Vaření

Sváteční bábovka babičky Žofie

Studnice dobrých a poctivých receptů, sousedka Irenka, se zase vytáhla. Bábovka z kynutého těsta, s kakaem, podle receptu babičky Žofie. Odoláte, nebo vyzkoušíte?

kynutá bábovka babičky Žofie

Byla mi nabídnuta při návštěvě ke kávě. Přiznám se, že bábovku z kynutého těsta jsem ještě nejedla. Vypadala krásně, a tak jsem ráda ochutnala. Je podle receptu, který používala už babička sousedčina manžela, Žofie. A takové recepty já mám fakt moc ráda.

Navíc je postup velice snadný, dostupné suroviny, které má většina z nás běžně doma.

Suroviny

  • 30 g droždí
  • 100 g cukru krupice
  • 500 g hladké mouky
  • asi 250 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 žloutky
  • 100 g rozpuštěného másla

náplň

  • 30 g másla
  • 30 g moučkového cukru
  • 30 g kakaa

Postup

Z droždí, trochy vlažného mléka a trochy cukru necháme vzejít kvásek.

Smícháme s ostatními surovinymi a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout.

Rozválíme na obdelník silný asi 2 cm. Potřeme rozpuštěným máslem, poprášíme cukrem i kakaem a srolujeme. Závin stočíme do bábovkové formy a necháme ještě kynout asi třičtvrtě hodiny nebo hodinu.

Pečeme na 170 °C, 40 až 50 minut.

Po vyklopení necháme trochu vychladnout a podáváme posypané moučkovým cukrem.

Dobrou chuť přeje Elly a Irenka.

   
02.10.2014 - Mlsání - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [39] babinka [*]

    Recept si píšu!!!!Sml59

    superkarma: 0 16.11.2016, 10:02:43
  2. [38] AlenkaS. [*]

    Víte, že už tento měsíc má začít vysílat nový televizní kanál, zaměřený na pořady o vaření - Mňam TV ? Sml16

    superkarma: 0 10.10.2014, 04:09:22
  3. avatar
    [37] gerda [*]

    yavip — #36záleží, jak máš vysokou bábovku, jsou různě velké. Těsto na skládanou kynutou bábovku je líp vypracovat ručně na vále, mělo by být trošku pevnější. Pak jde dobře rozválet na tenko a nadělat víc závinů. Ovšem, já kolikrát udělám těsto hodně měkké, které taktak rukama roztahám, dám náplň, pak ručně zamotám a musím si u toho pomáhat stěrkou. Těsto se rozjíždí. A smotané pak pomoučenýma rukama vhodím do vymaštěné formy. Tady by se ta kombinace moc nedařila a nebylo by to tak hezky zatočené na řezu jako když máš těsto tužší a přesnější. Anebo se dají udělat plněné kousky, tak jako jsou Honzovy buchty, a vyskládat do bábovkové formy napřeskáčku podle náplníSml58 Když je mezi sebou nepomastíš, pěkně se propojí a nebudou se po upečení odlupovat od sebe.

    superkarma: 1 03.10.2014, 06:03:47
  4. [36] yavip [*]

    gerda — #33 asi bych to spíš zkusila ze dvou závinu. Taky dobrý nápad : ) a bylo by tam i více náplně, jak mě dnes kritizovali, ze proč je ta náplň jen u jednoho kraje : D no já za to - částečně - nemohu : D

    Ale musím říct, že ten obrázek po řezu mi stál za to : )

    1. na komentář reaguje gerda — #37
    superkarma: 0 02.10.2014, 20:34:05
  5. avatar
    [35] paníliška [*]

    gerda — #33 Ten plněný cop občas dělávám, ale to už je fakt sváteční věc. Sml16

    superkarma: 0 02.10.2014, 19:05:56
  6. avatar
    [34] paníliška [*]

    yavip — #30 No jo, potřebovala jsem se odreagovat. Sml16

    superkarma: 0 02.10.2014, 19:04:32
  7. avatar
    [33] gerda [*]

    yavip — #29taky se dají udělat tři záviny s různými náplněmi a ty se pak naskládají na patra na sebe. Při řezu je to moc pěkné. Nebo se uplete třípramenný cop.Sml58

    1. na komentář reaguje paníliška — #35
    2. na komentář reaguje yavip — #36
    superkarma: 0 02.10.2014, 19:02:07
  8. avatar
    [32] paníliška [*]

    gerda — #31 Sml33

    superkarma: 0 02.10.2014, 19:01:46
  9. avatar
    [31] gerda [*]

    paníliška — #28nemůže být jiná, tahle nikdy nezklame.Sml16

    1. na komentář reaguje paníliška — #32
    superkarma: 0 02.10.2014, 19:00:21

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] yavip [*]

    paníliška — #28 super, dneska jsme měly stejný program : )

    1. na komentář reaguje paníliška — #34
    superkarma: 0 02.10.2014, 18:51:49
  2. [29] yavip [*]

    Tak jsem ji šla hned udělat - svátečně, když se o víkendu stěhuji - a musím říct, že ač kynuté těsto nemusím, s kakaem bylo úžasné. Nakynulo mi ale víc, než jsem čekala.

    Díky za tip Elly : )

    1. na komentář reaguje gerda — #33
    superkarma: 0 02.10.2014, 18:48:25
  3. avatar
    [28] paníliška [*]

    Tak - bábovka je skvělá.

    1. na komentář reaguje yavip — #30
    2. na komentář reaguje gerda — #31
    superkarma: 0 02.10.2014, 17:41:34
  4. avatar
    [27] gerda [*]

    paníliška — #26na kynuté je fakt sádlo nejlepší, vepřové taky. Případně v kombinaci s tím olejem, těsto je lehounké.

    superkarma: 0 02.10.2014, 15:43:57
  5. avatar
    [26] paníliška [*]

    gerda — #24 Tomu věřím, já zas raději používám do těsta olej, s máslem mi připadá sušší. Ale na povrch máslo, samozřejmě.

    1. na komentář reaguje gerda — #27
    superkarma: 0 02.10.2014, 15:30:52
  6. avatar
    [25] kobližka [*]

    gerda — #21 Ne,kynutá bábovka ani omylem,byť by měla krustu jako hrom.Nám chutná úplně jiná.

    superkarma: 0 02.10.2014, 14:57:19
  7. avatar
    [24] gerda [*]

    paníliška — #22klidně polej, ať je toho dost. Nejlepší na buchty je slepičí sádlo, ale k tomu se teď málokdo dostane. Těsto je potom jako peříčko.

    1. na komentář reaguje paníliška — #26
    superkarma: 0 02.10.2014, 14:43:08
  8. avatar
    [23] paníliška [*]

    rozpuštěným

    superkarma: 0 02.10.2014, 14:21:25
  9. avatar
    [22] paníliška [*]

    Ok, tak těsto už kyne, náplň bude z povidel a hojně pomažu rozpuštšěným máslem. Sml30

    1. na komentář reaguje gerda — #24
    superkarma: 0 02.10.2014, 14:20:57
  10. avatar
    [21] gerda [*]

    kobližka — #16aby to třebas nebylo tak suché a mělo krustu, jak popisuju nížSml58 Fakt je to výborné. Nakonec - dá se upéct současně závin i bábovka, je to jedno těsto.

    1. na komentář reaguje kobližka — #25
    superkarma: 0 02.10.2014, 14:06:38
  11. avatar
    [20] STECKA [*]

    Bábovka je určitě výborná,ale u nás kynutá těsta nejsou v oblibě.Sml23

    superkarma: 0 02.10.2014, 13:31:35
  12. [19] slávenka [*]

    tak bábovku z kynutého těsta jsem ještě nepekla, o důvod víc ji vyzkoušetSml22Sml16

    superkarma: 0 02.10.2014, 13:23:53
  13. avatar
    [18] helmar [*]

    mňam, mňam! Nedělávám jí už tak často, ale taky je spojena se vzpomínkou na moji mamku. Nejlepší je maková! A bábovka vypadá krásně při rozkrojení. Kdo na ní nedostane chuť, tak neví, o co přicházíSml16Sml58

    superkarma: 0 02.10.2014, 13:18:18
  14. avatar
    [17] cherinka [*]

    Hm, buchty z kynutého těsta nejsou nic pro mě. Nemusím je. U bábovky dávám určitě přednost třené.

    superkarma: 0 02.10.2014, 12:58:18
  15. avatar
    [16] kobližka [*]

    glady — #1 Hm,taky nevidím důvod,proč něco,co už je srolované do tvaru závinu,ještě strkat do bábovkové formy Sml80 a navíc na kynutou bábovku by mě ani chuť nepřišla.

    1. na komentář reaguje gerda — #21
    superkarma: 0 02.10.2014, 12:18:44
  16. [15] babcace [*]

    gerda — #5 jejda mnam

    superkarma: 0 02.10.2014, 12:14:49
  17. [14] tetička25 [*]

    Abych ušetřila čas, tak když už budu mít stočený závin, tak bych jej upekla na plechu, bude to určitě nejméně o 15 minut rychlejší pečení než v bábovkové formě a chutově to vyjde nastejno. Pak se to stejně nakrájí na plátky jako bábovka, tak výsledný efekt bude téměř stejný.

    superkarma: 0 02.10.2014, 11:23:53
  18. [13] magic11 [*]

    taky při ní vzpomínám na babičku, dělávala ji s mákem, asi se do ní budu muset pustit Sml67

    superkarma: 0 02.10.2014, 10:56:48
  19. avatar
    [12] diblice [*]

    tak kynutou bábovku jsem snad nikdy nejedla

    superkarma: 0 02.10.2014, 10:46:24
  20. avatar
    [11] Kahomar [*]

    Bábovka je výborná, také jí dělávám. Připomíná mi dětství a moji milovanou babičku Sml67

    superkarma: 0 02.10.2014, 10:35:50
  21. avatar
    [10] gerda [*]

    Májík — #6 IVECO — #8vařím a peču už hodně dlouho, ale musím uznat, že kynuté těsto je ze všech nejlepší. Nepřejí se, není tak sladké. A myslím, že se dá uvažovat i nad jeho prospěšností, obsahuje kvasnice a ty přece zdravé jsou?Sml58

    superkarma: 1 02.10.2014, 09:36:46
  22. [9] hanzaj [*]

    tuhle bábovku dělávala mamka a do náplně dávala ještě ořechy,měli jsme jí rádi,je moc dobrá Sml59Sml67

    superkarma: 0 02.10.2014, 09:29:53
  23. [8] IVECO [*]

    gerda — #5taky se mi sbíhají sliny Sml16

    1. na komentář reaguje gerda — #10
    superkarma: 0 02.10.2014, 08:06:28
  24. [7] holčice [*]

    Tak tuhle bábovku jsem měla strašně ráda jako malá, ale já ji nedělám

    superkarma: 0 02.10.2014, 07:19:01
  25. avatar
    [6] Májík [*]

    gerda — #5 dooost Sml57, děláš mi normálně chutě a to na sladké zase až tak moc nejsem

    1. na komentář reaguje gerda — #10
    superkarma: 0 02.10.2014, 07:17:51
  26. avatar
    [5] gerda [*]

    Ještě k tomu pomaštění: kynuté těsto do sebe ochotně přijímá přidaný rozpuštěný tuk. Do formy se dá teda nalít hojně, pomazat stěny a do toho těsto. Pak ještě seshora. Čím víc, tím líp, všecko se vsákne a je to nádherně křehké, křupavé. Když se navíc zahorka vyklopené posype vanilkovým cukrem...Sml26

    1. na komentář reaguje Májík — #6
    2. na komentář reaguje IVECO — #8
    3. na komentář reaguje babcace — #15
    superkarma: 1 02.10.2014, 07:11:21
  27. avatar
    [4] gerda [*]

    jé, tohle je bábovka, kterou dělávám už 40 let - dělávala ji tchyně, když neměla čas na drobné tvary. Na náplň je dobré nacákat trochu rumu. Dá se to obměnit skořicovým cukrem, strouhaným perníkem, povidlama, mákem...prostě skvělá v jakékoliv variantě. On je to vlastně závin upečený ve formě, vypadá slavnostněji. Tip po babičce. Na vykynuté těsto ve formě před pečením nahoru nalít rozpuštěné máslo. Při pečení vznikne božská křupavá krusta.

    superkarma: 1 02.10.2014, 07:05:36
  28. avatar
    [3] marde [*]

    Také ji dělámSml16

    superkarma: 0 02.10.2014, 06:45:09
  29. avatar
    [2] Májík [*]

    Mně to tak složité nepřijde, vždyť se v podstatě všechno smíchá dohromady. Zajímavá, asi vyzkouším.

    superkarma: 0 02.10.2014, 06:33:02
  30. avatar
    [1] glady [*]

    na mně moc složité. dělávám nejraději tzv. hrníčkové moučníky

    1. na komentář reaguje kobližka — #16
    superkarma: 2 02.10.2014, 06:00:22

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme