švestkový koláč

Určitě znáte spoustu klasických švestkových moučníků. My dnes přinášíme odlehčený recept se svěží náplní z pudingu, tvarohu a zakysané smetany. Peče ho naše čtenářka Jana a patří mezi její oblíbené.

Jana totiž patří mezi vášnivé kuchařky a pekařky. Ráda experimentuje a vaření ji baví až tak, že si založila facebookovou stránku Vaření, moje radost. Recepty čerpá z rodinných zdrojů, časopisů, knížek, ale také z našeho magazínu.

Suroviny

  • 1 hrnek polohr.mouky
  • 1/2 hrnku cukru moučka
  • 100 g másla
  • 1/2 prášku do pečiva

NÁPLŇ

  • 2 plnotučné tvarohy ve vaničce (500 g)
  • 1 zakysaná smetana (200 g)
  • 100 - 150 ml mléka
  • cukr moučka dle chuti
  • 1 vanilkový pudink
  • vanilkový extrakt
  • švestky

Postup

Používejte hrnek o objemu 250 ml. Připravte si dortovou formu o průměru 24 cm, kterou si vyložíte pečícím papírem.

Z mouky, cukru, másla a prášku do pečiva si vytvořte drobenku. Tři čtvrtiny této drobenky namačkejte na dno formy. Snažte se část roztáhnout i na stěny formy.

Všechny suroviny na náplň kromě švestek umíchejte. Až bude směs na náplň hladká, přidejte na kousky nakrájené švestky.

Náplň rozetřete na drobenku ve formě, uhlaďte a posypejte zbytkem drobenky.

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C, 45 - 50 minut.

Dobrou chuť přeje Jana.

Máte chuť na sladký koláč? Recepty hledejte na našem magazínu.

tarte tatin

Strouhaný čokoládový koláč s tvarohem

jablkovo hruškový koláč

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

Reklama