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 kuliček černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • špetka tymiánu (nebo snítka čerstvého)
  • 4 lžíce másla
  • trochu sádla na opečení masa
  • 1 velká cibule
  • 2 velké mrkve
  • 1 velká petržel
  • 1/4 velkého celeru
  • 1 jablko
  • 100 g cukru
  • 500 ml smetany
  • 2 lžíce octa
  • na jíšku: 50 g másla, 50 g hladké mouky

Postup

Kus masa, který jste si vybrali, důkladně zbavte blanek a krásně očistěte. Omyjte a osušte.

Slaninu nebo špek, nakrájené na nudličky, dejte před použitím zamrazit. Budou se vám tak do masa mnohem lépe napichovat. Jak je do masa dostanete? Použijte ostrý, úzký nůž. Tím vjeďte do masa, co nejdál to půjde a do vzniklé „rány“ zastrčte špalíček slaniny. Vpichujte „po vlákně“ a můžete z obou stran masa, aby byla práce pohodlnější.

Takto upravené maso ještě zpevněte tím, že celý kus masa svážete kuchyňským provázkem. Pomůže vám to udržet maso v pěkném tvaru a bude se tak i lépe krájet.

Maso ze všech stran osolte a okořeňte čerstvě namletým pepřem.

svíčková na smetaně

Na pečení masa používám velký litinový hrnec. Ten dejte na plotnu a rozehřejte ho. Dejte do něj sádlo a kus masa, prošpikovaný a svázaný, ze všech stran opečte. Poté maso vyjměte z hrnce. Místo něj do hrnce přidejte i máslo a opečte na něm nahrubo nakrájenou cibuli.

Přidejte také kořenovou zeleninu, očištěnou a nakrájenou na hrubé kostičky. Stejně tak i jablko. Maličko osolte a společně opékejte.

Na koření použijte fintu. Rozložte si kousek gázy, na který položte všechno připravené koření. A potom z gázy uvažte pevný balíček. Nebudete tak muset koření složitě lovit z hrnce. Tento balíček přidejte k zelenině. Ještě zasypejte cukrem, který necháte lehce zkaramelizovat.

Nyní přichází chvíle přidat ocet. Nechejte ho hned také zprudka vyvařit, jinak bude jeho chuť příliš ostrá. Někdo v tomto okamžiku přidává i lžíci plnotučné hořčice, pro lepší chuť.

Už máte téměř hotovo. Do hrnce přidejte zpět maso a zalijte vývarem. Přiklopte poklicí a dejte do trouby, vyhřáté na 180 °C. Doba pečení závisí na druhu a kvalitě použitého masa. Je to okolo dvou až tří hodin. Ideální je, pokud maso během pečení několikrát převrátíte.

Maso je měkké? Nejvyšší čas připravit omáčku. Hrnec vyndejte z trouby. Vytáhněte z něj maso. Zeleninu s tekutinou přelijte do velkého hrnce a maso vraťtě do litinového hrnce, ve kterém se peklo. Uložte ho do vypnuté trouby, která nesmí být příliš horká, aby se maso nevysušilo.

Z hrnce vyndejte gázu s kořením. Zeleninu propasírujte, aby byla omáčka krásně jemná. V malém hrnci rozpusťte máslo, do kterého přidejte hladkou mouku. Umíchejte hladkou jíšku, kterou nechejte maličko ztmavnout. Do této jíšky přidejte naběračku zeleninové směsi. Důkladně rozmíchejte (už mimo plotnu) a přidejte do hrnce s omáčkou. Promíchejte a vařte na mírnou teplotu 15 - 20 minut. Jíška zjemní a zahustí omáčku.

Teď ještě můžete doladit chutě. Jemně osolit, lehce přikyselit kapkou citronové šťávy, podle potřeby klidně trochu osladit. Úplně na závěr přilijte smetanu. Promíchejte a minutku povařte.

Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou, doplněné o oblíbený knedlík. Třeba karlovarský nebo kynutý, prostě ten nejlepší, jaký umíte.

Na talíři by také neměl chybět kopeček brusinek a trocha ušlehané smetany. Rozhodně nesladké :-)

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

   
02.11.2015 - Maso a ryby - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [44] denkas [*]

    Eva_Fl — #43Přesně to řikám vnučkám.Na jídlo se fuj neřiká-pokud není zkažený,plesnivý,. Když tak řeknu,že mě to nechutná,že to nemám ráda,..ale né FUJ.

    superkarma: 0 03.11.2015, 22:33:44
  2. avatar
    [43] Eva_CZ [*]

    SandraAbigail — #10 a nerikej na ZADNE JIDLO fuj, nebo ti reknu, ze ty jsi taky fuj. Sml31Sml31Sml31Sml31Sml31Sml31Sml31Sml31

    1. na komentář reaguje denkas — #44
    superkarma: 1 03.11.2015, 13:32:03
  3. [42] Rapunzela [*]

    SandraAbigail — #10Když popsaným způsobem připravenou zeleninu ( bez jablka a hořčice) rozmixuju tyčovým mixérem a přidám zakysanou smetanu a už nic jiného, opravdu nevím, co by na této omáčce mohlo být nezdravého. Asi to není ta "pravá" svíčková, ale chutná tak a je to odlehčená verze. Dnes se všichni můžou zbláznit z italské kuchyně, to jsou samé těstoviny a pizza, ony lasagně taky moc dietní nejsou.

    superkarma: 0 03.11.2015, 13:29:04
  4. avatar
    [41] Eva_CZ [*]

    Klára Křížová — #40 Sml67

    superkarma: 0 03.11.2015, 02:24:50
  5. [40] Klára Křížová [*]

    Já jí zas nejím s jiným masem než s hovězím. Kuřecí? Brrrr Sml10

    Brusinky ano, nejlépe naložené Sml20

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #41
    superkarma: 0 02.11.2015, 22:36:48
  6. [39] Klára Křížová [*]

    margot — #36 Sml22Sml22Sml67

    superkarma: 0 02.11.2015, 22:34:29
  7. [38] Rikina [*]

    gerda — #28 Ke zvěřině? Já teda zvěřinu můžu, ale s brusinkama jsem ji podávat zatím neviděla. Díky všem lesním božstvům. Brusinky čerstvé sním samotné, bez chleba, brusinky v podobě nějakého toho podivného hybridu mezi kompotem a džemem bych si dala možná na lívance, a piju běžně brusinkovou šťávu či co to je, neb to není přehnaně sladký. Jo a někde jsem ochutnala i brusinkové pivo, to šlo vypít, když bylo hodně vychlazené a bylo venku 40°C ve stínu. Sml57 Ke svíčkové jsem viděla dávat i jeřabiny... no, podle mě teda je škoda toho masa, a práce vynaložené na přípravu svíčkové, pokud tu chuť člověk na závěr zabije přidáním ovoce. To si mohl ušetřit tu námahu s vařením a jenom brusinkama si namazat ten houskový knedlík, to by vyšlo nastejno. Sml80

    superkarma: 1 02.11.2015, 21:39:12
  8. avatar
    [37] diblice [*]

    vařím minimálně 10 litrový kotel, já osobně raději bez brusinek, synáčci klidně s falešnýma brusinkama z rybízu a klidně bez masa, hlavně omáčku a knedlík

    superkarma: 0 02.11.2015, 19:48:28
  9. avatar
    [36] margot [*]

    ňam miluju svíčkovou, hlavně když ji nemusim vařitSml16 6-7 knedlíčků, hodně citrónu, kopu brusinek a mrtě šlehačky k tomuSml67 když ji vařím sama, jíškou nezahušťuji, dávám tolik zeleniny, že mám spíš opačný problém s ředěnímSml80

    1. na komentář reaguje Klára Křížová — #39
    superkarma: 0 02.11.2015, 18:58:19
  10. [35] anina4 [*]

    svíčkovou miluje celá naše rodina,brusinky k tomu to je lahůdka

    superkarma: 0 02.11.2015, 18:30:33
  11. [34] meme [*]

    Svíčkovou milujeme.Nedávám jablko, zeleniny mnohem více.Ale ochutnala bych i tento recept.....

    superkarma: 0 02.11.2015, 18:23:00
  12. avatar
    [33] gerda [*]

    Kadla — #32dáváš asi sušené? Já mám na mrazáku čerstvé brusinky, bylo to opravdu moc dobré v kombinaci s tou omáčkou a navíc i barevně krásné.

    superkarma: 0 02.11.2015, 17:04:41
  13. avatar
    [32] Kadla [*]

    gerda — #28Já používám brusinky do celozrnných sušenek.. ty jsou luxusní...

    1. na komentář reaguje gerda — #33
    superkarma: 0 02.11.2015, 16:59:58
  14. avatar
    [31] gerda [*]

    Eva_Fl — #30seš mlsná Líza!Sml58Sml52

    superkarma: 0 02.11.2015, 16:47:07

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] Eva_CZ [*]

    gerda — #28tak zverinu taky nezeru. A z brusin mam rada jen stavu.

    1. na komentář reaguje gerda — #31
    superkarma: 1 02.11.2015, 16:26:40
  2. avatar
    [29] SNÍŽEK [*]

    to já ji mám ráda i s brusinkama

    superkarma: 0 02.11.2015, 16:22:09
  3. avatar
    [28] gerda [*]

    Eva_Fl — #25a k čemu se teda podle vás, holky, hodí? Ke zvěřině je snad na milost vezmeteSml30

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #30
    2. na komentář reaguje Kadla — #32
    3. na komentář reaguje Rikina — #38
    superkarma: 1 02.11.2015, 16:16:37
  4. avatar
    [27] denkas [*]

    Eva_Fl — #25já taky ne Sml23

    superkarma: 0 02.11.2015, 15:11:10
  5. [26] holčice [*]

    svíčkovou nemám ráda

    superkarma: 0 02.11.2015, 15:08:13
  6. avatar
    [25] Eva_CZ [*]

    gerda — #23 ja brusiny na svickove taky nezeru. Sml23

    1. na komentář reaguje denkas — #27
    2. na komentář reaguje gerda — #28
    superkarma: 1 02.11.2015, 14:26:38
  7. [24] Rikina [*]

    gerda — #23 Mně tyhle kombinace neseděj. Sml80 Proto si např. neobjednávám pizzu Havaj, kde je přidaný ananas, kuřecí plátky se sýrem, které bývají "korunovány" půlkou broskve, a právě tu svíčkovou s brusinkama. Možná bych si vzpomněla i na další podobné, pro mě zcela nepochopitelné kombinace, kdy se k něčemu takhle přifaří ovoce nebo kompot, a tím se naprosto změní chuť toho jídla, z mého hlediska významně k horšímu. Naštěstí dost restaurací sice na brusinkách ke svíčkové trvá, ale nedají je aspoň přímo do talíře, nýbrž na mističku vedle, kde je mohu úspěšně ignorovat. Sml80

    superkarma: 2 02.11.2015, 14:00:57
  8. avatar
    [23] gerda [*]

    Rikina — #22jéžiš, a proč si děláš takovou škodu? Brusinky jídlo nádherně doplňují svou nahořklostí. Ale sto lidí = sto chutí.....je tady docela dost příspěvků, nedostanu se do vyhledávače na ženu out, blbne to jenom mně anebo všem? Magazín je jaksi graficky rozhašený...Sml80 Je to hrozný a už to trvá dost dlouho.

    1. na komentář reaguje Rikina — #24
    2. na komentář reaguje Eva_Fl — #25
    superkarma: 0 02.11.2015, 13:15:54
  9. [22] Rikina [*]

    Mno, tak já svíčkovou jím, ale ne každou. Sml80 Způsobů, jak svíčkovou uvařit, je zřejmě dvakrát tolik než lidí, a způsobů, jak ji zkazit, je nejméně tolik, jako hospod, kde se svíčková podává. Takže pokud je jiná volba, vyberu si jiné jídlo než svíčkovou, čistě proto, abych nebyla zklamaná. Když už seberu odvahu a dám si někde v hospodě svíčkovou, upozorňuju předem, aby mi tam nedávali ten citron, brusinky, zelené bejlí, šlehačku a jiné parádičky, viz fotky v článku, že to chci jen tak, bez doplňků. Někde si nedají říct a ty brusinky mi stejně nacpou. Sml15

    1. na komentář reaguje gerda — #23
    superkarma: 1 02.11.2015, 11:43:51
  10. avatar
    [21] kobližka [*]

    Jsem ráda,že se tu nerozproudila diskuze na téma,že svíčková proto,že je ze svíčkové.To už tu bylo mnohokrát.Prostě jsme si zvykli říkat jakémukoliv masu na zelenině a smetaně "svíčková".Je to fuk,protože je to každopádně dobrota.Jen se trochu divím té jíšce v receptu,jelikož omáčku absolutně není nutné zahušťovat.To obstará zelenina a smetana.

    superkarma: 1 02.11.2015, 11:39:14
  11. avatar
    [20] kobližka [*]

    denkas — #16 Tak napiš jak,mě to zajímá.

    superkarma: 0 02.11.2015, 11:33:36
  12. avatar
    [19] Eva_CZ [*]

    Sml28 delaji, jako kdyby se svickova varila den co den.... U nas je tak 2x do roka a to je mi uplne fuk, kolik to ma kalorii. Testoviny jsou na tom s knedlikem uplne stejne, tak fakt nevim, proc tak vyborne jidlo prznit.

    SandraAbigail — #10ze se nedivim. Ty jsi vubec cela divna. Sml24

    superkarma: 4 02.11.2015, 11:33:01
  13. avatar
    [18] gerda [*]

    Kadla — #17no jo, ale těstoviny jsou taky kalorické, vždyť je to mouka s vajíčky, akorát bez kvasnic a housky.Sml58 Já si svíčkovou dám s chutí však ji nemáme každý týden, a dám si i práci s dobrým knedlíkem. Dvě tři kolečka mi na váze nepřidajíSml30 No, a doznávám, že z hovězího už dělám svíčkovou málokdy, většinou je to drůbež.

    superkarma: 0 02.11.2015, 11:27:51
  14. avatar
    [17] Kadla [*]

    elly — #12A co je na tom divného? Prostě někdo raději lehčí jídla než omáčku s knedlíkem... Já třeba dělám místo svíčkové doma krůtí prsa na smetaně, ale chutná podobně jako svíčková (protože tam dávám stejné koření) a i propasírovanou uvařenou mrkev.. Jen je to celkově o hodně lehčí než svíčková - a hlavně - jíme to s těstovinami namísto knedlíku... Moji kluci to taky mají o hodně radši než klasickou svíčkovou...

    1. na komentář reaguje gerda — #18
    superkarma: 0 02.11.2015, 10:57:46
  15. avatar
    [16] denkas [*]

    Tak ja asi jediná,dělám svíckovou jinak. Sml80 Nikdy sem nejedla jinou domácí,tak nemůžu posoudit,která je lepší.Ale kdo mou ochutná,tak ji příště vyžaduje. Tak snad je dobrá. Mi ji milujem. A jak sem tu už psala,tak s bramborovým knedlikem.

    1. na komentář reaguje kobližka — #20
    superkarma: 0 02.11.2015, 10:47:30
  16. [15] alenabl [*]

    nejlepší je z hovězího, to je beze sporu, ale zrovna včera jsme měli z králíka a byla super.Sml67

    superkarma: 0 02.11.2015, 10:44:51
  17. avatar
    [14] Suzanne [*]

    Kadla — #11 Maso se ani špikovat nemusí, pomalu pečené je vždycky dobré. Tam jde jen o chuť, co kdo má rád. A omáčka? Samá zelenina Sml54, trochu zředěná smetanou (a může být i nízkoprocentní, když je fakt zeleniny hodně).

    superkarma: 1 02.11.2015, 10:20:38
  18. avatar
    [13] Suzanne [*]

    Svíčkovou mám ráda, samozřejmě tu "naši" Sml30 U nás doma se dává dvoj až trojnásobek zeleniny - nemusí se to pak ničím zahušťovat, naopak je problém to trochu rozředit. Jo a naučila jsem se péct pomalu - tedy půl hodinky předpeču, pak dám na 80° a peču celou noc. Mrkev zkaramelizuje a nemusí se vůbec přidávat cukr. Ale každému, co jeho jest Sml22

    Každopádně díky za připomenutí gázového obalu, já to tuhle vybírala a nemohla jsem se dopočítat Sml30

    superkarma: 0 02.11.2015, 10:18:34
  19. avatar
    [12] elly [*]

    gerda — #5to víš, že najde :-)) Už je to tady :-))

    1. na komentář reaguje Kadla — #17
    superkarma: 0 02.11.2015, 09:54:13
  20. avatar
    [11] Kadla [*]

    Mne svíčková moc nebere, nemám ráda maso prošpikované slaninou a omáčka je dost těžká... a náhražky s jogurtem místo smetany mi nechutnají. Ne že bych ji nejedla, ale když si mohu dát něco jiného, vyberu si to jiné jídlo...

    1. na komentář reaguje Suzanne — #14
    superkarma: 0 02.11.2015, 09:38:35
  21. avatar
    [10] SandraAbigail [*]

    Nejím většinu českých jídel a svíčková mezi ně patří také, je to nezdravé a nepříliš dobré. Když už ale jsem donucena sníst svíčkovou, tak jedině z kvalitního masa, minimum omáčky a bramborový knedlík nebo těstoviny, houskový knedlík bych nepozřela, fuj.

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #19
    2. na komentář reaguje Rapunzela — #42
    3. na komentář reaguje Eva_Fl — #43
    superkarma: 0 02.11.2015, 09:30:13
  22. [9] bobani [*]

    svíčková mňam

    superkarma: 0 02.11.2015, 09:23:11
  23. avatar
    [8] gerda [*]

    Eva_Fl — #2 Věrulinka — #3hořčici na chuť přidám, jablko vyzkoušímSml58. Ke svíčkové se podávají brusinky, takže by jabko mohlo chuť taky vylepšit - bude rafinovanějšíSml20. Někdo vmíchává do omáčky i rybízovou marmeládu. Každý kuchař má vlastní dobrý recept, omáčky jsou pak odlišné, ale můžou být výborné všechny. Však se pořádají soutěže o nejlepší svíčkovou, stejně jako o guláš...

    superkarma: 0 02.11.2015, 09:21:46
  24. avatar
    [7] datura [*]

    svíčkovou jsme měli v neděli, jen byla z králíka, mňam a k ní vlastnoručně nasbírané a zavařené brusinky Sml16

    superkarma: 0 02.11.2015, 07:42:32
  25. avatar
    [6] elly [*]

    Eva_Fl — #2taky nedávám hořčici, ale jablko jsem zkusila a úplně mi tam pasuje Sml67 Našla jsem ho v receptu na svíčkovou podle Friče a taky se mi ze začátku zdálo divné.

    superkarma: 0 02.11.2015, 07:21:25
  26. avatar
    [5] gerda [*]

    Nádhera! Svíčková na smetaně patří k národním klenotům a teď, když je chladno, chutná dvojnásob. Když dělám svíčkovou (nejlepší je ze zadního, ale klidně i z kvalitní globusácké hovězí sekané, baculaté brojlerové slepice,nakonec i z kuřete je dobrá), tak si zeleninu i maso připravím večer, v kastrole na másle osmažím zeleninu s kořením, přidám nachystané maso, přeleju trochou vody s octem a nechám v tom přes noc proležet. Další den pokračuju podobně jako Elly, jen nezahušťuju jíškou, ale jen záklechtkou. Ta není chuťově tolik výrazná. Jojo, svíčková...zajímalo by mě, jestli se vůbec najde ten, kdo ji "nejí".

    1. na komentář reaguje elly — #12
    superkarma: 0 02.11.2015, 06:11:14
  27. avatar
    [4] glady [*]

    svíčkovou mám moc ráda...mňam

    superkarma: 0 02.11.2015, 05:48:34
  28. avatar
    [3] Věrulinka [*]

    Eva_Fl — #2 jablko a hořšice do svíčkové nepatří, souhlasím Sml67

    1. na komentář reaguje gerda — #8
    superkarma: 0 02.11.2015, 05:29:48
  29. avatar
    [2] Eva_CZ [*]

    Horcici davam do veproveho na smetane, do svickove ne.

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #3
    2. na komentář reaguje elly — #6
    3. na komentář reaguje gerda — #8
    superkarma: 0 02.11.2015, 01:29:09
  30. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    No, SKORO takhle ji delam ja, ale nedavam jabko. Sml23

    superkarma: 0 02.11.2015, 01:28:49

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme