Bulvár

Švestkové potěšení v říjnu

Švestka je peckovitý plod oválného tvaru a modré až fialové barvy. Roste na stromu zvaném Slivoň švestka nebo švestka domácí. Tato odrůda má ještě různé poddruhy, které se u nás v Čechách také vyskytují. Jsou to Slivoň bluma, Slivoň mirabelka, Slivoň slíva a Slivoň špendlík žlutý.

V kuchyni má švestka mnoho využití.  Kromě toho, že je švestka výborná v syrovém stavu, utržená přímo ze stromu, můžeme si je v mnoho podobách schovat na pozdější zpracování. Švestky můžeme kondenzovat zavařené jako kompot, mražené, vypeckované půlky švestek se mohou sušit, vytváří se z nich velice oblíbená povidla nebo velmi dobře poslouží k plnění ovocných knedlíků, buchet a koláčů. „V Čechách asi nejvíce oblíbené zpracování švestek je jejich kvašení v sudech a následné destilování a vyrábění slivovice,“ říká Petr Panáček, spolumajitel restaurace a hotelu U Schnellů.

Recepty restaurace U Schnellů

Švestkový koláč s mákem

  • 200g polohrubé mouky
  • 100g cukru
  • 1dcl mléka
  • 1dcl oleje
  • 2 vejce

Vše smícháme a vylijeme do vymazané formy o průměru 26cm. Čisté, omyté, vypeckované a rozpůlené švestky klademe těsně vedle sebe, zasypeme 150g mletým mákem smíchaným se 100g moučkovým cukrem. Pokapeme máslem a rumem. Pečeme v předem vyhřáté troubě 35-40 minut na 170°C.

švestkaVepřová panenka plněná sušenými švestkami a přelitá švestkovým dipem

  • 200g vepřové panenky
  • 10 ks sušených švestek

Do panenky ostrým nožem vytvoříme kapsu, vymázneme lehce máslem a naplníme sušenými švestkami. Vložíme na gril, grilujeme 8 minut z každé strany. Mezitím si uděláme dip z hrášku, másla, 1dcl smetany 31%, polévkové lžíce nasekaných mandlí a 5 nadrobno nasekaných švestek (můžeme použít povidla). Švestkovým dipem přelijeme v příčném řezu grilovanou panenku a podáváme s přílohou dle vlastní chuti. My doporučujeme jasmínovou rýži nebo opečené brambory. Jako ozdobu dáme snítku rozmarýnu.

České buchty plněné švestkami

  • 2 dkg droždí
  • 1 vejce + 3 žloutky
  • 30 dkg polohrubé mouky
  • 250 ml vlažného mláka
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu ( omytého )
  • 200 g máslo rozpuštěné
  • špetka cukru na droždí

Všechny ingredience smícháme a vypracujeme hladké těsto.

Necháme cca 1 hodinu kynout na teplém místě .

Z těsta vyválíme plát cca 1 cm silný a krájíme čtverce 5 x 5 cm a plníme vypeckovanými švestkami obalenými v moučkovém cukru s trochou skořice.

Naskládáme do předem máslem ( hera ) vymaštěného pekáče.

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupnů asi 40 až 45 min.

Po vychladnutí vyklopíme , oddělíme jednotlivé buchty a sypeme moučkovým cukrem.


HOTEL & RESTAURACE   U SCHNELLŮ

Tomášská 2/27
118 00     Praha 1

Telefon  +420 257 531 037
Fax : +420 257 532 038
E-mail: uschnellu@centrum.cz

Více na: www.uschnellu.cz

   
03.10.2011 - Společnost - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [2] kobližka [*]

    átéčko — #1 asi tak....Sml22...trochu pozdní reakce Sml58

    superkarma: 0 03.10.2011, 09:09:23
  2. avatar
    [1] átéčko [*]

    řekla bych, že v říjnu už je po švestkách...

    1. na komentář reaguje kobližka — #2
    superkarma: 0 03.10.2011, 08:33:21

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme