saláty

S jarem a teplejším počasím přichází každý rok chuť na saláty. Jsou rychle hotové a můžete si vyhrát s dochucením i s přísadami. Co se však hodí mít po ruce do každého salátu?

Je to rozhodně kvalitní, zastudena lisovaný olej. Střídejte tradiční olivový třeba s řepkovým, ořechovým nebo sezamovým. Každý chutná jinak, takže i výsledek bude pokaždé jiný, i když použijete stejné ostatní suroviny.

Sůl vybírejte také pečlivě. Doporučuji do salátů fleur de sel, solnou květinu. Velice jemnou francouzskou sůl, která není levná, protože se vyrábí jedině ručně. Je však opravdu jako vánek. Získává se z mořské vody, která je napuštěna do speciálních umělých jezírek, kde se po odpaření vody sbírá sůl, která v jezírku zůstane. Vyzkoušejte ale i jiné zajímavé druhy solí. Třeba růžovou himalájskou, bretaňskou nebo černou sůl.

Koření zvolte podle druhu salátu. Často se používá čerstvě mletý pepř nebo čerstvé bylinky, které máte v květináči nebo na záhonku.

Každému salátu prospěje lehce kyselá složka. Ta do zálivky patří. Ideální je použít vinný ocet, balzamiko nebo balzamikový krém. Zejména v balzamikových krémech najdete velké množství dochucených druhů. Zajímavý je třeba chilli nebo fíkový krém. Kdo nechce použít ocet, může sáhnout po citronu, limetě nebo pomeranči.

Dva tipy na rychlé a skvělé saláty podle Solničky v kuchyni

Baby špenát, lístky červené řepy, roquefort, křepelčí vajíčka a dresing (olivový olej, med, dijonská hořčice) + sůl a pepř.

jarní salát

Listové saláty s tuňákem, česnekem, vlašskými ořechy a dokonale udělaným vajíčkem.

Zdroj: Solnička v kuchyni

Recepty na saláty jsou na našem magazínu oblíbené

salát s grilovaným kuřetem

křupavý salát

salát

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

Reklama