Vždycky jsem toužila po varné desce. Je tak hezká, hygienická, prostě úžasná. A když jsem se při zařizování nové kuchyně rozhodovala mezi sporákem a samostatnou troubou a deskou, zvolila jsem jednoznačně desku.


Zatím nelituji, ale uznávám že je potřeba zohlednit finanční možnosti, uspořádání kuchyně, styl vaření a také zvyklosti rodiny. Každá z variant má řadu příznivců i odpůrců. Kam se řadíte vy?


Jste pro sporák?
Sporák obhajují zejména konzervativní příznivci tradic, levných řešení a samozřejmě ti, jejichž kuchyň jinou možnost nenabízí. Sporáky jsou, až na výjimky, vždy podstatně levnější než samostatná trouba a varná deska. Většinou lze za cenu trouby pořídit celý sporák, ale záleží také na velikost a značce výrobku. Sporák zabere v kuchyni méně místa a také s jeho instalací nejsou žádné větší problémy. Jednoduše se postaví na zem a připojí k přívodu plynu nebo elektrické energie. Na zapojení plynového nebo kombinovaného sporáku je potřeba zavolat odborníka, který nám také potvrdí záruční list vydá osvědčení o revizi. U elektrického sporáku není instalace oborníkem potřeba. Přístroj prostě zapojíme do zásuvky jako jakýkoliv jiný spotřebič.

Sporáky s plynovou troubou pomalu z českých kuchyní mizí a pořizují si je pouze odpůrci těch elektrických. Plynová trouba peče poměrně nerovnoměrně a teplo přichází pouze zespoda. Tomuto trendu se přizpůsobují také výrobci, a tak mezi sporáky s plynovými troubami není ani příliš velký výběr.


Nebo raději troubu s varnou deskou?
Varná deska a trouba jako dva samostatné spotřebiče jsou pochopitelně velmi oblíbenou a také moderní záležitostí. Do nových kuchyní, zejména těch v rodinných domech, se s těmito spotřebiči počítá a celková dispozice kuchyně je pohodlnému přístupu k desce i troubě přizpůsobena. Je zde také myšleno na to, aby bylo kolem varné desky dostatek místa pro přípravu jídla a odložení hrnce nebo pánve, a také abychom nemuseli s pekáčem právě vyndaným z trouby chodit příliš daleko.

Ti, kteří chtějí starý sporák nahradit novými vestavnými spotřebiči, se musejí připravit také na náklady spojené s úpravou kuchyňského nábytku.

Výhodou samostatných trub a desek je samozřejmě velmi široký výběr a nabídka, která uspokojí sváteční kuchaře i kulinářské nadšence. Setkat se můžeme s těmi nejjednoduššími troubami s několika málo funkcemi a ovládáním, pokud možno, ve dvou „knoflících“ i s troubami s digitálním displejem, nepřeberným množstvím funkcí, pečicí automatikou a samočištěním.

Kombi sety
Kombinací volně stojícího sporáku a samostatných vestavných spotřebičů jsou takzvané kombi sety. Na první pohled vypadají stejně jako samostatná deska a trouba, rozdíl je však v jejich umístění. Nelze je totiž instalovat jinak než nad sebe, tedy podobně jako u sporáku. Výrobky jsou pod povrchem varné desky spojeny a také ovládání varné desky je umístěno na troubě. Těžko hledat u této alternativy nějaké výrazné výhody nebo nevýhody. Spíše by se dalo říci, že kombinuje přednosti i nedostatky obou. Instalace není tak jednoduchá jako u sporáku a také manipulace s troubou není tak pohodlná jako u trouby samostatné. Na druhou stranu jsou kombi sety o něco levnější než samostatné vestavby a přitom vyhlížení velmi moderně a stylově.

Ať už přemýšlíme o jakékoliv variantě, neměli bychom se nechat zlákat nízkou pořizovací cenou na úkor vysokých provozních nákladů (např. energetická třída C) nebo dokonce kvality. Přece jen nákup sporáku nebo trouby není investicí na pár měsíců, a zvláště pokud se rozhodneme pro vestavné spotřebiče, měli bychom dát přednost kvalitě a funkcím, které opravdu využijeme. 

Reklama