Studnice dobrých a poctivých receptů, sousedka Irenka, se zase vytáhla. Bábovka z kynutého těsta, s kakaem, podle receptu babičky Žofie. Odoláte, nebo vyzkoušíte?

kynutá bábovka babičky Žofie

Byla mi nabídnuta při návštěvě ke kávě. Přiznám se, že bábovku z kynutého těsta jsem ještě nejedla. Vypadala krásně, a tak jsem ráda ochutnala. Je podle receptu, který používala už babička sousedčina manžela, Žofie. A takové recepty já mám fakt moc ráda.

Navíc je postup velice snadný, dostupné suroviny, které má většina z nás běžně doma.

Suroviny

  • 30 g droždí
  • 100 g cukru krupice
  • 500 g hladké mouky
  • asi 250 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 žloutky
  • 100 g rozpuštěného másla

náplň

  • 30 g másla
  • 30 g moučkového cukru
  • 30 g kakaa

Postup

Z droždí, trochy vlažného mléka a trochy cukru necháme vzejít kvásek.

Smícháme s ostatními surovinymi a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout.

Rozválíme na obdelník silný asi 2 cm. Potřeme rozpuštěným máslem, poprášíme cukrem i kakaem a srolujeme. Závin stočíme do bábovkové formy a necháme ještě kynout asi třičtvrtě hodiny nebo hodinu.

Pečeme na 170 °C, 40 až 50 minut.

Po vyklopení necháme trochu vychladnout a podáváme posypané moučkovým cukrem.

Dobrou chuť přeje Elly a Irenka.

Reklama