Vaření

Steak s houbovou omáčkou a plněnou bramborou

hovězí steak s houbovou omáčkou

Určitě už jsem někdy dříve psala o tom, jak je těžké v mém okolí sehnat kvalitní maso na steaky. Zjednodušeně řečeno, prodávají se u nás samé staré krávy, dobře odležené hovězí prostě nenajdete. Naštěstí ale existuje jedna skvělá prodejna ve městě, kam jezdím se synem do bicích, a tady mají nejen čerstvé ryby, jehněčí maso, italské sýry a jiné dobroty, ale také občasnou nabídku výborného australského hovězího masa na steaky.

Maso tedy bylo doma, za nádhernou cenu - 350 Kč za kilo. Bylo již naložené v bylinkách a oleji, takže ho stačilo dát na pánev a dobře připravit. Samozřejmě také vymyslet vhodnou přílohu. A jelikož jsme ten den byli na houbách, byla jasná houbová omáčka.

Suroviny

hovězí maso na steaky
sůl a pepř
brambory
vejce
šunka
zelená petrželová nať
šalotka
houby
smetana
trocha hladké mouky
olej
máslo
strouhaný sýr

Postup

Hovězí maso vyndáme z lednice, aby nebylo studené, ale ohřálo se na pokojovou teplotu. Brambory uvaříme ve slupce, rozkrojíme, vydlábneme. Vydlabaný vnitřek brambor smícháme s vejci, nasekanou šunkou, zelenou petrželkou a ochutíme solí a pepřem. Můžeme přidat i strouhaný sýr. Důkladně promícháme a naplníme zpět do vydlabaných brambor.

Dáme zapéct do trouby, na 180 °C, dozlatova. Ke konci pečení posypeme strouhaným sýrem.

Houby očistíme, nakrájíme. Šalotku nasekáme nadrobno a zpěníme na másle. Přidáme houby, ochutíme oblíbeným kořením a solí a podusíme doměkka. Lehce zasypeme moukou, promícháme a zředíme smetanou. Provaříme 15 minut.

Brambory máme v troubě, omáčka už budu hotová a přišel čas na přípravu steaku.

Rozpálíme si pánvičku, na kterou nelijeme žádný olej. Kvalitním olejem potřeme plátky steakového masa a dáme na rozpálenou pánev. Osmahneme po jedné straně, pět minut a otočíme na druhou stranu. Opět pět minut. Vypneme plotnu, pánvičku stáhneme stranou a otočíme steak opět na druhou stranu (takže ta, která se první opekla, je dole). Na každý kousek masa dáme kousek másla, přikryjeme poklicí a necháme odpočinout 10 minut.

Do výpeku z masa přidáme kousek vychlazeného másla a mícháme mimo teplou plotnu. Vznikne nám výborná omáčka k masu.

Rychle podáváme a pochutnáváme si.

Dobrou chuť přeje elly.

   
24.10.2012 - Maso a ryby - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [35] charles88 [*]

    Steak konečně pořádný kus masaSml16Sml67

    superkarma: 0 20.03.2013, 09:31:44
  2. [34] rendac [*]

    tak to nevypadá moc chutně

    superkarma: 0 25.02.2013, 10:06:39
  3. [33] marienka-m1 [*]

    v neděli jsem nevěděla, co budu celý týden vařit, ale teď mám inspiraci na 14dní Sml59

    superkarma: 0 19.02.2013, 13:28:06
  4. [32] mavik001 [*]

    Kus masa je super

    superkarma: 0 29.10.2012, 15:11:06
  5. avatar
    [31] kapkamore [*]

    může být...

    superkarma: 0 28.10.2012, 21:51:27

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] Trefa [*]

    Trefa:urcite chutne jidlo,diky opisu si to.

    superkarma: 0 25.10.2012, 22:21:22
  2. [29] Lydia001 [*]

    Výborné jídlo.

    superkarma: 0 24.10.2012, 20:05:41
  3. avatar
    [28] arminka [*]

    SNÍŽEK — #26 nejsi sama Sml16

    superkarma: 0 24.10.2012, 18:33:01
  4. avatar
    [27] daska59 [*]

    Mě by stačila ta brambora Sml16

    superkarma: 0 24.10.2012, 18:32:58
  5. avatar
    [26] SNÍŽEK [*]

    tolik peněz bych za maso nedala Sml23

    1. na komentář reaguje arminka — #28
    superkarma: 0 24.10.2012, 14:44:43
  6. avatar
    [25] dajrin [*]

    Houby mám ráda ve všech možných podobách... Sml16

    superkarma: 0 24.10.2012, 14:03:04
  7. [24] Roland [*]

    Vůbec to nevypadá špatně - naopak.

    superkarma: 0 24.10.2012, 13:30:07
  8. avatar
    [23] tajnostii [*]

    To vypadá dobřeSml22

    superkarma: 0 24.10.2012, 13:24:53
  9. [22] Saritka [*]

    Tak bych si k obědu dala.Sml30

    superkarma: 0 24.10.2012, 11:35:38
  10. avatar
    [21] ladouch [*]

    Hned bych to zbaštila, vypadá to moc dobře a navíc houby mám ráda.Sml58Sml58

    superkarma: 0 24.10.2012, 10:56:41
  11. [20] jithule [*]

    dala bych si

    superkarma: 0 24.10.2012, 10:04:49
  12. avatar
    [19] xx-b [*]

    jéééé, hned bych si to dala - ten obrázek mi dělá šílené chutě už po ránu Sml30

    superkarma: 0 24.10.2012, 10:00:10
  13. avatar
    [18] hubajda [*]

    prijde me to nejak preplacane

    superkarma: 0 24.10.2012, 09:59:04
  14. avatar
    [17] gerda [*]

    já mám vyřešeno, hovězí beztak není zdravéSml30, takže plněná brambora s omáčkou mi klidně postačíSml24

    superkarma: 1 24.10.2012, 09:48:11
  15. [16] magic11 [*]

    knihovna — #15 Sml22 taky mi to přijde moc chutí najednou. Kvalitní maso už žádné další vychytávky nepotřebuje Sml67

    superkarma: 0 24.10.2012, 09:39:10
  16. [15] knihovna [*]

    Recept na začátku lákavý, ale pak mi přišel překombinovaný. Plněná brambora + steak a smetanová houbová omáčka Sml23. Něco bych ubrala Sml58

    1. na komentář reaguje magic11 — #16
    superkarma: 0 24.10.2012, 09:29:49
  17. avatar
    [14] Hanula [*]

    Sml16já zkusím tu plněnou bramboru

    superkarma: 0 24.10.2012, 09:04:07
  18. [13] step1 [*]

    Ty plněné brambory mi k tomu moc nejdou. Myslím si, že se bude přebíjet jejich chuť s omáčkou. Volila bych jinou přílohu.

    superkarma: 0 24.10.2012, 08:34:54
  19. avatar
    [12] saruz [*]

    Dobrota, hned bych si dala. Sml16

    superkarma: 0 24.10.2012, 08:21:57
  20. avatar
    [11] Kytinkak [*]

    nooo, to zkusím o víkenduSml67

    superkarma: 0 24.10.2012, 08:11:45
  21. avatar
    [10] femme [*]

    Gloria — #3 ještě nikdy jsem neměla v restauraci steak bez nějaké omáčky, ať už houbové, nebo třeba pepřové Sml58 Sml24

    superkarma: 0 24.10.2012, 08:08:31
  22. avatar
    [9] Žofie [*]

    A mně se to líbí Sml22

    superkarma: 0 24.10.2012, 08:06:06
  23. [8] Ivushka12 [*]

    Vypadá to dobře!

    superkarma: 0 24.10.2012, 07:52:15
  24. avatar
    [7] lenig [*]

    mňam, mňam, hned bych ochutnala Sml67

    superkarma: 0 24.10.2012, 07:49:23
  25. avatar
    [6] blesksoft [*]

    pěknej kus masa

    superkarma: 0 24.10.2012, 07:14:21
  26. avatar
    [5] LudPa [*]

    Gloria — #3 Ale no tak, vždyť to nemusíš hned vařit.

    superkarma: 1 24.10.2012, 06:23:42
  27. [4] lidicka [*]

    Steaky nemusím a houbovou omáčku už vůbec ne, mně by stačila bramboraSml30

    superkarma: 1 24.10.2012, 06:02:52
  28. avatar
    [3] Gloria [*]

    Pokud vim tak "steak" se nikdy nepodava s omackou, podava se s bramborem a zeleninou a maso se tez nenaklada do zadnych bylinek.

    Mila Elly, ceska kuchyne je velice dobra a bohata na recepty a nevim proc se zde "amerikanizuje", to fakt nechapu, nemuzete sem dat "prave a dobre ceske recepty"?

    1. na komentář reaguje LudPa — #5
    2. na komentář reaguje femme — #10
    superkarma: 1 24.10.2012, 05:19:25
  29. avatar
    [2] Jindriska8 [*]

    Jo,to by mohlo být dobrý,zrovna včera jsme byli na houbách.Sml22Ještě pořád rostou.

    superkarma: 0 24.10.2012, 01:14:07
  30. avatar
    [1] vmarta [*]

    Mnam take dobroty...ted v noci Sml30

    superkarma: 0 24.10.2012, 00:38:01

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme