kapr namodro

Kapr a bramborový salát. Klasika, která se 24. prosince odpoledne a večer objevuje ve většině českých domácností. Tradiční úprava kapra je sůl, pepř a trojobal. Co to ale letos zkusit jinak? Zajímavé budou třeba kapří krokety nebo staročeský kapr namodro.

Kapra namodro jsem už jednou zkoušela. Měl velký úspěch a tak letos uvažujeme, že se k němu vrátíme. Samozřejmě, že nesmí chybět ani klasický kapr v trojobalu. Ten prostě patří k tradici a nedovedu si bez něj Vánoce představit. Ať už je podle moderních zdravých trendů nebo ne. Prostě na štědrovečerní stůl patří.

Co mě zaujalo v některém z měsíčníků o vaření, byly kapří krokety. Tak ty letos zkusím určitě. Spotřebuji na ně kapří ořez, ale i celé kusy kapra. Líbí se mi, že u kroket odpadá hlídání dětí, jestli náhodou nespolknou kost.

Kapr namodro podle Pepy Drábka

  • 1 kg kapra
  • cibule
  • petržel
  • menší celer
  • 2 mrkve
  • 2dcl octa
  • snítka tymiánu
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček celého pepře
  • 1l vody
  • 150g másla

Kořenovou zeleninu si očistěte, cibuli oloupejte. Zeleninu nakrájejte na větší kusy, cibuli nechejte v celku. Připravte si snítku čerstvého tymiánu. Nemáte-li, použijte sušený.

Do hrnce dejte vodu, zeleninu a koření. Přilijte ocet a vařte 20 minut.

Kapra stáhněte z kůže. Můžete ho jen naporcovat nebo i vyfiletovat. Jak vám to vyhovuje. Přidejte ho do vývaru a vařte 5 minut.

Uvařeného kapra na talíři přelijte rozpuštěným máslem.

Recept vyzkoušel Josef Drábek a najdete ho v jeho fotokuchařce.

Kapří krokety

  • asi 1 kg kapra bez kůže
  • 2 - 3 rohlíky
  • 2 vejce
  • 200 ml smetany
  • sůl a pepř
  • zelená petrželová nať

Kapří kousky poduste, třeba na kousku másla. Pokud zvolíte kapří filety, budete mít méně práce s následným vybíráním kostí. Rohlíky nakrájejte na kolečka a namočte do smetany.

Až bude maso zbavené kostí, pomelte ho najemno na masovém mlýnku. Přidejte namočené rohlíky, vajíčka, sůl, pepř a najemno nasekanou petrželovou nať. Mačkejte tak dlouho, až vznikne kompaktní hmota.

Z kapří směsi tvořte kuličky nebo válečky, které obalíte v trojobalu.

Smažte ve velké pánvi, ve vyšší vrstvě oleje nebo sádla.

Zalíbila se vám některá z netradičních obměn štědrovečerního kapra?

Krásné Vánoce přeje Elly.

Čtěte také

Reklama