Domácnost

Šťovík jako zdroj cenných látek

Kyselé věci obvykle okomentujeme slovy: „je to kyselé jako citron“ nebo „je to kyselé jako šťovík“. Jako děti jsme šťovík okusily asi všechny, aniž bychom si uvědomily, kolik vitaminů vlastně do sebe ládujeme.

Výskyt

šťovík

Šťovík, lidově také kyseláč, modrohlávek, šťavel, kobylí šíp, kyselka nebo pletich má rád vlhčí místa. Roste na loukách, stráních, pastvinách, na březích potoků a řek. Nalézt ho však můžeme také na venkovských zahradách.  Pokud vám tam tedy ještě neroste, určitě si ho „nasaďte“. Budete mít malou „apatyku“ přímo pod okny.

Listy i květy

šťovíkV bylinných herbářích je šťovík označován jako středně vysoká, vytrvalá bylina s rýhovanou lodyhou. Listy má dlouze řapíkaté, kopinaté, střídavé a nedělné. Vyšší listy mají kratší řapík a nejvyšší listy nemají žádný. U šťovíku používáme právě listy a oddenek, případně celou nať. Sbíráme je během dubna a května. Šťovík používáme vždycky čerstvý. 
Šťovík také kvete, a to od června do srpna. Květy tvoří latu s jednoduchými větvemi. Květy jsou pravidelné a okvětí je sestaveno ve dvou kruzích.

Zdroj cenných látek

Šťovík sbíráme brzy zjara, ještě před květem. Tehdy je v nich zdroj cenných látek nejbohatší. Šťovík obsahuje vysoký obsah vitamínu C, karoten, z nerostných látek: železo, mangan a křemík. Těmito složkami povzbuzuje činnost tlustého střeva a podporuje chuť k jídlu. Obsahem železa podporuje tvorbu krve. Šťovík obsahuje také kyselinu chrysofanovou a kyselinu šťavelovou. Účinky kyseliny šťavelové je třeba potlačit přídavkem mléka, smetany nebo sýra do pokrmu.

Kuchyňská přísada

Jako kuchyňská přísada se šťovík používá do polévek, do všech nakyslých omáček a také do majonéz. V ruské kuchyni je považován za jednu z nejpopulárnějších kořenných bylin, používaných jako příloha k masitým jídlům, jako náplň do pirohů, tvoří také tradiční a nenahraditelnou součást známého ruského boršce. Jako zelenina a koření se používají pouze čerstvé listy. Zahradní šťovík lze použít také jako náhražku špenátu. V našich podmínkách je šťovíku do jídel používán jen občas, ale třeba v sousedním Slovensku si z něj vaří i polévku.

Šťovíková omáčka slovenská

Ingredience

  • 8 lžic usekaného šťovíku
  • 2,5 lžíce másla
  • 1 lžíce mouky
  • 5 dl zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 lžička cukru
  • 1,5 dl smetany,
  • 1 lžíce mouky, sůl

Postup práce

šťovík

Uděláme bledou jíšku, přidáme šťovík, trochu jej osmažíme, zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem, osolíme, osladíme a povaříme. Zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali lžíci mouky. Poté necháme přejít tvarem.

Dobrou chuť – a netvařte se u toho tak kysele. :)

Použitý zdroj: www.lecivapriroda.cz

Přečtěte si také:

   
29.04.2013 - Zahrada a květiny - autor: Alexandra Stušková

Komentáře:

  1. [13] magies [*]

    Taky jsem šťovík jako dítě ráda jedlaSml51

    superkarma: 0 03.05.2013, 21:55:31
  2. [12] esunad [*]

    mám na zahrádce, vařím polévky a omáčky,jako nádivka do závinů a mas,výborný je třeba s lososem. Není pravda, že se používá pouze čerstvý, třeba v Polsku ho mrazí nebo zavařují a v Rusku ho i kvasí.

    superkarma: 0 29.04.2013, 20:58:46
  3. [11] DCOlga [*]

    Jako děti jsme se cpaly šťovíkem běžně, teď mě to už ani nenapadne.

    superkarma: 0 29.04.2013, 13:23:53
  4. avatar
    [10] Jindriska8 [*]

    Na šťovík jsme chodily jako malé děti.Sml22

    superkarma: 0 29.04.2013, 12:56:14
  5. avatar
    [9] marianaant [*]

    Natrháme misku  šťovíku, z kterého otrháme stonky, použijeme

    zelenou část listu. Dáme dusit na pánev na trochu másla , oleje(podle chuti)

    šťovík nasekáme jako listový špenát. Dusíme až není  ve šťovíku žádná voda. Odložíme na pozdější

    dobu. Množství nemůžu říct dělám podle chuti.Miska je asi 1,5 l a špenátové

    listí tak načechrané v plné misce.

    Suroviny na polévku:

    Maso podle vlastního

    uvážení, pokud není maso může se použít bujon

    2  vajíčka

    2-3 brambory

    1 smetana na šlehání

    Sůl

    Šťovík podle chuti

    Šťovíková polévka podle mé paní tchýně, všem moc chutná.

    Uděláme si vývar

    záleží jaký máte nejraději, ale já sama se domnívám , že nejlepší je z uzeného

    masa.

    Přidáme veškerou

    kořenovou zeleninu a jednu cibuli , necháme vařit. Zvlášť si uvaříme nakrájené

    brambory na drobné kostičky.  Tyto

    brambory po uvaření odcedíme a přidáme do uvařeného vývaru. Zeleninu necháme v

    polévce nakrájenou na drobno, cibuli vyndáme. 

    Přidáme udušený  šťovík, necháme

    provařit. Rozšleháme dvě vajíčka , které za stálého míchání přilijeme do

    polévky.  Po provaření přidáme smetanu ke

    šlehání a trochu ji zahustíme moukou, toto už musíme provařit opatrně, aby se

    nám polévka nesrazila. Samozřejmě , že osolíme a ochutíme podle vlastního

    uvážení.

    superkarma: 0 29.04.2013, 12:54:10
  6. avatar
    [8] gerda [*]

    telelot — #1 když ono té přírody ubývá, kam jsme dřív mohly na česnek dojít za pět minut musíme jet hodinu autem.Sml80

    superkarma: 0 29.04.2013, 11:30:21
  7. avatar
    [7] gerda [*]

    kyselá je i rebarbora, však už na zahrádce roce. Moc se těším na buchty.

    superkarma: 0 29.04.2013, 11:29:34
  8. [6] magic11 [*]

    babca — #4 taky si to tak pamatuji, ale je už to dávno Sml16

    superkarma: 0 29.04.2013, 10:03:36
  9. avatar
    [5] rusalka2008 [*]

    dala bych si, mám ráda kyselé...

    superkarma: 0 29.04.2013, 09:11:51
  10. [4] babca [*]

    Jako děti jseme ho jedly

    1. na komentář reaguje magic11 — #6
    superkarma: 0 29.04.2013, 08:36:44
  11. [3] lidicka [*]

    Šťovíkovou omáčku jsme doma kdysi dělávali celé jaro, měli jsme ho na zahradě.Sml22

    superkarma: 0 29.04.2013, 06:51:57
  12. avatar
    [2] ekleinovka [*]

    Jako děti jsme ho žvýkaly věčněSml16Sml16Sml16

    superkarma: 0 29.04.2013, 06:48:15
  13. [1] telelot [*]

    jéééé šťovík, ten jsem neměla snad 30 letSml30

    1. na komentář reaguje gerda — #8
    superkarma: 0 29.04.2013, 05:31:53

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme