Sezona švestek snad vládne už po celé republice a je čas šťavnaté fialové plody také zpracovat. Ne vše musí skončit v sudu nebo v sušičce na ovoce. Doporučujeme vyzkoušet tento vláčný tvarohový koláč.

koláč

6 porcí
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: cca 1 hodina

Ingredience:

  • rozpůlené a očištěné švestky - 500 g na plech/12 kusů na dortovou formu
  • 3 vejce
  • 340 g polohrubé mouky
  • 320 g Korunního cukru na pečení
  • 230 g másla pokojové teploty
  • 200 g plnotučného tvarohu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 sáček kypřícího prášku
  • čerstvě nastrouhaná kůra a šťáva z 1 pomeranče
  • čerstvě vymačkaná šťáva z 1 citrónu
  • Korunní cukr moučka v mlýnku na posypání

Do misky vložíme vejce, cukr na pečení a vanilkový cukr. Vše 2 minuty mixujeme. Poté postupně přidáváme po lžících měkké máslo a šleháme. Ve chvíli, kdy je máslo s ostatními ingrediencemi dobře spojeno, přidáme tvaroh a opět mixujeme. V druhé misce pečlivě smícháme kypřící prášek s moukou. Sypkou směs přisypeme do první misky a přilijeme pomerančovou a citrónovou šťávu. Přidáme také pomerančovou kůru. Vše šleháme při nižších otáčkách. Těsto nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru cca 12 cm. Navrch těsta klademe dokola rozpůlené švestky. Pro koláč na plech budeme potřebovat více švestek. Pečeme přibližně 60 minut (na plechu kratší dobu) na 180°C. Hotovou dobrotu posypeme moučkovým cukrem.

Zdroj: Shutterstock/Moravskoslezské cukrovary, a. s.

Nebo můžete vyzkoušet nějaký z našich starších receptů:

švestkový s mákem

švestkový s drobenkou

Reklama