Reklama

 

Už se to blíží! Dny svátečního konzumu jsou za dveřmi a s nimi i následky, které přejídání a opíjení, jemuž se podle každoročních statistik jen málokdo vyhne, následují.

Výrobci tvrdého alkoholu, vín a obzvlášť šampaňského si mnou ruce, ti, co slaví, si užívají. Co se ale zaručeně neraduje – obzvlášť po ránu, jsou hlava, žaludek a střeva.

Skoro každý má svůj recept na kocovinu, mají ho i ti, které denně vídáváme na televizních obrazovkách, plátnech kin či divadelních prken. A ani oni nejsou vůči bujarým svátečním oslavám imunní a po ránu se pokouší vrátit své tělo a mysl do původní podoby.

Jsou i tací, kteří to mají pod kontrolou.   
 
Například Petra Janů až vzorově dodržuje správnou životosprávu a do ní alkohol příliš nezapadá. „Navíc mám takovou zkušenost, že stačí dát si dvojku vína a člověk zapomíná text,“ vysvětluje Petra Janů. Pokud o svátcích přece jen pozře alkohol, pak jen symbolicky a střídmě.

Oblíbený moderátor a spisovatel Aleš Cibulka má rád víno. A do kvalitního moku zpracovaná réva bude jistě i v jeho svátečním menu. Vlastně, sluší se připomenout, že Aleš se stal díky svému vztahu – nikoliv alkoholickému, ale znaleckému – rytířem. Velvyslankyně Portugalska v Česku jej před čtyřmi roky ocenila Řádem rytířů portského vína.
Po kvalitním vínu, bude-li se ho držet, kocovinu řešit nebude.

Čok rád pije, Silvestr ale vynechá
To bouřlivák Vilém Čok nemá k jakékoliv skleničce daleko, přesto se neplánuje opít se pod obraz. Podle jeho teorie se na Vánoce a Silvestra opíjejí jen břídilové a amatéři. A shodou okolností mu den po Silvestru nastává jeho pravidelná očista. "Tři měsíce v roce alkohol nekonzumuji. A to v lednu, únoru a březnu. Nanejvýše si dám vinný střik,“ říká Čok. Očistu provádí z jiného důvodu.
 
„Mé tělo je za uplynulý rok vždycky alkoholem tak nasycené, že je nezbytně nutné dát si dobrovolně pauzu. Musím mu dát příležitost, aby další podobný nápor opět ve zdraví do konce roku přežilo,“ tvrdí zpěvák.

Vilémův postup, jak zůstat po prohýřené noci v pohodě
„Mám speciální postup, jak si léčím na kocovinu a stabilizaci žaludku. Dám si med na polévkovou lžíci, polknu ho a zapiji kvalitním pivem. Tento postup několikrát zopakuji. Zkuste to, je to zázrak!“

Nancy Johannesová letos vynechá – je těhotná
Zpěvačka a také třeba účastnice jedné z řady Vyvolených Nancy Johannesová miluje šampaňské a Silvestr bývá dobrý důvod k tomu, aby s přáteli pár lahví bouchla. Letos tomu bude jinak, je totiž ve čtvrtém měsíci těhotenství.

Takže kocovinu řešit určitě nebude. „Kdykoliv jsem jí ale trpěla, sáhla jsem po zaručeném léku. Pochází od nás,“ zatápe v paměti původem Afričanka. „Je to nápoj, jmenuje se oshikundu a na kocovinu je ideální,“ dodává.

Jak vlastně vzniká kocovina?
Pokud do sebe nalijete víc alkoholu, než je vaše tělo schopné snést, z neodbouraného zbytku se přes noc vytvoří nepříjemná látka, acetaldehyd, která doslova otráví vaše buňky. Je to v podstatě menší otrava alkoholem… Pokud se probudíte s »opicí«, máte dvě možnosti. Buď ji necháte přirozeně odeznít, což ale bude trvat několik útrpných hodin, anebo se pokusíte bojovat. Mnoho lidí doporučuje pít hodně vody a dopřávat si spoustu kyslíku, ale ulevit se vám může také po zeleninových šťávách či po bylinkách.


Rady známých tváří na její rozdýchání

  Richard Tesařík, zpěvák, herec
Silvestra nemám moc rád, nelíbí se mi organizované veselí, takže se ani neopíjím. Piju totiž celý rok, protože jsem přítel lehké opilosti, jak říká Bolek Polívka (smích). Na Silvestra je špatně těm, kteří pijou jen svátečně.

Rada na kocovinu: Pít hodně vody a rozpustit si tabletu aspirinu. Ten je dobrý na ředění krve.

  Zlata Adamovská, herečka
Silvestra naštěstí zvládám tak, že se z něj nemusím vzpamatovávat. Nejlepší samozřejmě je se do posilvestrovské opičky nedostat.

Rada na kocovinu: Vitamin C, aspirin a zaspat ji.

  Ivan Vodochodský, herec
Na Silvestra moc nepiji, pracuji. Moderuji nebo hraji v muzikálech.

Rada na kocovinu: Dobře uvařená octová polévka nebo vychlazené pivo.

  Michal Suchánek, herec
Rada na kocovinu: Na Vánoce nežrat a na Silvestra je nejlepší nechlastat.

  Janek Ledecký, zpěvák
O svátcích, speciálně na Silvestra, to moc nepřehání, protože na Nový rok, když jsou všichni ožralí, jsou volné sjezdovky, a to je nejlepší lyžování, co si dovedete představit.

Rada na kocovinu: Spánek a dobře vychlazená desítka!


Recept Ženy-in

  Zeleninové šťávy
Pozřít cokoliv pevného bývá pro člověka s kocovinou pekelná představa, takže začneme se zeleninkou v tekutém stavu, dělá vážně divy!

  Čerstvá zelná šťáva
Vynikající prostředek jak pro »alkoholiky«, tak pro lidi, kteří mají problémy s játry nebo žaludečními či dvanácterníkovými vředy. Překonat kocovinu pomáhá téměř okamžitě. K přípravě můžete použít červené i bílé zelí. Z poloviny středně velké hlávky připravíte v odšťavňovači jeden šálek šťávy.

  Šťáva ze zahradní řepy
Obsahuje organické minerální soli, které obnovují tkáně, poškozené konzumací alkoholu. Můžete si ji naředit mrkvovou šťávou nebo šťávou z listové zeleniny, aby to chutnalo líp. Pro oslabená játra to to nejlepší.

  Zeleninový koktejl
Nápoj, namíchaný ve stejném poměru ze šťávy ze zelených fazolových lusků a šťávy z rajčat, vám pomůže také ozdravit silvestrovskou nocí zdevastované tělo. Pro přípravu šťávy ze zelených lusků se doporučují celé lusky i se stopkami. Do mixeru či odšťavňovače je dobré přidat malé množství vody.

  Bylinky a bylinné čaje
Bylinkové čaje jsou na rozdíl od kávy k vašemu žaludku šetrnější. Přirozeně povzbudí váš organismus a urychlí vyloučení bolehlavu. Jednotlivé bylinky můžete používat zvlášť, nebo je smíchat dohromady a udělat z nich prvotřídní záchrannou bylinnou směs proti kocovině.
 
  Máta peprná
Máta uklidní váš žaludek, uvolní křeče a zmírní bolesti hlavy.

  Heřmánek pravý
Heřmánek tlumí bolesti hlavy a uklidňuje zažívání, tlumí křeče a koliky, návaly krve, průjmy... Heřmánek uklidňuje nejen kocovinou zasažené orgány, ale i celý nervový systém.

  Kopřiva
Kopřiva díky svým močopudným účinkům napomáhá vyplavování škodlivin z těla. Vařením se žahavost kopřivy ničí, takže ji můžete použít i do polévky nebo omáčky. Takto upravené listy jsou nejen chutné, ale i velmi zdravé!

  Zelený čaj
Snižuje negativní účinky mnoha „jedů“ – kromě acetaldehydu také třeba účinky nikotinu z cigaretového kouře a dalších „drog“. Jedná se zkrátka o přírodní lék první kategorie, neměl by vám doma rozhodně chybět!

Recepty staré a osvědčené

  Minutová česnečka
Na polévkový talíř dáte česnek rozetřený se solí, trochu sádla, soli a pepře a směs zalijete vroucí vodou. Můžete přidat trochu strouhaného česneku a minutová česnečka je na světě.

  Maggi
Stačí čajová lžička polévkového koření, tzv. maggi. Pokud je kocovina silná, zkuste si dát lžičky dvě. O výsledek se postarají soli obsažené v přípravku.

  Kofeinovo-citronový lomcovák
Posledním zaručeným zabijákem kocoviny je šálek překapávané kávy bez cukru a mléka, který ale originálně ochutíte dvěma čajovými lžičkami citronové šťávy.

Fotografie: Korzo a Jakub D. Kočí

Máte i vy své osvědčené recepty na kocovinu?