Zdraví

Sukralóza – sladidlo nové generace


Pandemie obezity, která nastupuje v posledním desetiletí, nás nutí k zamyšlení a hledání jejího důvodu. Určitě se nezměnila naše genetická výbava, ale rapidně ubylo pohybu a také přijímáme velké množství energeticky bohatých potravin, včetně nápojů. Protože spotřeba cukru má nepříznivý vliv na zdravotní stav obyvatel (obezi­ta, cukrovka, zubní kaz), došlo na základě doporučení lékařů k intenzivnímu výzkumu umělých sladidel.

Náhradních sladidel je celá řada, ale žádné z nich zatím nebylo dostatečně uspokojivé. Běžně používaná náhradní sladidla zanechávají kovovou příchuť v ústech, která spotřebitele odrazuje. Nejsou vhodná pro děti a těhotné ženy a stále jsou také diskutována jejich možná zdravotní rizika. Až do současnosti neexistovala ideální náhrada sacharózy.

To se však změnilo s novinkou mezi náhradními sladidly – sukralózou. Jedná se o náhradní sladidlo vyrobené z cukru, a proto jako cukr také chutná. Jde o sladidlo zcela bez kalorií, které nevyvolává dispo­zici pro cukrovku. Sukralóza je odvozena od sacharózy, ale protože naše trávicí enzymy ji neumí štěpit na využitelnou glukózu, vylučuje se z těla nezměněna. Má přitom až 600× vyšší sladivost než sacharóza. Protože je zcela bez kalorií, je vhodná pro udržení štíhlé linie. Jako jediné sladidlo je vhodná pro děti, těhotné ženy i diabetiky, což prokázaly stovky studií prováděných po dobu delší než 20 let.  

Výhody sukralózy:

·         Chuťově se ze všech sladidel nejvíce blíží cukru, nemá pachuť. Při posuzování sladké chuti nápojů nebyla polovina ochutnávajících schopna odlišit nápoj slazený cukrem od nápoje slazeného sukralózou.

·         Je vhodná pro všechny typy nízkoenergetických diet, protože nemá žádné kalorie.

·         Je vhodná pro spotřebitele postižené diabetem obou typů, neovlivňuje hladinu inzulinu v krvi.

·         Sukralóza nemetabolizuje, rychle se z těla vylučuje a neakumuluje se v něm.

·         Nezpůsobuje kazivost zubů.

·         Je dlouhodobě stabilní ve všech druzích výrobků, je dokonce stabilnější než samotný cukr.

·         Je ideální do všech druhů nápojů, nezpůsobuje kvašení nápojů, proto není třeba použít konzervační látky.


RNDr. Ludmila Oliveriusová, CSc., odbornice na výživu

   
17.10.2007 - Zdraví - autor: Markéta Breníková

Komentáře:

  1. [24] tereza.kroupovaaa [*]

    taky mám doma Sladiu, pro manžela který je diabetik.. a aby mu to nebylo líto, sladím si taky jedině tím, moc mi to chutná a navíc je to zdravé Sml16

    superkarma: 0 20.04.2017, 13:21:41
  2. [23] anicka90 [*]

    používám sladidlo SlaDIA se sukralózou a stévií, má to super chuť bez hnusné pachuti, takže pro mě jasná volba Sml16Sml16

    superkarma: 0 18.04.2017, 10:23:13
  3. [22] almaja [*]

    Nějakou kalorickou hodnotu asi má, když oproti kostce cukru má o "95,7 % nižší kalorickou hodnotu" http://www.drzdravicko.cz/clanky/diachrom-se-sukralozou-pl-tbl

    superkarma: 0 01.03.2016, 13:38:21
  4. [21] Marika11 [*]

    ako cukor pre diabetikov používam stéviu.

    superkarma: 0 31.10.2014, 20:03:58
  5. [20] Hannulinka [*]

    Můžu doporučit sladidlo SlaDIA, obsahuje sukralózu i stévii a je úplně super, koupila jsem ji manželovi, je diabetik a hrozně si ho chválí, chuťově je prý jedno z nejlepších.

    superkarma: 0 23.09.2014, 14:45:00
  6. [19] Jasminek [*]

    Osobně nesladím, vyjímečně čaj medem, ale je fajn, že se našla další možnost pro diabetiky...

    superkarma: 0 10.12.2007, 11:32:27
  7. [18] Mária [*]

    videla jsem reklamu

    superkarma: 0 04.12.2007, 12:11:32
  8. [16] GPS [*]

    V USA se Sukraloza (Splenda) prodava uz mnoho let, ovsem pouze v praskove forme. Sukraloza sama nema kalorie, ale ten prasek jo (uhlovodan). Pokud jste na nizko-uhlovodanove diete, tak vam to moc nepomuze. Vyrobci potravin a dietnich napoju maji k dispozici tekutou Sukralozu a ta opravdu kalorie nema. Ja ji mam v tekute forme a par kapek osladi konvici caje. Myslim, ze v tech par kapkach ten chlor zadnou neplechu nenadela.
    Me chut Sukralozy vubec nevadi ani nikomu v moji rodine.

    superkarma: 0 18.10.2007, 18:40:44
  9. avatar
    [15] Amálie [*]

    No já nevim, aspartam a další umělá sladidla mají poločas rozpadu v játrech 30 dní a metabolizují se do pěkných jedů.

    superkarma: 0 17.10.2007, 16:59:35
  10. avatar
    [14] Vivian [*]

    Já si teda sladím kafe a čaj uměle, ale na váhu to vliv nemá Dělám to spíš ze zvyku. Ono by nejspíš bylo úplně jedno, kdybych sladila cukrem nebo medem, stejně je to jen pár lžiček... Záleží na celkové skladbě jídelníčku a na životosprávě (pohyb), a ne na tom, co si člověk dá do kafe, to je už jen nepatrný detail. To by museli vyrábět nekalorický chleba, nekalorické maso, nekalorické brambory, nekalorické sladkosti... aby to mělo nějaký efekt.

    superkarma: 0 17.10.2007, 15:48:39
  11. avatar
    [13] janinkab [*]

    Tak jsem projela několik netlékáren a nikde jsem k tomuhle sladidlu nic nenašla. Tak na co je ten článek dobrý?

    superkarma: 0 17.10.2007, 14:36:23
  12. avatar
    [12] janinkab [*]

    Hele a znáte to někdo? Máma je diabetik a sladidlo, které nemá pachuť, by ji určitě zajímalo.

    superkarma: 0 17.10.2007, 14:27:21
  13. avatar
    [11] Suzanne [*]

    šukaróza

    superkarma: 0 17.10.2007, 13:52:53
  14. avatar
    [10] tyrkys [*]

    Kromě medu nesladím ničím

    superkarma: 0 17.10.2007, 12:58:35
  15. avatar
    [9] janinkab [*]

    Hele a znáte to někdo? Máma je diabetik a sladidlo, které nemá pachuť, by ji určitě zajímalo.

    superkarma: 0 17.10.2007, 12:29:22
  16. avatar
    [8] Eliza [*]

    Jistě že chlor je potřeba, ale oganicke sloučeniny s chlorem jsou obvykle dost sajrajty. A na kuchynske soli je důležitější ten sodík. Chlor jako prvek nehraje v metabolizmu nijak velkou roli. Umělá sladidla neodsuzuji, ale koukla bych se po těch přírodnějších, jako třeba cukerné alkoholy. Vadí mi, že se něco prezentuje jako zázrak a nikdo k tomu nedodá v čem by mohl být problém

    superkarma: 0 17.10.2007, 12:28:04
  17. avatar
    [7] Ťapina [*]

    bokul: Ono některé věci nevysvětlíš Chlor je samozřejmě nezbytnou složkou lidského organismu, stejně jako uhlík nebo vodík, olovo by tam asi nedávali

    superkarma: 0 17.10.2007, 11:30:48
  18. avatar
    [6] Meander [*]

    Mno, už dlouho používám třtinový cukr a budu ho používat i nadále.

    superkarma: 0 17.10.2007, 11:22:19
  19. avatar
    [5] bokul [*]

    Damy, nechci tu nic obhajovat, ale zamyslete se nad tim, co je kuchynska sul (NaCl). No a vy ocividne nerozlisujete Cl jako plan, nebo chlor vazany v molekule. Ono, i voda je jed.... Zkuste vypit 10 litru destilovane vody behem jednoho dne a je taky po Vas a chlor v ni pritom nebude. A snahy vytvorit nova sladidla neodsuzujte - ono jsou i lidi, jako treba ja, kteri jsou na nich "zavisli" - pokud zrovna potrebuji neco osladit. Ono diabetik, ktery by si caj sladil lzickou medu by za chvili mohl byt pod zemi... Proste jsem chtela rict, ze v kazdem pripade zalezi na uhlu pohledu.

    superkarma: 0 17.10.2007, 11:08:57
  20. avatar
    [4] Ťapina [*]

    Eliza: Jo, chlor je hrozný jed

    superkarma: 0 17.10.2007, 11:02:52
  21. avatar
    [3] Eliza [*]

    Jen zírám , na jedné straně to považují za zázrak bez negativních účinků, ale akceptovatelný denní příjem sukralózy je 9 mg/kg tělesné hmotnosti tj. pokud máte 80 Kg může te si dát 0,72 g. Kostka cukru (ta větší) váží asi 4,5 g.
    Podle internetu je nestravitelnost sucralosy zajištěna nahrazením OH skupin v molekule chlorem. Tak to do mě nikdo nedostane a jen doufám, že se to nezačne používat do pečiva v obchodě.

    superkarma: 0 17.10.2007, 10:00:31
  22. [2] tornado-lou [*]

    o boze muj. tak na jednu stranu se snazime stravovat prirozene, kupujeme bio-cokoliv a na druhou stranu je ze vseho nejfantastictejsi umele vyrobenej cukr-necukr? nejak nechapu, proc bych mela svemu telu davat neco, co vubec neupotrebi. neni lepsi si dat do caje lzicku medu?

    superkarma: 0 17.10.2007, 09:02:47
  23. [1] FAXÍK [*]

    sukralózu neznám

    superkarma: 0 17.10.2007, 08:49:57

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme