Vaření

Štědrovečerní kapr - klasický nebo netradiční?

kapr namodro

Kapr a bramborový salát. Klasika, která se 24. prosince odpoledne a večer objevuje ve většině českých domácností. Tradiční úprava kapra je sůl, pepř a trojobal. Co to ale letos zkusit jinak? Zajímavé budou třeba kapří krokety nebo staročeský kapr namodro.

Kapra namodro jsem už jednou zkoušela. Měl velký úspěch a tak letos uvažujeme, že se k němu vrátíme. Samozřejmě, že nesmí chybět ani klasický kapr v trojobalu. Ten prostě patří k tradici a nedovedu si bez něj Vánoce představit. Ať už je podle moderních zdravých trendů nebo ne. Prostě na štědrovečerní stůl patří.

Co mě zaujalo v některém z měsíčníků o vaření, byly kapří krokety. Tak ty letos zkusím určitě. Spotřebuji na ně kapří ořez, ale i celé kusy kapra. Líbí se mi, že u kroket odpadá hlídání dětí, jestli náhodou nespolknou kost.

Kapr namodro podle Pepy Drábka

  • 1 kg kapra
  • cibule
  • petržel
  • menší celer
  • 2 mrkve
  • 2dcl octa
  • snítka tymiánu
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček celého pepře
  • 1l vody
  • 150g másla

Kořenovou zeleninu si očistěte, cibuli oloupejte. Zeleninu nakrájejte na větší kusy, cibuli nechejte v celku. Připravte si snítku čerstvého tymiánu. Nemáte-li, použijte sušený.

Do hrnce dejte vodu, zeleninu a koření. Přilijte ocet a vařte 20 minut.

Kapra stáhněte z kůže. Můžete ho jen naporcovat nebo i vyfiletovat. Jak vám to vyhovuje. Přidejte ho do vývaru a vařte 5 minut.

Uvařeného kapra na talíři přelijte rozpuštěným máslem.

Recept vyzkoušel Josef Drábek a najdete ho v jeho fotokuchařce.

Kapří krokety

  • asi 1 kg kapra bez kůže
  • 2 - 3 rohlíky
  • 2 vejce
  • 200 ml smetany
  • sůl a pepř
  • zelená petrželová nať

Kapří kousky poduste, třeba na kousku másla. Pokud zvolíte kapří filety, budete mít méně práce s následným vybíráním kostí. Rohlíky nakrájejte na kolečka a namočte do smetany.

Až bude maso zbavené kostí, pomelte ho najemno na masovém mlýnku. Přidejte namočené rohlíky, vajíčka, sůl, pepř a najemno nasekanou petrželovou nať. Mačkejte tak dlouho, až vznikne kompaktní hmota.

Z kapří směsi tvořte kuličky nebo válečky, které obalíte v trojobalu.

Smažte ve velké pánvi, ve vyšší vrstvě oleje nebo sádla.

Zalíbila se vám některá z netradičních obměn štědrovečerního kapra?

Krásné Vánoce přeje Elly.

Čtěte také

   
23.12.2015 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [23] Suzanne [*]

    Dopadlo to jako vždy - dva dny po sobě rybí polévka, salát a obalovaný kapr. K mé velké spokojenosti Sml16

    superkarma: 0 27.12.2015, 11:32:32
  2. avatar
    [22] elly [*]

    U nás letos tři druhy salátů :-D Můj, maminčin a ségřin :-) Každý jiný. K tomu obalovaný kapr. Polévka houbovo rybí. Jako každý rok. Vinnou klobásu jsem nakonec nestihla koupit. To mě mrzí. Ochutnala jsem na čtenářské akci tu z Globusu a byla skvělá. Tak škoda. Příští rok :-)

    superkarma: 0 26.12.2015, 13:22:55
  3. avatar
    [21] elly [*]

    gerda — #20já se obávám, že hodně záleží na tom, kde ji koupíš. Já jsem jedla vinné klobásy dokonalé, ale taky takové, které byly pěkně hnusné :-((

    superkarma: 0 26.12.2015, 13:21:43
  4. avatar
    [20] gerda [*]

    judi — #15a co vám na ní nechutnalo, vždyť je opravdu lahůdkováSml15 - tedy pokud ji ve výrobě nějak nezvrznou. Opečená s bramborovou kaší - velice jemné jídlo, víno je v ní poznat.

    1. na komentář reaguje elly — #21
    superkarma: 0 26.12.2015, 11:05:04
  5. [19] babos [*]

    Obalovaný kapr, saláte a vinná Sml67klobása

    superkarma: 0 23.12.2015, 20:56:32
  6. avatar
    [18] Delli2 [*]

    o Vánocích jedině klasika

    superkarma: 0 23.12.2015, 20:51:25
  7. avatar
    [17] Majoranka1997 [*]

    Pro mě klasika Sml16

    superkarma: 0 23.12.2015, 19:02:41
  8. avatar
    [16] vladka321 [*]

    U nás kapr klasický, pro alergiky přírodní ovařené libové masíčko a pro vegetariány pouze salát Sml16

    superkarma: 0 23.12.2015, 18:34:36
  9. [15] judi [*]

    Kapra miluji, ale muž ho nejí a tak i letos klasika obalované filé. Vinnou klobásu jsme jednou koupili a nakonec ji sezobali slepice a tak od té doby se jí vyhýbáme velkým okruhem.

    1. na komentář reaguje gerda — #20
    superkarma: 0 23.12.2015, 18:14:18
  10. [14] bobani [*]

    kapra nejím

    superkarma: 0 23.12.2015, 16:37:26
  11. [13] assaly [*]

    klasický, obalovaný a také vinná klobása a řízek :-)

    superkarma: 0 23.12.2015, 14:34:36
  12. [12] Violeta [*]

    Sml69Kapr bude klasický, obalený jako řízek. Dělám ho pouze pro muže. Vánoce bez kapra by "nepřežil". Pro zbytek rodiny kuřecí řízek, dnes jsem udělala klasický bramborový salát - aspoň se mi v lednici uleží. Jdu ještě do večera do služby. Jinak mám vše připravené, zítra už jen dodělávky + dobrá polévka k tomu.

    superkarma: 0 23.12.2015, 14:21:26
  13. [11] Nikar [*]

    hyenka — #5 u nás bude také kapr v trojobalu, jen manžel nedělá podkovy, ale filety

    superkarma: 0 23.12.2015, 13:44:56
  14. [10] Boros [*]

    Žádný kapr, kuřecí řízek (kdysi vepřový, ale děti raději kuřecí)

    superkarma: 0 23.12.2015, 12:35:12
  15. avatar
    [9] paníliška [*]

    hyenka — #5 Hlásím se do klubu, jen místo kapra to bude amur, ale je to taky kaprovitá ryba. Sml16

    superkarma: 0 23.12.2015, 12:32:05
  16. avatar
    [8] kobližka [*]

    hyenka — #5 Ale nevymykáš,u nás bude taky kapr.Teda pro dcery,my s mužem prostě ten řízek Sml16

    superkarma: 0 23.12.2015, 11:04:19
  17. [7] Rikina [*]

    Uvidím, co budou mít v hospodě. Sml80

    superkarma: 0 23.12.2015, 10:48:25
  18. avatar
    [6] gerda [*]

    Filé - v klasickém trojobalu + kuřecí řízky obalené v kukuřičných lupínkách. Kapra ani vidět

    superkarma: 0 23.12.2015, 10:42:21
  19. avatar
    [5] hyenka [*]

    Koukám, že se vymykám. U nás bude opět klasika, kapřík smažený v trojobalu.

    1. na komentář reaguje kobližka — #8
    2. na komentář reaguje paníliška — #9
    3. na komentář reaguje Nikar — #11
    superkarma: 3 23.12.2015, 10:37:11
  20. avatar
    [4] SandraAbigail [*]

    Za sebe žádný kapr a když už, tak rozhodně ne v trojobalu.

    superkarma: 0 23.12.2015, 10:26:48
  21. avatar
    [3] vodfon, kolie [*]

    já smažené ani salát nsmímSml68Sml54

    superkarma: 0 23.12.2015, 09:33:07
  22. avatar
    [2] luneta [*]

    cokoliv jen ne kuřecí řízky

    superkarma: 0 23.12.2015, 07:54:04
  23. avatar
    [1] ToraToraTora [*]

    Cokoliv jen né trojobal.

    superkarma: 0 23.12.2015, 07:21:10

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum recepty
Poznáte mykózu nehtů a pokožky? Jak s ní bojujete?

Náš tip

Doporučujeme