Zdraví

Svatební speciál 4 - Svatební menu trochu jinak


Již jste si řekli své ano, fotograf udělal efektní a jedinečné snímky onoho okamžiku a konečně všichni svatebčané, s kručícími žaludky, vyráží na svatební hostinu. Když jste svatbu plánovali, kolik prostoru jste dali výběru místa, kde se najíte, a výběru menu? Pro někoho možná banální věc, stačí, když něco bude na talíři, pro druhé zkouška ohněm – protože ona je vegetariánka, zatímco on miluje jen minutky.

 

S dietoložkou Pavlínou Zdeňkovou Kroužkovou z Prahy jsem se bavila na téma sestavení svatebního menu.

 

„Pro svatební hostinu je určitě důležité prostředí – volba té pravé restaurace,“ říká paní Zdeňková a pokračuje: „Určitě neváhejte navštívit i několik restaurací a tu, kterou si vyberete, i několikrát.“ Restaurace může sice vynikat v polévkách, leč maso jak podešev může zkazit požitek z jídla. Všímejte si čistoty oblečení personálu, i péči věnované toaletám. Ptejte se, zda mají prostor na odkládání kabátů a darů.

 

„Při sestavování menu je třeba brát ohled na to, zda se mezi hosty u svatební tabule nachází děti nebo lidé s nějakou potravinovou alergií. Oběd v zahradě se pro případného pylového alergika promění v torturu,“ upozorňuje Pavlína Zdeňková, na co je třeba myslet, a poukazuje i na případné zdravotní problémy, kdy lidé musí dodržovat například žlučníkovou dietu či dietu s nízkým obsahem soli.

 

Svatební hostina má své tradice (pro toho, kdo chce – samozřejmě) – jedení ze stejného talíře, ovázáni jedním velkým ubrusem, patrové dorty.  Nenuťte svého partnera, aby jedl ze stejného talíře, pokud se mu to příčí, ovinutí nevzhlednou plachtou zase může někomu připadat nedůstojné. A cesta budoucím životem přece jenom spočívá v něčem jiném.


 

Plánování menu
Plánování svatby, v tomto případě svatebního menu, může být pro budoucí manžele prubířským kamenem. Někde mají totiž silný vliv rodiče a snaží se za mladé rozhodovat. „Na svatbě jedině svíčková, tu já rád,“ prohlásí budoucí tchán. Ovšem nežení se tchán, ale budoucí manželé. Navíc jeden z páru a jeho rodina nemusí jíst hovězí či vepřové maso a nemusí mít ani rádi smetanové omáčky.

„Pravda, někdy není snadné dohodnout se ani mezi nastávajícími manželi, když pominu vliv rodičů z obou stran. Dnešní doba naštěstí nabízí různé zajímavé varianty jak v surovinách, tak v úpravách jídel. Proč nezvolit lehká a netučná masa, jako je pštros, klokan, mořské ryby s minimem kostí. Ptejte se proto v restauraci, zda jsou schopni takové jídlo, pokud ho běžně nepřipravují, nabídnout,“ radí paní Zdeňková a dodává: „Pokud je jeden z novomanželů, případně svatebčanů, vegetarián, je možné servírovat zeleninovou polévku a jako hlavní jídlo zeleninový či sýrový špíz.“

 

Důležitou součástí menu jsou nápoje. „Ověřte si, zda restaurace nabízí kromě minerálek a limonád i neperlivou vodu. Ne všichni totiž musejí mít vodu s obsahem CO2 rádi, či ji mohou ze zdravotních důvodů,“ upozorňuje paní Zdeňková. V poslední době též stoupá obliba koktejlů a long drinků, též si ověřte, pokud po nich zatoužíte, že je restaurace umí připravit.

 

Dietoložka Pavlína Zdeňková Kroužková doporučuje:

 

  • pokud podáváte svatební pohoštění, či přímo hostinu, doma, zvažte, zda máte vhodné skladovací prostory k uchování potravin a hotových jídel. Myslete na fakt, že doma se budete o hosty starat vy a svatební hostinu si rozhodně neužijete. Má vám případně kdo pomoci?
  • Pokud je svatba v poledne či v odpoledních hodinách, myslete na lehké pohoštění. Hypoglykémie v tak sváteční den jistě není žádoucí. Zvolte formu švédského stolu, kdy se každý obslouží sám – kolem nevěsty a příprav bude starostí ažaž. Preferujte lehká jídla; párek či klobása nejsou jedinou možností.
  • Pořádáte-li večerní zahradní party a grilujete selátko, myslete i na ty, kteří takovou krmi nejedí. Grilovat se dá i zelenina či ryby, šunka. Případná varianta zeleninového či těstovinového salátu bude jen vítána.
  • Dezert – ne každý má na konci svatební hostiny chuť na máslový dort či kynutý koláček. Nikoho nenuťte. Mysleli jste třeba na ovocné saláty či ovoce zalité v želatině?

 

***

 

Příště: Balení dárků a místo svatby

   
09.03.2006 - Zdraví - autor: Tereza

Komentáře:

  1. avatar
    [3] pujka [*]

    Já bych chtěla na svatební hostinu knedlíčkovou polivku a plněného lososa bylinkama...ňam . Dort 3patrovej zdobenej čerstvou květenou, ovocný salát v jogurtu a pro tátu pečené sele
    Snad nebudu v tý době těhotná abych si mohla vychutnat i alkohol (víno)

    superkarma: 0 09.03.2006, 12:00:11
  2. avatar
    [1] Gabi [*]

    Jíst z jednoho talíře pod jedním ubrusem - to bych opravdu nepřežila. Dost mě naštval i majitelem rozbitý talíř na uvítanou - vůbec jsme nechápali, co se po nás chce - vše jsme domlouvali sami a tohle jsme si nedohodli.

    superkarma: 0 09.03.2006, 08:46:16

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme