Vaření

Švestková povidla z trouby

Dostala jsem od maminky povidla. A lepší jsem nikdy nejedla. Dělala je podle receptu na povidla z trouby a nejdříve nevěřila tomu, že to opravdu půjde. Protože se vůbec nemíchají. Myslíte, že to jde?

Letos máme plnou zahradu šťavnatých švestek. U nás na Moravě to nejde jinak, než se část musí vypálit. Ale pořád zbylo dost na to, aby se uvařily povidla, upekly koláče, usušily půlky švestek a zamrazilo nějakolik sáčků. A to je dobře! Protože mám hromadu receptů na švestkové moučníky. Já jsem pekla švestky také v troubě, podle receptu kamarádky Adriany a chutnají úplně jinak než maminčiny. Pochopitelně také skvěle!

Suroviny

  • 4 kg omytých a vypeckovaných švestek
  • 0,3 l octa
  • 60 dkg pískového cukru
  • několik lžic rumu

Postup

povidlaOmyté a vypeckované švestky smíchejte s octem a cukrem a nechejte stát přes noc, přikryté a na chladném místě (například ve spíži).

Na druhý den předehřejte troubu na 160 °C. Švestky dejte do pekáče, přidejte rum (vzhledem k množství i do dvou) a přiklopte. Dejte péct do trouby.

Pečení trvá několik hodin, zhruba 5 - 6. Není potřeba je vůbec míchat. Ideální povidla mají v horkém stavu po kusech odpadávat z vařečky.

Povidla dejte do omytych sklenic, na povrch můžete ještě nalít trošičku rumu, a zavíčkujte. Ideální a spolehlivé je, když dáte povidla ještě zavařit do trouby.

Zavařování v troubě

Troubu předehřejte na 250 °C. Připravte si vyšší plech, na jeho dno dejte utěrku a zalijte horkou vodou. Do výše asi 2 - 3 cm, na plech pak vyskládáme skleničky a zavařujeme. Na tento způsob zavařování používejte pouze sklenice se závitem. Mezi skleničkami musí být prostor.

Zavařujeme asi 15 minut na 250 °C se zapnutým horkým vzduchem. Poté opatrně vyndejte na připravenou suchou utěrku, ven z trouby. kládejte dnem vzhůru a nechejte do druhého dne.

Děkuji mamince za recept :-)

Čtěte také

   
22.09.2015 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [20] renda4141 [*]

    Letos se nám žádné švestky neurodily Sml15

    superkarma: 0 30.09.2015, 16:40:22
  2. [19] slávenka [*]

    slávenka — #17jinak u nás se jim říká "kotloviny."

    superkarma: 0 22.09.2015, 21:31:18
  3. [18] Nikar [*]

    Dělala jsem, jsou moc dobrá, i když já mám recept, tam se přidává ještě skořice a drcený hřebíček.....dnes mám v plánu udělat další :-)

    superkarma: 0 22.09.2015, 17:43:57
  4. [17] slávenka [*]

    Tak to je zajímavý recept na povidla z trouby, ten neznám. Už si ho kopíruju a díky.Sml16

    1. na komentář reaguje slávenka — #19
    superkarma: 0 22.09.2015, 14:30:59
  5. [16] Pavla_b [*]

    my jsme dělali povidla bez cukru

    superkarma: 0 22.09.2015, 13:48:21
  6. [15] kozeluhova [*]

    Maria28 — #10 jak v myčce???

    superkarma: 0 22.09.2015, 10:27:49
  7. avatar
    [14] Kadla [*]

    Opisuji si recept a děkuji!

    superkarma: 0 22.09.2015, 10:27:11
  8. avatar
    [13] vladka321 [*]

    Letos jsem dělala samozřejmě povidla a ještě chutnej (čti, čatní). Vše vynikající. Letos se švěstky urodily, dobré a nečervivé Sml67

    superkarma: 0 22.09.2015, 09:54:04
  9. avatar
    [12] delfi.na [*]

    ze švestek jedině slivovici, povidla stejně nemám ráda Sml16

    superkarma: 0 22.09.2015, 09:31:50
  10. avatar
    [11] vopis [*]

    Tímto stylem dělám jablečná povidla (ale bez rumu a ocet dle sladkosti jablek)

    superkarma: 0 22.09.2015, 09:06:40
  11. [10] Maria28 [*]

    Dcera dělá povidla v pekárně a zavařuje v myčce.

    1. na komentář reaguje kozeluhova — #15
    superkarma: 0 22.09.2015, 07:56:16
  12. avatar
    [9] renda4141 [*]

    Letos se nám švestky skoro vůbec neurodily. Sml15

    superkarma: 0 22.09.2015, 07:52:39
  13. avatar
    [8] Milala [*]

    Už máme po švestkách, letos jsem jenom sušilaSml22

    superkarma: 0 22.09.2015, 07:37:59
  14. avatar
    [7] Věrulinka [*]

    Ze švestek dělám kleveru, s kousky švestek Sml67

    superkarma: 0 22.09.2015, 07:31:00
  15. avatar
    [6] kapkamore [*]

    Povidla za švestek jsou superSml67

    superkarma: 0 22.09.2015, 07:30:56
  16. avatar
    [5] navia [*]

    Nemám švestky Sml15

    superkarma: 0 22.09.2015, 07:23:52
  17. [4] manislava [*]

    Sml67

    superkarma: 0 22.09.2015, 07:13:35
  18. [3] kimil [*]

    Teprve se na povidla chystám a určitě zkusím. Tento recept neznám

    superkarma: 0 22.09.2015, 06:55:51
  19. [2] kopp16 [*]

    Manžel je dělal podle netu a opravdu skvělí. Sml22

    superkarma: 0 22.09.2015, 06:46:56
  20. [1] free [*]

    Pekla jsem bez naložení, octem pekáč jenom potřela a o rumu sem nevěděla.... a povidla jsou špičkový.

    superkarma: 0 22.09.2015, 00:58:07

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme