Vaření

Svatomartinské hodování

Dnes se slaví svátek svatého Martina. Hodujte a veselte se, upečte si husu, koláče a všechno to dobré jídlo zapijte svatomartinským vínem.

Tradice tohoto svátku sahá až do dávných dob. V chalupách bylo dost jídla, aby se mohlo hodovat. Býval to oblíbený svátek všech. Slavil se odpočinek po dlouhém období těžké práce, čeledníci dostávali touto dobou svou mzdu, konaly se trhy. V této době byly husy nejlépe vykrmené, a proto vhodné na pekáč.

koláče

Na svatého Martina se také pekly svatomartinské rohlíky, rohy či podkovy. Některé z nich byly plněné povidly či mákem. Oblíbené byly také různé koláče.

K tomuto dni patří také tradice svatomartinského vína. Podle tradice by se první lahve tohoto vína měly otevřít  11. listopadu v 11 hodin. Tato mladá vína jsou sice zralá pouhých pár týdnů, ale mají skvělou, lehkou chuť. Mívají lehkou barvu i chuť a nižší obsah alkoholu.

Svatomartinská husa

1 husa (3 – 4 kg)
sůl a čerstvě mletý pepř
4 jablka
několik sušených švestek
kmín

Postup
Husu si důkladně očistíme, omyjeme, obereme od zbytků peří a ořežeme přebytečný tuk. Osušenou husu zevnitř i zvenčí nasolíme a necháme do druhého dne v chladnu odpočinout.

Na druhý den si rozehřejeme troubu na 200 °C. Nakrájíme jablka na čtvrtky a vykrojíme z nich jadřince. Jablka vložíme do břišní dutiny husy, spolu se sušenými švestkami. Husu posypeme ještě kmínem a lehce opepříme. V pekáči ji podlijeme.

Husa položíme do pekáče prsíčky dolů, asi po hodině pečení ji obrátíme naopak a dopečeme.

Po 10 minutách ztlumíme teplotu na 150 °C. Během pečení husu podléváme podle potřeby a poléváme výpekem.

Pečeme doměkka, několik hodin. Před koncem pečení odklopíme víko pekáče, aby husa měla pěkně křupavou kůrku.

Podáváme se zelím a třeba s knedlíkem, nebo…

…si podle Šárky Škachové připravte výtečné lokše! Recept na ně najdete tady.

Svatomartinské koláče

500 g hladké mouky
100 g cukru moučka
250 ml vlažného mléka
125 g másla
2 žloutky
30 g čerstvého droždí
špetka soli

Postup
Droždí rozdrobíme do trochy vlažného mléka. Přidáme trochu cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek. V míse na těsto smícháme žloutky s cukrem a měkkým máslem. Až je směs hladká, přidáme prosetou mouku, kvásek, mléko a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto, které se nesmí lepit k míse. Pokud se lepí, přidáme mouku. Hotové těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout. Trvá to asi hodinu.

Mezitím si připravíme nádivku. Můžeme si vybrat z tvarohové, povidlové nebo makové. Výborné je tyto nádivky kombinovat, vytvářet z nich na koláčích různé vzory.

Vykynuté těsto po částech vyválíme a rozdělíme do kulatých koláčových forem. Střed koláčů nazdobíme (můžeme si pomoci cukrářskými sáčky a těmi tvořit na koláči vzory). Na povrch nádivky můžeme naskládat ozdobně rozinky, oříšky, mandle. Okraje potřeme rozšlehaným žloutkem a vložíme do trouby.

Pečeme v předehřáté troubě, na 180 °C asi půl hodiny. Koláče hlídáme, okraje musí být zlatavé.

Maková nádivka
250 g mletého  máku
150 g cukru moučka
100 ml mléka

Umletý mák smícháme s cukrem a pomaličku přimícháváme vřelé mléko. Pro chuť můžeme přidat trošku rumu.

Povidlová nádivka
250 g povidel
50 ml rumu

Povidla smícháme s rumem.

Tvarohová nádivka
250 g tvarohu
200 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
1 žloutek

Všechny suroviny smícháme a rozmícháme v hladkou směs.

Dobrou chuť přeje elly.

Další skvělé recepty na to, jak zpracovat husu, najdete v tomto článku:

Chovatelka hus: Upéct husu je hřích!

   
11.11.2011 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [14] Jarmila356 [*]

    mňam, vypadá to přímo skvěle...

    superkarma: 0 15.07.2012, 23:20:15
  2. [13] Saritka [*]

    To bych si dala.Sml67

    superkarma: 0 20.12.2011, 12:18:42
  3. [12] kajinek [*]

    ten rum do povidel musím zkusit

    superkarma: 0 03.12.2011, 15:18:56
  4. [11] Alla 11 [*]

    vypadájí skvěleSml59

    superkarma: 0 29.11.2011, 07:33:05
  5. avatar
    [10] marcela-1 [*]

    Sml67

    superkarma: 0 27.11.2011, 05:48:53
  6. [9] kajinek [*]

    Už se mi sbíhají sliny

    superkarma: 0 24.11.2011, 13:24:30
  7. [8] Keltka [*]

    mnam to vypadá úžasně...

    superkarma: 0 24.11.2011, 04:15:58
  8. [7] marienka-m1 [*]

    Hm, myslím, že nedělní oběd už mám vymyšlený... Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 23.11.2011, 23:20:03
  9. [6] ova9 [*]

    ........lakava nabidka i kdyz je Martin za nami.......do 1.adventni nedele   se jeste stihnou.....mnam mnam

    superkarma: 0 23.11.2011, 19:51:51
  10. [5] erarigi [*]

    ty Šárčiny lokše vyzkouším

    superkarma: 0 23.11.2011, 08:38:19
  11. avatar
    [4] babicka11 [*]

    koláčky ňamňam, o huse raději pomlčím...Sml30Sml52- sakra, já mám hlad....Sml79

    superkarma: 0 22.11.2011, 20:29:30
  12. avatar
    [3] ToraToraTora [*]

    Sml30Sml67Já tedy růžové, zelí bílé a knedlíky budou domácí houskové, ale husa už voní uplně všude

    superkarma: 0 11.11.2011, 13:53:38
  13. avatar
    [2] maje [*]

    ToraToraTora — #1 přesně. akorát že já mám alergii na ořechy. přesto svatomartinské jedině s ořechy. manžel s dcerou se cpou a já jim závidím. jinak víno už mám - růžové a bílé. už se těším, až přijdu domů z práce, to už bude dodělaná 9hodinová husa, knedlíky bramborové i houskové, a zelí bílé i červené už mám - dělala jsem včera po práci. já si sama sobě závidímSml57Sml24Sml24

    superkarma: 0 11.11.2011, 13:00:58
  14. avatar
    [1] ToraToraTora [*]

    Tak svatomartinské rohlíčky jedině s ořechy. povidlových tvarohových a makových náplní bylo dost na posvícení nedávno.

    1. na komentář reaguje maje — #2
    superkarma: 0 11.11.2011, 10:34:37

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme