Vaření

Svatomartinské hodování

svatomartinské menu

Každoročně se milovníci kachního a husího masa těší na listopad. Přichází totiž svatý Martin. Restaurace praskají ve švech, ty nejlepší mají na tyto slavnostní dny plno. Inspirujte se zajímavými nápady z těch nejlepších restaurací a připravte si svatomartinské menu u vás doma.

Tradice svatomartinských oslav sahá až do dob panování císaře Josefa II. Nad sklenkou mladého vína se oslavovala sklizená úroda a domlouvala se služba u sedláků na další rok. Dnes už nejde ani tak o oslavu konce období sklizně, jako o tradiční čas na výborné hody a oslavu dobrého jídla.

Každý rok sbírám inspirace po svatomartinských nabídkách oblíbených restaurací. Někde vám sice připraví skvěle připravené jídlo, ale je to klasika. Husa nebo kachna, bílé a červené zelí, knedlík. Jinde zase vymýšlí zajímavé kombinace a netradiční kuchyňské zpracování. A právě tady je inspirace pro nás, experimentátory.

svatý martin

Tentokrát jsem se inspirovala v Café U Zvonu ve Valašském Meziříčí a restauraci U Labutě v Přerově. Tady je originální nabídka každý rok jistá. Máte-li chuť zkusit něco netradičního, vybírejte...

  • Husí stehno, zelí s jablky a karamelem, škvarkový knedlík
  • Husí stehno se šafránovou omáčkou, bramborové škubánky
  • Kachní steak na tymiánu, ragů z Hokkaido, krupicové noky 
  • Konfitovaná kachna, červené a bílé zelí, dýňový knedlík
  • Pečená husa s jablky a sušenými švestkami, dušené bílé a červené zelí, lokše, dýňový knedlík
  • Prsíčko z domácí uzené kachničky, šoulet s majoránkou
  • Husí játra konfitovaná v sádle s farmářskou slaninou, lokše
  • Husí prso pečené na houbách, šoulet
  • Konfitované kachní stehno s nádivkou z kaštanů
  • Dýňové noky s trhaným kachním masem, šípková omáčka
  • Salát s uzenými kachními prsíčky, pečená hruška, jedlé kaštany

Letos zkuste jako přílohu k pečené huse třeba dýňové noky. Jsou snadné a s drůbežím masem výborně ladí!

dýňové noky

Dýňové noky

  • 450 g pyré z pečené dýně
  • 120 g hladké špaldové mouky
  • 1 žloutek
  • sůl
  • muškátový oříšek dle chuti
  • 2 lžíce měkkého másla

Dýňové pyré na noky si můžete připravit i den dopředu. Nebo do zásoby do mrazáku. Dýni rozpůlte, vydlabejte vlákna a semínka. Nakrájejte na malé kousky, které dejte do pekáče. Lehce osolte a opepřete. Pečte doměkka. Hotové kousky dýně rozmixujte na hladké pyré a nechejte vychladnout. Pokud používáte dýni Hokkaido, můžete rozmixovat i slupku. U jiných dýní vyberte jen měkkou dužinu.

Do pyré přidejte žloutek, mouku, sůl, máslo a muškátový oříšek. Vytvořte těsto, ze kterého na pomoučeném vále vytvarujte dlouhé válečky. Mě se dobře pracovalo tak, že jsem si těsto rozdělila na osm stejných dílů a válela postupně osm válečků. Každý váleček nakrájejte na kousky. Výsledný nok by měl mít zhruba 3 x 2 cm.

Vidličkou lehce zmáčkněte a otiskněte do každého noku tvar vidličky.

Noky nechejte hodinu vychladnout v lednici. Poté dejte do velkého hrnce vřít osolenou vodu. Až dosáhne bodu varu, lehce uberte teplotu, aby stále probublávala. Do vody dejte vařit všechny noky. Noky budou hotové, až vyplavou na hladinu.

Husám a kachnám se na našem magazínu věnujeme rádi. Najdete u nás spoustu inspirace nejen na svatého Martina

Dáváte přednost klasice? Poctivé, dozlatova vypečené huse nebo kachně, s měkkým masem, které vám rozpadá pod vidličkou? Máme pro vás podrobný postup. V našem starším článku najdete také recept na výborné bramborové noky.

Jak upéct skvělou svatomartinskou husu?

svatomartinská husa

Méně tradiční pochoutkou jsou třeba kachní prsa. Jejich výhodou je, že je máte připravené během chvilky. Stačí jen dobře naložit a potom opéct na pánvi. O to více si můžete vyhrát se zajímavým dochucením a přílohou. Vyzkoušejte třeba...

Kachní prsa s fíky

kachní prsa s fíky

Když se pustíte to pečení celé kachny, chce to čas. Ta je totiž nejlepší, když se peče na nízkou teplotu několik hodin. Potom jí jen necháte dopéct křupavou kůrčičku. Vyzkoušeli jsme kolik času a při jaké teplotě kachna potřebuje.

Pomalu pečená kachna

kachna

Dobrou chuť přeje Elly.

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Lenka Mastešová, Café U Zvonu

   
11.11.2016 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [17] kobližka [*]

    Suzanne — #16 To je dobře Sml16

    superkarma: 1 13.11.2016, 13:23:46
  2. avatar
    [16] Suzanne [*]

    kobližka — #15 Sml22 Jednou do roka se to tiše toleruje Sml16

    1. na komentář reaguje kobližka — #17
    superkarma: 0 13.11.2016, 09:27:29
  3. avatar
    [15] kobližka [*]

    Suzanne — #12 V pracovní době vínko? Sml16Sml33

    1. na komentář reaguje Suzanne — #16
    superkarma: 0 12.11.2016, 22:17:38
  4. [14] Andreadornova [*]

    Úplně se mi sbíhají sliny Sml59

    superkarma: 0 11.11.2016, 21:24:01
  5. avatar
    [13] babytka [*]

    Sml59

    superkarma: 0 11.11.2016, 16:18:56
  6. avatar
    [12] Suzanne [*]

    Dala jsem si husu v podnikové jídelně, místo přílohy sklenku svatomartinského vína Sml16

    1. na komentář reaguje kobližka — #15
    superkarma: 0 11.11.2016, 16:11:35
  7. avatar
    [11] koralek59 [*]

    Sml67 mňam ..., už se mi sbíhají sliny Sml22Sml59

    superkarma: 0 11.11.2016, 13:43:09
  8. [10] magie [*]

    dýňové noky jsou nej!!Sml22

    superkarma: 0 11.11.2016, 12:18:45
  9. [9] bobulebob [*]

    Sml67

    superkarma: 0 11.11.2016, 11:03:51
  10. [8] Misička [*]

    To vypadá moc lákavě.. Normálně se mi zbýhají sliny..Sml52

    superkarma: 0 11.11.2016, 10:33:45
  11. [7] Rikina [*]

    Sml15 Zase jsem se zapomněla včas objednat na husu do hospody. Sml28 Holt budu doufat, že na mě něco zbude aspoň na některých husích hodech pod širým nebem, na náměstí a podobně. Sml80 Jinak mně jde čistě o husu, tu přílohu už ani nepotřebuju.

    superkarma: 0 11.11.2016, 09:53:17
  12. [6] nea [*]

    Sml67Sml22Sml22Sml22Sml22Sml22

    superkarma: 0 11.11.2016, 09:18:06
  13. [5] babinka [*]

    Všem vašim Martinům k svátku vše nejlepší Sml59Sml59

    U nás bude husa až v neděli ...Sml67Sml67Sml67Sml67

    superkarma: 0 11.11.2016, 09:11:48
  14. [4] bobani [*]

    v tomto týdnu jsem hodovala s předstihem nadvakrát - stehno z domácí husičky , domácí knedlík a zelí červené i bílé Sml67

    superkarma: 0 11.11.2016, 09:11:35
  15. avatar
    [3] luneta [*]

    děcka ve škole i manžel v práci budou mít kačenu.Husa asi došlaSml16

    superkarma: 0 11.11.2016, 09:01:42
  16. avatar
    [2] Myškomedvídek [*]

    noky dělám ale ne z této mouky,dnes budem péct husu ,manžel je Martin

    superkarma: 0 11.11.2016, 08:54:43
  17. avatar
    [1] RenataMor [*]

    ty noky vypadají dobře

    superkarma: 0 11.11.2016, 08:49:54

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme