Domácnost

Sušené je dobré

 

Není mnoho jiných potravin, se kterými by se pojilo tolik mýtů, jako právě s polévkami „v sáčku“ (obecně pak s dehydratovanými neboli sušenými výrobky). Přívlastky jako plné chemie, konzervantů, příliš slané nebo málo výživné na jejich adresu nejsou žádnou výjimkou. Tato neblahá pověst jim přitom přischla neprávem.

A co vy? Dali by jste krk na to, že…

 

…do polévky „v sáčku“ jsou přidávané konzervanty?

Hlavními ingrediencemi polévek Knorr jsou sušená zelenina (mrkev, cibule, rajčata, celer, paprika a mnohé další), těstoviny,  koření, bylinky a jiné sušené složky (vejce, houby, smetana). Sušení je jeden z nejstarších přirozených způsobů uchovávaní potravin. Do sušených potravin již jednoduše není třeba přidávat konzervační látky.

Nezůstáváme pouze u „tradičního“ sušení. Suroviny pro výrobu polévek sušíme také prostřednictvím moderních způsobů jako je vakuovaní nebo za působení mrazu tak, abychom co nejlépe zachovali jejich chuťové a výživové hodnoty.

 

…polévky „v sáčku“ jsou nadměrně slané?

Při výrobě každého výrobku se snažíme, aby co nejlépe odpovídal požadavkům našich spotřebitelů. Stravovací zvyklosti ukazují, že Češi mají rádi slanou chuť, a proto přidávají hodně soli do všech připravovaných jídel. Polévky Knorr proto „solíme“ tak, jak to naši spotřebitelé mají rádi – polévky Knorr tedy obsahují zhruba stejné množství soli jako polévky domácí, připravené dle tradičních receptur.

Na druhou stranu upozorňujeme na to, že ačkoliv je úloha soli ve fungování organismu nezastupitelná (tělo si ji samo nedokáže vyrobit), je potřeba si hlídat množství soli, které denně přijímáme. Výrobky, které kromě dalších požadavků (na množství cukru, nasycených mastných kyselin) splňují kriterium pro sůl, stanovené odborníky na výživu, označujeme na přední straně logem Vím, co jím (více na www.vimcojim.cz )

 

…glutamát je konzervační látka?

Glutamát není konzervantem, už více než 1500 let se glutamátu používá ke zvýraznění chuti.

Kuchaři na Dálném východě zjistili, že některé pokrmy chutnají lépe, když jsou připraveny s výtažkem z řasy Laminaria japonica. Teprve roku 1908 byla objevena souvislost mezi řasami a glutamátem – byl to japonský výzkumník Kikunae Ikeda, který izoloval glutamát z řas a objevil tajemství jeho vlastností zvýrazňujících chuť.

Další zajímavostí je, že glutamát je přirozeně obsažen v mnoha potravinách (jako například rajče, parmazán) a je „odpovědný“ za to, že tyto potraviny mají tak výraznou chuť.

 

Tak jak jste obstáli? Máte hlavu stále na svém místě? 

   
15.06.2007 - Dům a byt - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [21] barkl2 [*]

    nesnáším polévky

    superkarma: 0 16.06.2007, 15:01:02
  2. avatar
    [20] Amálie [*]

    Ťapina: Mně zas do dnešního dne zůstalo utajeno, jaký kretén je jeden můj klient. Kéž bych nikdy neprozřela.

    superkarma: 0 15.06.2007, 18:55:55
  3. avatar
    [19] Kelly [*]

    Před několika lety jsem se ládovala takovými polévkami v práci, které byly třeba do hrníčku na zalití nebo čínskými. Pak jsem je nemohla několik let vidět ani v regálu v obchodě.
    A po té dlouhé absenci tělo zavelelo a já dostala takovou neskutečnou chuť si udělat právě polévku ze sáčku. Mražák narvaný masem a kostmi na polévku, ale né, já měla absťák právě na tuto rychlokvašku. Nu což, tělu se nemá odporovat, tak dostalo to, co tak toužebně chtělo. A od té doby mám zase klid.

    superkarma: 0 15.06.2007, 15:25:43
  4. avatar
    [18] lilithheta [*]

    Polévky z pytliku mi nechutnají, už jen ten typický zápach "uměliny" a přechází mě chuť. Navíc mi přijdou dost drahé, to už si raději uvařím sama, stejně s tím moc práce není. Max. tak jednou za čas, když mě popadne chuť, tak si udělám tu čínskou s dlouhými nudlemi - ještě přidám něco pálivého oleje a

    superkarma: 0 15.06.2007, 12:02:46
  5. avatar
    [17] Ťapina [*]

    maybe_m: Já mám ráda Maggi ze zahrádky. Jsou tam i dost velké kousky zeleniny, případně hub. Jak je to sesušené, tak se to ve vodě roztáhne.

    superkarma: 0 15.06.2007, 11:55:20
  6. [16] tornado-lou [*]

    Luciš: delam to taky tak nejak. dvojnasobny mnozstvi vody, pridat zeleninu, nebo brambory nebo co se hodi. nedelam to casto, jen sem tam na chalupe, kdyz nemam chut ztracet cas varenim. tuhle sem do nejake gulasove polivky vrzla par brambor, plechovku fazloli, nejakou papriku a myslim i sojovy maso a stvorila sem z toho takovej gulasek co dum dal.

    superkarma: 0 15.06.2007, 11:45:23
  7. avatar
    [15] Semiramis [*]

    Ťapina: Tak tak...

    superkarma: 0 15.06.2007, 11:43:06
  8. avatar
    [12] Ťapina [*]

    Amálie: Mně třeba dodneška zůstalo utajeno, jak se dělají krémové polívky, a upřímně, studovat to nehodlám. Na polívky si zas tolik nepotrpím, abych si jednou za čas nemohla koupit pytlíkovou.

    superkarma: 0 15.06.2007, 11:18:11
  9. avatar
    [9] Amálie [*]

    Ťapina: Tak to je pak něco jinýho.

    superkarma: 0 15.06.2007, 10:58:22
  10. avatar
    [8] Ťapina [*]

    Kupuju pytlíkovky bez konzervantů a rozhodně jsou lepší, než MOJE domácí

    superkarma: 0 15.06.2007, 10:38:47
  11. avatar
    [7] gerda [*]

    já z pytlíku polévky nevařím. Do těch domácích ale sem tam přidávám pro zvýraznění chuti nějakou tu Vegetu, bujónovou kostku a tak. Solím záměrně málo, radši tam dám místo soli víc česneku a zelených natí. Ať si to výrobce chválí jak chce, polévky z pytlíku jsou na jedno brdo.

    superkarma: 0 15.06.2007, 10:31:43
  12. avatar
    [6] Luciš [*]

    Jako nouzovku, beru na dovolenou. Když už tak dám víc vody než je v návodu a přidám čerstvou zeleninu nebo trochu masa do gulášové atd.

    superkarma: 0 15.06.2007, 10:00:27
  13. avatar
    [3] Amálie [*]

    Domu mi smí jídlo jedině domácí. V konzervě koupím maximálně rybičky na pomazánku nebo fazole. A většina jídel je pro mne přesolená, solíme hodně málo.

    superkarma: 0 15.06.2007, 07:40:13
  14. avatar
    [2] Meander [*]

    To, že jsou Češi zvyklí jídlo přesolovat přece neznamená, že pytlíkovky NEJSOU nadměrně slané.
    Mně na pytlíkovkách vadí hlavně ta gumovitá drobná zelenina a šlemová, škrobová struktura.

    superkarma: 0 15.06.2007, 06:50:47
  15. avatar
    [1] Vivian [*]

    Ale domácí je stejně lepší :-)

    superkarma: 0 15.06.2007, 01:24:17

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme