Reklama

srnčí na jeřabinách

Zamilovala jsem se do úžasné pochoutky od Via Delicia, malé rodinné firmičky, která vyrábí skvělé domácí zavařeniny, masové pochoutky, džemy a jiné dokonalosti. A momentálně mám nejzamilovanější černé jeřabiny v kořeněném sirupu. Jejich chuť je lehce trpká, ale zároveň nasládlá. Výborná právě ke zvěřině, ale také třeba ke studeným paštikám.

Navíc, černá jeřabina, známá také jako arónie, je vitaminová bomba. Plody jeřabiny se sbírají na začátku podzimu a jejich využití je široké. Nejchutnější jsou v zavařeninách, džemech nebo šťávách, dají se ale i sušit.

Plody obsahují velké množství vitaminu C, vitaminu P (působí příznivě na cévní stěny), beta karoten a další množství tělu prospěšných látek. Takže kromě toho, že si pochutnáte, také podpoříte činnost jater, zharmonizujete činnost štítné žlázy, snížíte tlak, snížíte cholesterol a cukr v krvi.

Suroviny

800 g srnčích medailonků
1 sklenice jeřabin v kořeněném nálevu
1 červená cibule
kousek másla
sůl a pepř

Postup

Recept je velice snadný. Chuť je však dokonalá, a to hlavně díky použití výrazných a kvalitních surovin. Kdo si troufne a má ve svém okolí černé nebo červené jeřabiny, může si i zavařeninu pod maso vyrobit sám. Nic to není a využití je opravdu široké.

Cibuli si nakrájíme na malé kousky a osmahneme na rozpuštěném másle. Osolené a opepřené medailonky ze srnčího masa přidáme k cibuli a z obou stran osmahneme dohněda. Zalijeme jeřabinovou zavařeninou a dusíme doměkka.

Dobrou chuť přeje elly.