Tento víkend je opravdu nabitý. Na mnohých místech Česka nás kromě Svatováclavských oslav čekají každoroční slavnosti vinařů - Vinobraní. Ty mnohé z nás lákají hlavně díky degustaci lahodného burčáku. Máte jej rády? Pak čtete dále, máme pro vás ty nejlepší tipy.

V našich zeměpisných šířkách právě probíhá celoroční vyvrcholení vinařovy práce – Vinobraní. Řada z nás se odebírá do všech koutů republiky, abychom ochutnali burčák. Jaký asi letos bude? A kam se můžete vypravit?

Mělnické Vinobraní:

Již dnes na Mělníku startuje tradiční Mělnické Vinobraní, které je známo svou neopakovatelnou atmosférou, které dokresluje mělnické historické centrum, ve kterém se navíc k lahodnému vinnému moku přidá i řada známých kapel českého showbusinessu. Letos se můžete těšit například na Wohnout, Mig 21, Mňágu a Žďorp a mnohé další.

xxx

Karlštejnské Vinobraní

Tento víkend se můžete vypravit i na Karlštejn, kde kromě ochutnávky vín a burčáku můžete obdivovat gotické odívání, zkusit si výuku historických tanců, juknout na vystoupení polykačů ohně a zažít mnoho další zábavy. České dráhy navíc připravily pro návštěvníky z Prahy možnost cestovat na Karlštejn parním vlakem.

xxx

Svatováclavské Vinobraní v Kadani

Návštěvníkům Kadaně pořadatelé  připravili slavnost vína s výstavou zaměřenou na vinařství na Kadaňsku, prohlídkou vinice a seznámení s celým procesem výroby vína, ochutnávkou místního moštu, burčáku i vína.  I zde je připraven bohatý kulturní program.

Retrovinobraní a Mistrovství světa ve sběru hroznů

Se uskuteční rovněž zítra ve Valticích, vyhlášeném vinařském centru. Jedinečná a zřejmě i jediná akce svého druhu začne v 8.30 hodin velkou údernickou brigádou v retro stylu. Na vinici se členové soutěžních družstev vydají v otevřených vozech tažených traktorem za zpěvu budovatelských písní, posilněni burčákem.

yy

Foto: David Marvan

Burčákfest ve Znojmě:

Je akce pro milovníky kvalitního burčáku, vína a kulinářských lahůdek z celé České republiky. Po oba víkendové dva dny je možné ochutnávat víno, čtyři druhy burčáku, jídla z vepřových a zvěřinových hodů, rybí speciality, drůbeží speciality či selátko na rožni, pečená a grilovaná masa, sýry, valašské frgále a další dobroty.. Ve štukových sálech i sklepeních Louckého kláštera budou probíhat ochutnávky Tramínů, Sauvignonů a Ryzlinků rýnských. Akce se koná již dnes, tedy v pátek 26. září od 16 do 23 hodin a v sobotu 27. září od 13 do 23 hodin.

ccc

Foto: David Marvan

Kam se vydáte tento víkend vy? Chutná vám burčák?

Reklama