Vaření

Srnčí paštika s portským a brusinkami

srnčí paštika

Četli jste někdy složení obyčejné paštiky koupené v supermarketu? Jestli ne, ani to nedělejte a přestaňte paštiky kupovat. Výjimkou jsou paštiky dovezené třeba z Francie nebo Itálie, případně paštiky od poctivých malých výrobců. Ty jsou vyrobené z masa a kvalitních surovin. Když ale zjistíte jak snadné je vyrobit si domácí paštiku, tak vám ani tyhle nebudou stačit a nebudou se vám zdát dost dobré.

Náklady na obyčejnou domácí „játrovku“ jsou naprosto směšné. Kilo jater koupíte za cenu okolo 60 Kč, přidáte koření, sůl, vejce, smetanu, máslo. Cena mírná, chuť neodolatelná.

U nás doma se naposledy zkoušela paštika zvěřinová - a to konkrétně srnčí. Doplněná brusinkami a portským vínem. Žádná mouka, žádné éčka, žádné druhojakostní maso.

Suroviny

800 g srnčího masa - můžete použít ořez, ten je ideální
4 červené cibule
150 g másla
100 ml portského vína
250 ml smetany
1 vejce
sůl a čerstvě umletý pepř
dvě hrsti brusinek
trocha oleje

Postup

Maso na paštiku smažím i peču v litinovém hrnci. V tom si na plotně rozehřejeme trochu oleje. Vsypeme maso, které jsme osolili a opepřili. Osmahneme a přidáme cibuli, nakrájenou na velké kusy. Chvilku společně restujeme. Asi pět minut.

Zalijeme portským vínem, které necháme vyvařit, asi dalších pět minut. Můžeme zalít trochou vody (asi 100 ml) a dáme péct do trouby, na 150 °C, 60 minut.

Upečené maso necháme v litiňáku vychladnout. Potom k němu přidáme vychlazené máslo, smetanu a vejce a ponorným mixérém rozmixujeme. Nemusí to být úplně dohladka, výborné bude i když vám zůstanou v paštice kusy pečeného masa. Nakonec vsypeme brusinky a promícháme.

paštika s chlebem

Směs nalijeme do formy na srnčí hřbet, kterou jsme vyložili potravinářskou fólií a tuto formu dáme do vodní lázně. Voda by měla dosahovat to 3/4 výšky srnčího hřbetu. Kdo chce, může si paštiku zavařit i do sklenic nebo do keramických mističek s pokličkou - kokotek.

Paštiku dáme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme asi hodinu a půl.

Doporučuji odolat a paštiku vytáhnout vychlazenou z lednice až na druhý den.

Dobrou chuť přeje elly.

   
03.10.2013 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [4] elly [*]

    *modrá — #1 určitě ano...dá se použít třeba vepřové :-)

    superkarma: 0 03.10.2013, 16:38:28
  2. avatar
    [3] Jindriska8 [*]

    Děláte mi chutě!Sml30

    superkarma: 0 03.10.2013, 12:13:31
  3. [2] babička 888 [*]

    Sml16

     výborný nápad dělat domácí paštiku,sice nemám srnčí maso ale určitě to půjde i z jiného masa.

    superkarma: 0 03.10.2013, 10:50:54
  4. avatar
    [1] *modrá [*]

    dá se dělat i z jiného než srnčího masa ?

    1. na komentář reaguje elly — #4
    superkarma: 0 03.10.2013, 09:58:13

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme