Švestka je peckovitý plod oválného tvaru a modré až fialové barvy. Roste na stromu zvaném Slivoň švestka nebo švestka domácí. Tato odrůda má ještě různé poddruhy, které se u nás v Čechách také vyskytují. Jsou to Slivoň bluma, Slivoň mirabelka, Slivoň slíva a Slivoň špendlík žlutý.

V kuchyni má švestka mnoho využití.  Kromě toho, že je švestka výborná v syrovém stavu, utržená přímo ze stromu, můžeme si je v mnoho podobách schovat na pozdější zpracování. Švestky můžeme kondenzovat zavařené jako kompot, mražené, vypeckované půlky švestek se mohou sušit, vytváří se z nich velice oblíbená povidla nebo velmi dobře poslouží k plnění ovocných knedlíků, buchet a koláčů. „V Čechách asi nejvíce oblíbené zpracování švestek je jejich kvašení v sudech a následné destilování a vyrábění slivovice,“ říká Petr Panáček, spolumajitel restaurace a hotelu U Schnellů.

Recepty restaurace U Schnellů

Švestkový koláč s mákem

  • 200g polohrubé mouky
  • 100g cukru
  • 1dcl mléka
  • 1dcl oleje
  • 2 vejce

Vše smícháme a vylijeme do vymazané formy o průměru 26cm. Čisté, omyté, vypeckované a rozpůlené švestky klademe těsně vedle sebe, zasypeme 150g mletým mákem smíchaným se 100g moučkovým cukrem. Pokapeme máslem a rumem. Pečeme v předem vyhřáté troubě 35-40 minut na 170°C.

švestkaVepřová panenka plněná sušenými švestkami a přelitá švestkovým dipem

  • 200g vepřové panenky
  • 10 ks sušených švestek

Do panenky ostrým nožem vytvoříme kapsu, vymázneme lehce máslem a naplníme sušenými švestkami. Vložíme na gril, grilujeme 8 minut z každé strany. Mezitím si uděláme dip z hrášku, másla, 1dcl smetany 31%, polévkové lžíce nasekaných mandlí a 5 nadrobno nasekaných švestek (můžeme použít povidla). Švestkovým dipem přelijeme v příčném řezu grilovanou panenku a podáváme s přílohou dle vlastní chuti. My doporučujeme jasmínovou rýži nebo opečené brambory. Jako ozdobu dáme snítku rozmarýnu.

České buchty plněné švestkami

  • 2 dkg droždí
  • 1 vejce + 3 žloutky
  • 30 dkg polohrubé mouky
  • 250 ml vlažného mláka
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu ( omytého )
  • 200 g máslo rozpuštěné
  • špetka cukru na droždí

Všechny ingredience smícháme a vypracujeme hladké těsto.

Necháme cca 1 hodinu kynout na teplém místě .

Z těsta vyválíme plát cca 1 cm silný a krájíme čtverce 5 x 5 cm a plníme vypeckovanými švestkami obalenými v moučkovém cukru s trochou skořice.

Naskládáme do předem máslem ( hera ) vymaštěného pekáče.

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupnů asi 40 až 45 min.

Po vychladnutí vyklopíme , oddělíme jednotlivé buchty a sypeme moučkovým cukrem.


HOTEL & RESTAURACE   U SCHNELLŮ

Tomášská 2/27
118 00     Praha 1

Telefon  +420 257 531 037
Fax : +420 257 532 038
E-mail: uschnellu@centrum.cz

Více na: www.uschnellu.cz

Reklama