Dnešní jídlo je výsledek povedeného nákupu a chuti na něco „středmořského“. Od té doby, co jsem přišla na chuť olivám, tak mám chuť dávat je téměř do každého jídlo. Užívám si chuti, kterou jsem ještě nedávno neměla ráda, a teď to nechápu. Střídám olivy černé a zelené, s peckou i bez pecky, plněné. A fakt mi chutnají!

středomořská líčka

Povedený nákup? Vepřová líčka. Nevím, jak u vás, ale v mém okolí je problém tuto pochoutku sehnat. Ani vepřová, ani hovězí, ani telecí. A tak když jsem na ně narazila v olomoucké Šantovce, v řeznictví Filák, byla jsem přešťastná. Mívají je tam pravidelně - jak hovězí, tak vepřová.

Nechtěla jsem je tentokrát dělat tak, jak je máme všichni doma rádi a známe je - ani na pivu, ani na červeném vínu, a ani se špenátem. Chtěla jsem něco úplně jiného. A tak jsem vyndala olivy, papriky, dvě chilli papričky a pustila se do vaření. Při krájení na mě z košíku s ovocem smutně koukaly dvě meruňky, které už nebyly v bůhvíjaké formě, a tak jsem je přibrala do party. Výsledek? Božský!

středomořská líčka

Surovin

  • 6 vepřových líček
  • 2 červené kapie
  • 2 chilli papričky
  • 2 cibule
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 2 meruňky
  • černé olivy - množství podle chuti
  • pár lístků máty
  • sůl a pepř
  • olivový olej

Postup

V hluboké pánvičce rozehřejeme olej, na kterém osmahneme ze všech stran osolená a opepřená vepřová líčka. Dáme je stranou a na výpeku osmahneme nakrájenou cibuli, papriky, chilli papričky, meruňky a celé olivy. Opékáme je asi deset minut.

středomořská líčka

Poté vrátíme líčka a do pánvičky přidáme rajčata z plechovky. Nejlepší jsem si dovezla z Itálie, loupaná cherry rajčata. Ta jsou úžasná! Netušíte, zda se dají koupit i u nás?

Přikryjeme pokličkou a dusíme do změknutí. Ke konci přidáme nasekané lístky máty. Můžeme ještě dochutit solí a pepřem.

středomořská líčka

Dobrou chuť přeje Elly.

Reklama