Vaření

Svěží jarní saláty

saláty

S jarem a teplejším počasím přichází každý rok chuť na saláty. Jsou rychle hotové a můžete si vyhrát s dochucením i s přísadami. Co se však hodí mít po ruce do každého salátu?

Je to rozhodně kvalitní, zastudena lisovaný olej. Střídejte tradiční olivový třeba s řepkovým, ořechovým nebo sezamovým. Každý chutná jinak, takže i výsledek bude pokaždé jiný, i když použijete stejné ostatní suroviny.

Sůl vybírejte také pečlivě. Doporučuji do salátů fleur de sel, solnou květinu. Velice jemnou francouzskou sůl, která není levná, protože se vyrábí jedině ručně. Je však opravdu jako vánek. Získává se z mořské vody, která je napuštěna do speciálních umělých jezírek, kde se po odpaření vody sbírá sůl, která v jezírku zůstane. Vyzkoušejte ale i jiné zajímavé druhy solí. Třeba růžovou himalájskou, bretaňskou nebo černou sůl.

Koření zvolte podle druhu salátu. Často se používá čerstvě mletý pepř nebo čerstvé bylinky, které máte v květináči nebo na záhonku.

Každému salátu prospěje lehce kyselá složka. Ta do zálivky patří. Ideální je použít vinný ocet, balzamiko nebo balzamikový krém. Zejména v balzamikových krémech najdete velké množství dochucených druhů. Zajímavý je třeba chilli nebo fíkový krém. Kdo nechce použít ocet, může sáhnout po citronu, limetě nebo pomeranči.

Dva tipy na rychlé a skvělé saláty podle Solničky v kuchyni

Baby špenát, lístky červené řepy, roquefort, křepelčí vajíčka a dresing (olivový olej, med, dijonská hořčice) + sůl a pepř.

jarní salát

Listové saláty s tuňákem, česnekem, vlašskými ořechy a dokonale udělaným vajíčkem.

Zdroj: Solnička v kuchyni

Recepty na saláty jsou na našem magazínu oblíbené

salát s grilovaným kuřetem

křupavý salát

salát

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

   
04.05.2017 - Zelenina - autor: elly

Komentáře:

  1. [24] Vendi [*]

    Právě dojedla hlávkový salát s pažitkou , nakrájenou

    pampeliškou a nastrouhanou ředkvičkou.

    Nálev cukr , ocet , olivový olej.

    superkarma: 1 04.05.2017, 16:04:40
  2. [23] babinka [*]

    Rukolu nemusím...mám svůj salát už ve skleníku a rodina má nejraději s klasickou zálivkou , já miluji s kefírem...Sml67Sml67Sml67

    superkarma: 1 04.05.2017, 14:42:16
  3. [22] Bébina [*]

    elly — #20Samozřejmě, vitamíny A,D,E,K, jako zadek, ale bez z, to jsme se učili už na škole před mnoha a mnoha lety. To ale neznamená, že tukem musí být obalené každé sousto. Ostatně v ovoci jsou ty vitamíny také, a nikdo si olivový olej na něj nedává.

    superkarma: 2 04.05.2017, 13:38:44
  4. avatar
    [21] jarka1234 [*]

    Rikina — #18Sml16to jsem nikdy nejedla,ale určitě zkusím udělat.Díky za nápad.Kefíry miluju,salát hlávkový taky,to mi určitě bude chutnat.Akorát nemůžu topinky,je mi z nich těžko.Sml58

    superkarma: 0 04.05.2017, 12:41:20
  5. avatar
    [20] elly [*]

    Bébina — #15Na zálivce s olivového oleje a vinného octa není nic špatného. Dodá salátu skvělou chuť. Navíc, jak píšou už čtenářky pode mnou, tak tuk pomahá vstřebávat některé vitamíny.

    1. na komentář reaguje Bébina — #22
    superkarma: 1 04.05.2017, 12:41:10
  6. [19] Rikina [*]

    A co mě neoslovilo, to je rukola. Sml15 je to tuhé, škrábe to v krku a chuťově taky nic moc. Sml80

    superkarma: 2 04.05.2017, 12:40:33
  7. [18] Rikina [*]

    Se špekem? Sml80 To jsem zase někde mimo, to jsem nikdy nejedla. Salát - hlávkový, to, co je v té bedýnce na prvním obrázku - dělám s podmáslím nebo kefírem. Velké lupeny nakrájet na menší kousky, osolit, opepřit, spíš víc než míň, zalít kefírem, podmáslím, nebo acidofilním mlékem, důkladně v míse promíchat a zblajznout klidně i bez chleba, ale ještě lepší je to s topinkou. Kombinovat to se špekem by mě asi ani nenapadlo, nějak mi to nesedí k sobě. Sml80

    1. na komentář reaguje jarka1234 — #21
    superkarma: 0 04.05.2017, 12:33:15
  8. avatar
    [17] amphora [*]

    Bébina — #15 protože některé vitamíny jsou rozpustné pouze v tucích....Sml22

    superkarma: 0 04.05.2017, 11:46:07
  9. avatar
    [16] gerda [*]

    Bébina — #15Protože teprve zelenina ve spojení s tukem dokáže tělu předat cenné vitamíny. Reaguje s ním.

    superkarma: 1 04.05.2017, 11:40:13
  10. [15] Bébina [*]

    Zeleninu chrupu nejradši jen tak. Klidně sním hlávku ledového salátu najednou, jen si odlamuju listy. Proč to ničit zálivkami nebo solí, to mi přijde, jako by byl člověk nucen pozřít něco, co se samotné sníst nedá. Navíc zálivkami se ze zdravého jídla dělá nezdravé a pak snad ani nemá cenu to jíst. Dnes jsem už schroupala vlastnoručně vypěstované ředkvičky, rukolu a salát.

    1. na komentář reaguje gerda — #16
    2. na komentář reaguje amphora — #17
    3. na komentář reaguje elly — #20
    superkarma: 1 04.05.2017, 11:26:17
  11. avatar
    [14] gerda [*]

    bobani — #9nechci se hádat, ale není to totéž?Sml80

    superkarma: 1 04.05.2017, 10:51:26
  12. [13] MARIE MATEJKOVA [*]

    Vida,dostala jsem domácí špek,tak se do toho dám Sml59

    superkarma: 0 04.05.2017, 10:40:11
  13. avatar
    [12] Eva_CZ [*]

    Dodnes si pamatuju vetu z Weight Watchers : zakladem zeleninoveho salatu je protein!Sml57 A hlavkovy se spekem a zalivkou je pro me c.1!Sml20 Z Ameriky jsme si sem poslali mraky uzasnejch dresingu, ty zase miluje VON. Sml58

    superkarma: 1 04.05.2017, 10:05:47
  14. avatar
    [11] RenataMor [*]

    hned bych si nějaký dala

    superkarma: 1 04.05.2017, 10:01:58
  15. avatar
    [10] Myškomedvídek [*]

    saláty máme rádi v jakékoli podobě i chutiSml59

    superkarma: 1 04.05.2017, 09:40:07
  16. [9] bobani [*]

    se špekem ne , ale s vypraženou slaninkou

    1. na komentář reaguje gerda — #14
    superkarma: 0 04.05.2017, 09:21:45
  17. avatar
    [8] gerda [*]

    elly — #7 Je to balada. Z jakési kuchařky si pamatuju doslovné znění, že "rozškvařená slanina musí být horká tak, aby propálila lístečky". Jojo, je to nezdravé, ale vynikajícíSml16

    superkarma: 0 04.05.2017, 08:58:24
  18. avatar
    [7] elly [*]

    gerda — #5přesně tak se dělal u nás doma a dodnes ho tak dělám i já. Mňam!

    1. na komentář reaguje gerda — #8
    superkarma: 1 04.05.2017, 08:55:05
  19. avatar
    [6] Allma [*]

    Hlavkovy salát jedině se spekemSml67

    superkarma: 1 04.05.2017, 08:44:58
  20. avatar
    [5] gerda [*]

    Ten špek do salátu musel být vřelý, čerstvě vyškvařený a naléval se do něj jako poslední těsně před podáváním. Salát rychle plihne, zvlášť, když se zalije horkým špekem. Já už to takhle ze zdravotních důvodů nedělám, ale je to pochoutka. Mou osvědčenou zálivkou na každý salát je poměr 1:1:1...a násobky podle množství salátu v míse. Zelený salát, ledový, ředkvičkový, kedlubnový, červená řepa... Prostě 1 lžíce dobrého oleje, 1 lžíce vinného nebo jablečného octa, 1 lžíce cukru - v poslední době mi zachutnal třtinový. Přisolit podle chuti.

    1. na komentář reaguje elly — #7
    superkarma: 0 04.05.2017, 08:20:52
  21. [4] Darmovzalova [*]

    jarka1234 — #3my jsme měi hrozně hodnou babičku a ta když dělala salát tak udělala misku se špekem a misku bez špeku aby měl každý to co má rád

    superkarma: 0 04.05.2017, 07:54:03
  22. avatar
    [3] jarka1234 [*]

    glady — #2Sml58moje babička taky,já jsem tam ten špek vybírala,nechutnal mi,vždy mi říkala,že ještě nevím co je dobréhoSml58.

    1. na komentář reaguje Darmovzalova — #4
    superkarma: 0 04.05.2017, 06:31:19
  23. avatar
    [2] glady [*]

    nikdy nezapomenu na dědečka, který miloval hlávkový salát, ovšem jedl ho se špekem Sml58

    1. na komentář reaguje jarka1234 — #3
    superkarma: 0 04.05.2017, 05:52:40
  24. avatar
    [1] luneta [*]

    nic pro měSml23

    superkarma: 0 04.05.2017, 05:24:03

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme