Kyselé věci obvykle okomentujeme slovy: „je to kyselé jako citron“ nebo „je to kyselé jako šťovík“. Jako děti jsme šťovík okusily asi všechny, aniž bychom si uvědomily, kolik vitaminů vlastně do sebe ládujeme.

Výskyt

šťovík

Šťovík, lidově také kyseláč, modrohlávek, šťavel, kobylí šíp, kyselka nebo pletich má rád vlhčí místa. Roste na loukách, stráních, pastvinách, na březích potoků a řek. Nalézt ho však můžeme také na venkovských zahradách.  Pokud vám tam tedy ještě neroste, určitě si ho „nasaďte“. Budete mít malou „apatyku“ přímo pod okny.

Listy i květy

šťovíkV bylinných herbářích je šťovík označován jako středně vysoká, vytrvalá bylina s rýhovanou lodyhou. Listy má dlouze řapíkaté, kopinaté, střídavé a nedělné. Vyšší listy mají kratší řapík a nejvyšší listy nemají žádný. U šťovíku používáme právě listy a oddenek, případně celou nať. Sbíráme je během dubna a května. Šťovík používáme vždycky čerstvý. 
Šťovík také kvete, a to od června do srpna. Květy tvoří latu s jednoduchými větvemi. Květy jsou pravidelné a okvětí je sestaveno ve dvou kruzích.

Zdroj cenných látek

Šťovík sbíráme brzy zjara, ještě před květem. Tehdy je v nich zdroj cenných látek nejbohatší. Šťovík obsahuje vysoký obsah vitamínu C, karoten, z nerostných látek: železo, mangan a křemík. Těmito složkami povzbuzuje činnost tlustého střeva a podporuje chuť k jídlu. Obsahem železa podporuje tvorbu krve. Šťovík obsahuje také kyselinu chrysofanovou a kyselinu šťavelovou. Účinky kyseliny šťavelové je třeba potlačit přídavkem mléka, smetany nebo sýra do pokrmu.

Kuchyňská přísada

Jako kuchyňská přísada se šťovík používá do polévek, do všech nakyslých omáček a také do majonéz. V ruské kuchyni je považován za jednu z nejpopulárnějších kořenných bylin, používaných jako příloha k masitým jídlům, jako náplň do pirohů, tvoří také tradiční a nenahraditelnou součást známého ruského boršce. Jako zelenina a koření se používají pouze čerstvé listy. Zahradní šťovík lze použít také jako náhražku špenátu. V našich podmínkách je šťovíku do jídel používán jen občas, ale třeba v sousedním Slovensku si z něj vaří i polévku.

Šťovíková omáčka slovenská

Ingredience

  • 8 lžic usekaného šťovíku
  • 2,5 lžíce másla
  • 1 lžíce mouky
  • 5 dl zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 lžička cukru
  • 1,5 dl smetany,
  • 1 lžíce mouky, sůl

Postup práce

šťovík

Uděláme bledou jíšku, přidáme šťovík, trochu jej osmažíme, zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem, osolíme, osladíme a povaříme. Zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali lžíci mouky. Poté necháme přejít tvarem.

Dobrou chuť – a netvařte se u toho tak kysele. :)

Použitý zdroj: www.lecivapriroda.cz

Přečtěte si také:

Reklama