Vaření

Studený letní boršč podle čtenářky Gerdy

Naše čtenářky mají spoustu zajímavých receptů, které stojí za vyzkoušení. Třeba recept na chutnou letní polévku, kterou vaří čtenářka s nickem Gerda. Kdo má rád červenou řepu, tak zajásá a vyzkouší. Je totiž velice snadná!

Klasický boršč je oblíbený především v ruské a ukrajinské kuchyni a jí se teplý. Polská varianta, která se připravuje trochu jinak, se může jíst i studená. Základ je však vždycky stejný. Červená řepa. Ta dodá polévce krásnou barvu a především její konzumací pomůžete svému zdraví.

boršč

Betain, který je v ní obsažený, totiž zamezuje kornatění tepen a podporuje činnost jater. Další látky působí příznivě také na tepny a vlásečnice. Jenže co nás při vaření zajímá nejvíce? Červená řepa je velice chutná.

Kdo chce vyzkoušet zajímavý letní recept, určitě neodolá tomu, o který se s námi rozdělila čtenářka s nickem gerda.

Suroviny

  • 3–4 červené řepy uvařené do měkka
  • 4 vajíčka natvrdo
  • 2 salátové okurky
  • svazek kopru
  • 1 svazek naťových cibulek
  • 1 l bílého jogurtu
  • sůl
  • kyselinu citronovou

Postup

Převaříme si hrnec vody, necháme vychladit.

Vychlazené řepy oloupeme a nadrobno pokrájíme. Okurky oloupeme a taky pokrájíme nadrobno. Z vařených vajíček vyjmeme žloutky. Usekanou cibulovou nať se solí a žloutky na prkénku utřeme příborovým nožem na kaši.

Do hrnce dáme toto všechno, zalijeme vodou, přidáme posekaný kopr, přichutíme kyselinou (asi 1/2 lžičky, podle chuti), chuť vyvážíme trochou cukru, solit už nemusíme, je to ve žloutkách s natí.

Zakvedláme jogurt a přidáme zbylé uvařené bílky, taky posekané na kousky.

Vychladíme v ledničce.

Dobrou chuť přeje gerda.

Čtěte také

   
18.08.2015 - Zelenina - autor: elly

Komentáře:

  1. [27] esunad [*]

    Taky dělám jako chlodnik a používám mladou řepu včetně listí.

    superkarma: 0 18.08.2015, 21:03:43
  2. avatar
    [26] kareta [*]

    tomu u nás říkáme chlodnikSml80.

    superkarma: 0 18.08.2015, 16:49:08
  3. avatar
    [25] kobližka [*]

    bonda — #21 To bych si dala,tohle jo Sml22

    superkarma: 0 18.08.2015, 16:04:13
  4. avatar
    [24] denkas [*]

    bonda — #21 Tak to bych spíš ochutnalaSml22

    superkarma: 0 18.08.2015, 13:52:56
  5. avatar
    [23] denkas [*]

    Já mám ráda pravej teplej boršč.Studený polévky ne. A taky sem ta výjimka,která má hlad i ve vedrechSml22Hlad na pořádný jídlo,zeleninu a ovoce jen jako přílohuSml80 Ale ostatním přeji dobrou chuť

    superkarma: 2 18.08.2015, 13:52:19
  6. avatar
    [22] kobližka [*]

    J á bych to taky nedělala,páč by tohle u nás nikdo nejedl,ale oceňuju,že to sem Gerda dala Sml22

    superkarma: 2 18.08.2015, 13:33:37
  7. avatar
    [21] bonda [*]

    Já dám raději přednost salátu z vařené červené řepy se smetanou a majonézou. Dá se ochutit i hořčicí a cibulkou, čí kdo má rád. S vařenými vejci je to dobrá večeře.

    1. na komentář reaguje denkas — #24
    2. na komentář reaguje kobližka — #25
    superkarma: 0 18.08.2015, 13:29:57
  8. [20] Rikina [*]

    No... to ani nebudu zkoušet. Moc práce, a moc řepy. Sml57

    superkarma: 0 18.08.2015, 12:56:22
  9. avatar
    [19] RenataMor [*]

    tak to mě nenadchlo

    superkarma: 1 18.08.2015, 12:12:08
  10. avatar
    [18] vopis [*]

    Škoda, že si nevložila recept dřív, když byly tropy Sml16 Ale neodříkám se a vyzkouším i když prší. Díky Sml67

    superkarma: 0 18.08.2015, 12:04:33
  11. avatar
    [17] Jindriska8 [*]

    Boršč máme rádi,tak vyzkouším i za studenaSml16

    superkarma: 0 18.08.2015, 11:32:50
  12. avatar
    [16] gerda [*]

    a taky tam nemusí být povinně ten jogurt, i zakysaná smetana je dobrá, to už si pak každý udělá podle vlastní chuti, méně kopru-více kopru a tak...naštěstí to není na deka a litry, hustotu polévky si taky každý může naředit podle sebe. Tato polévka nás v létě zachraňuje, aby nám nechyběly živiny, protože se opravdu jíst nechce.

    superkarma: 0 18.08.2015, 11:01:33
  13. avatar
    [15] gerda [*]

    Maria28 — #12přijela jsem z města, až teď jsem se mrkla na reakce. No, jistěže by mohla být citronová šťáva, ale s tou kyselinou se mi to zdá takové "ostřejší".

    superkarma: 0 18.08.2015, 10:54:19
  14. avatar
    [14] gerda [*]

    ellienka — #4já jsem žádné fotky nedodala, možná proto.Sml58

    superkarma: 0 18.08.2015, 10:53:21
  15. avatar
    [13] delfi.na [*]

    to stojí za vyzkoušení Sml16

    superkarma: 0 18.08.2015, 10:41:13
  16. [12] Maria28 [*]

    Mám jen dotaz : musí tam být kyselina citronová, není lepší citronová šťáva?

    1. na komentář reaguje gerda — #15
    superkarma: 0 18.08.2015, 10:38:58
  17. avatar
    [11] hyenka [*]

    Jo, a myslím, že v Polsku se tomuhle říká chlodnik.

    superkarma: 0 18.08.2015, 10:35:53
  18. avatar
    [10] hyenka [*]

    Boršč miliju jakýkoliv, pokud vyprosím u sousedů trochu kopru, určitě vyzkouším.

    superkarma: 0 18.08.2015, 10:34:11
  19. [9] Jana Ládyová [*]

    Za mě rozhodněSml67! Recept vůbec neznám, ale uložím a použiju, až bude zase vedro. Jsou tam samé manželovy oblíbené a zdravé suroviny. DíkySml16!

    Já jsem řepu hodně dlouho neměla v oblibě - školní jídelna vykonala svéSml15... Teď už čtvrtý rok řepu s úspěchem pěstuju - peču v troubě, dělám šťávu a hlavně vařím krémovou řepovou polévku s uzeným masem... Ani mi to nebudete věřit, ale úplně náhodou ji dělám zrovna dnes.

    superkarma: 0 18.08.2015, 10:27:41
  20. [8] bobani [*]

    boršč miluju , ale studený jsem ještě nejedla

    superkarma: 0 18.08.2015, 10:26:37
  21. avatar
    [7] DanaD [*]

    no jak to čtu, vypadá to chutněSml67

    superkarma: 0 18.08.2015, 10:19:13
  22. avatar
    [6] elly [*]

    ellienka — #4protože je to čtenářský recept, který jsem nevařila a nefotila já, tak bohužel foto nemám Sml16

    superkarma: 0 18.08.2015, 10:03:33
  23. avatar
    [5] kobližka [*]

    Gerdo,ty boduješ Sml24 že by se vracely staré dobré časy čtenářských příspěvků? Sml58

    superkarma: 3 18.08.2015, 09:41:21
  24. [4] ellienka [*]

    Mám moc ráda boršč a často si ho vařím. Tedy - takový, co je na obrázku. Proč je ale u tohoto článku obrázek, který s receptem nemá nic společného?? Sml31

    1. na komentář reaguje elly — #6
    2. na komentář reaguje gerda — #14
    superkarma: 2 18.08.2015, 08:55:28
  25. avatar
    [3] luneta [*]

    za mě ne.Nemám ráda červenou řepu a ten kopr by mi taky vadil

    superkarma: 0 18.08.2015, 08:45:56
  26. avatar
    [2] gerda [*]

    Opravdu je výborný, už ho máme potřetí, a asi naposledy, je ideální do pařáků, kdy nechutná teplé jídlo. Recept není můj, to bych se chlubila cizím peřím. Ale je originál, předvedla mi ho moje dopisovací kamarádka Táňa v roce 1984 u nás doma. Pracovala tehdy jako vedoucí velké kuchyně, proto se jí asi tak dařil. Já jsem teď přišla na to, že jde cibulová nať i rozmixovat, to trochu šetří práci. Až dosud jsem poctivě třela se solí na prkénku...no, ale zas se nemusí umývat mixérSml30

    superkarma: 0 18.08.2015, 06:26:05
  27. avatar
    [1] renda4141 [*]

    To zní dobře Sml16Sml67 Boršč mám moc ráda, ale sama jsem jej ještě nikdy nevařila. Vyzkouším. Sml16

    superkarma: 0 18.08.2015, 06:19:33

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme