Reklama

Možná i vy s nastupujícím jarem řešíte, jak nějaké to kilo shodit. Ať chceme, nebo ne, základem všeho je ovšem změna našich stravovacích návyků. Nevíte si rady, jak začít? Pak čtěte dále…

jídlo

Nedávno jsme vám v našem článku přinesli příběh naší čtenářky Mariky, která ačkoliv sportuje, začala přibírat na váze. Kamenem úrazu se v tomto případě stal její jídelníček, a tak jsme se rozhodli, že Marice pomůžeme. Její případ jsme zkonzultovali s výživovou specialistkou Bc. Evou Kuhnovou ze Světa zdraví, která se nám ochotně k Maričině případu vyjádřila, a přináší tak cenné rady i vám…

ccc„Myslím si, že Marika začala velmi dobře, sport a pravidelný pohyb k redukci neodmyslitelně patří. Co je ale neméně důležité, je správně zvolený jídelníček, který bude zajišťovat dostatek energie pro cvičení a zároveň bude během dne dosaženo deficitu pro efektivní spalování tuku. Někdy se stává, že ženy, které začnou při hubnutí sportovat, neztrácí kilogramy, ale hubnou na centimetry. Je to proto, že svaly mají při stejném množství větší hustotu. Z tohoto důvodu je dobré, abychom při hubnutí spíše než na číslo na váze zaměřili pozornost na měnící se poměr svalové a tukové hmoty a zařadili k hubnutí i správnou a vyváženou stravu. Marice bych doporučila jíst 5 x denně v menších porcích, aby zabránila tomu, že tělo začne své zásoby šetřit,“ vyjadřuje se k případu naší čtenářky odbornice.

Jak by tedy měl vypadat Maričin správný jídelníček? Inspirujte se!

  • Snídaně: ovesná kaše připravená s mlékem, doplněná ovocem a slunečnicovými semínky nebo například jogurt s vločkami, sušeným ovocem a oříšky.
  • Svačina: kousek celozrnného pečiva s čerstvým kozím sýrem, knackerbröt s tvarohovou pomazánkou, jogurt s neslazenými cereáliemi anebo ovocem.
  • Oběd: luštěniny, rýže s kuřecím masem a dušenou zeleninou, losos na páře s bramborem ve slupce a grilovanou zeleninou.
  • Odpolední svačina před cvičením: jogurt nebo kousek ovoce, malá müsli tyčinka bez přidaného cukru.
  • Večeře: Vzhledem k Maričinu cíli by měla být ideálně zcela bez příloh, pečiva a ostatních sacharidů, tedy dušená nebo syrová zelenina s nízkotučným zdrojem bílkovin, jakým jsou drůbeží maso, ryba, vaječný bílek, tofu, šmakoun, cottage sýr nebo mozzarella.

Paní Evě Kuhnové tímto děkujeme za vyjádření a Marice přejeme hodně štěstí a pevnou vůli.

Čtěte také: