Reklama

Naše čtenářky mají spoustu zajímavých receptů, které stojí za vyzkoušení. Třeba recept na chutnou letní polévku, kterou vaří čtenářka s nickem Gerda. Kdo má rád červenou řepu, tak zajásá a vyzkouší. Je totiž velice snadná!

Klasický boršč je oblíbený především v ruské a ukrajinské kuchyni a jí se teplý. Polská varianta, která se připravuje trochu jinak, se může jíst i studená. Základ je však vždycky stejný. Červená řepa. Ta dodá polévce krásnou barvu a především její konzumací pomůžete svému zdraví.

boršč

Betain, který je v ní obsažený, totiž zamezuje kornatění tepen a podporuje činnost jater. Další látky působí příznivě také na tepny a vlásečnice. Jenže co nás při vaření zajímá nejvíce? Červená řepa je velice chutná.

Kdo chce vyzkoušet zajímavý letní recept, určitě neodolá tomu, o který se s námi rozdělila čtenářka s nickem gerda.

Suroviny

  • 3–4 červené řepy uvařené do měkka
  • 4 vajíčka natvrdo
  • 2 salátové okurky
  • svazek kopru
  • 1 svazek naťových cibulek
  • 1 l bílého jogurtu
  • sůl
  • kyselinu citronovou

Postup

Převaříme si hrnec vody, necháme vychladit.

Vychlazené řepy oloupeme a nadrobno pokrájíme. Okurky oloupeme a taky pokrájíme nadrobno. Z vařených vajíček vyjmeme žloutky. Usekanou cibulovou nať se solí a žloutky na prkénku utřeme příborovým nožem na kaši.

Do hrnce dáme toto všechno, zalijeme vodou, přidáme posekaný kopr, přichutíme kyselinou (asi 1/2 lžičky, podle chuti), chuť vyvážíme trochou cukru, solit už nemusíme, je to ve žloutkách s natí.

Zakvedláme jogurt a přidáme zbylé uvařené bílky, taky posekané na kousky.

Vychladíme v ledničce.

Dobrou chuť přeje gerda.

Čtěte také