Vaření

Srnčí maso na jeřebinách

srnčí na jeřabinách

Zamilovala jsem se do úžasné pochoutky od Via Delicia, malé rodinné firmičky, která vyrábí skvělé domácí zavařeniny, masové pochoutky, džemy a jiné dokonalosti. A momentálně mám nejzamilovanější černé jeřabiny v kořeněném sirupu. Jejich chuť je lehce trpká, ale zároveň nasládlá. Výborná právě ke zvěřině, ale také třeba ke studeným paštikám.

Navíc, černá jeřabina, známá také jako arónie, je vitaminová bomba. Plody jeřabiny se sbírají na začátku podzimu a jejich využití je široké. Nejchutnější jsou v zavařeninách, džemech nebo šťávách, dají se ale i sušit.

Plody obsahují velké množství vitaminu C, vitaminu P (působí příznivě na cévní stěny), beta karoten a další množství tělu prospěšných látek. Takže kromě toho, že si pochutnáte, také podpoříte činnost jater, zharmonizujete činnost štítné žlázy, snížíte tlak, snížíte cholesterol a cukr v krvi.

Suroviny

800 g srnčích medailonků
1 sklenice jeřabin v kořeněném nálevu
1 červená cibule
kousek másla
sůl a pepř

Postup

Recept je velice snadný. Chuť je však dokonalá, a to hlavně díky použití výrazných a kvalitních surovin. Kdo si troufne a má ve svém okolí černé nebo červené jeřabiny, může si i zavařeninu pod maso vyrobit sám. Nic to není a využití je opravdu široké.

Cibuli si nakrájíme na malé kousky a osmahneme na rozpuštěném másle. Osolené a opepřené medailonky ze srnčího masa přidáme k cibuli a z obou stran osmahneme dohněda. Zalijeme jeřabinovou zavařeninou a dusíme doměkka.

Dobrou chuť přeje elly.

   
02.10.2013 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [8] nagy [*]

    no, super u nás dodávají do jedné prodejnySml67

    superkarma: 0 02.10.2013, 13:46:40
  2. avatar
    [7] ToraToraTora [*]

    tak to je úžasná sezönní pochoutka. Stačila by mi opečená bagetka nebo pečené brambory, ty těstoviny mi k tomu moc nesedí.

    superkarma: 0 02.10.2013, 10:17:31
  3. avatar
    [6] Klára Wimmerová [*]

    Klára Křížová — #5 Ano, manžel porcoval, já nakládala o půl druhé v noci a vařila na druhý den, společně jsme ji snědli... Část máme ještě v mrazáku, ale byla opravdu maličká. Rozesílala jsem pak po redakci plné a následně prázdné talíře a slízla jsem samozřejmě spoustu komentářů. Sml30

    superkarma: 0 02.10.2013, 09:54:48
  4. [5] Klára Křížová [*]

    Tak srnčí, to bych si dala! minulý týden nám v redakci dělala chutě Klára, porcovali doma srnku Sml20

    1. na komentář reaguje Klára Wimmerová — #6
    superkarma: 0 02.10.2013, 09:45:18
  5. [4] Pavla_b [*]

    gerda — #1 černé jeřabiny jsou pro mě také nejedlé - možná tak šťáva by šla.

    superkarma: 0 02.10.2013, 08:43:31
  6. [3] Pavla_b [*]

    Jeřabiny a zvěřina - perfektní kombinace - jen bych asi zkusila jinou přílohu. Na těch nudlích to vypadá tak nějak unaveně nebo vysušeně nebo co. Ale věřím, že je to jen horší fotkou.

    Srnčí medailonky musí vypadat šťavnatě Sml58

    superkarma: 0 02.10.2013, 08:42:01
  7. avatar
    [2] elly [*]

    gerda — #1 Použiji Mistra Pohlreicha: "když chcete oblohu, podívejte se z okna" :-)

    superkarma: 0 02.10.2013, 07:40:32
  8. avatar
    [1] gerda [*]

    zavařené červené jeřabiny miluju, bohužel, co mi vykáceli jedlý jeřáb nedaleko, nemám už zdrojSml15 Je to nedostižná pochoutka třeba ke svíčkové, na ozdobení drobného cukroví. S černým jeřábem dobrou zkušenost nemám, ať jsem přidávala cukru kolik chtěla, stále to bylo trpké a podle mě dost nejedlé. Vyzrálé to bylo...takže nic pro mě. Obrázek vypadá trošku hororově, možná by to chtělo nějakou barevnější oblohuSml30

    1. na komentář reaguje elly — #2
    2. na komentář reaguje Pavla_b — #4
    superkarma: 0 02.10.2013, 07:28:45

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme