Taková nevinná letní radovánka, jako je špíz opečený na ohni, se může ve finále vyvinout v pěkné drama. Ono upéct opravdu dobrý šťavnatý špíz jen na ohni není tak snadné, jak se může zdát. Ve většině podniků, kde tuto pochoutku připravují profesionálně, se používá speciálně naložené maso.

Náš recept na špíz je dílem šéfkuchaře školy vaření Chefparade Radka Jakubce. Je sice mírně komplikovaný, ale ne náročný a poslední fázi – gril – můžete klidně přestěhovat pod širák nad oheň. Pokud si celé dílo předem takto připravíte doma, alespoň nebudete na jídlo čekat věčnost a navíc se celou dobu strachovat, jestli je syrové nebo vysušené.

špíz

Ingredience na 4/6 porcí:

  • 2 ks Balaton klobásy Krahulík
  • 4 ks červené cibule
  • 4 ks červených kapií
  • 12 stroužků česneku
  • 3 brambory uvařené do poloměkka
  • 3 stonky tymiánu
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce mleté pikantní papriky
  • Sůl, pepř dle chuti
  • 4 špízové jehly, nebo špejle na napichování

Postup:

Česnek oloupeme, brambory nakrájíme na dvoucentimetrové kostky a kapii na větší plátky.

Vše mírně pokapeme olivovým olejem, posypeme lístky tymiánu, zabalíme do alobalu a pečeme asi 30 minut v troubě předehřáté na 190°C. Po upečení vysypeme již změklé ingredience na rozpálenou pánev bez tuku a orestujeme je do zlatohnědé barvy. Klobásu nakrájíme na silnější kolečka.  V rostlinném oleji rozmícháme pikantní papriku, sůl pepř a všechny ingredience včetně klobásy ve vzniklé marinádě důkladně promícháme.

Na jehlu střídavě napichujeme všechny druhy marinované zeleniny a pečeme na středně rozpáleném grilu nebo pánvi asi 1 – 2 minuty z každé strany.

Podáváme samotné, nebo s listovým salátem.

Čtěte naše články:

Objevujete rádi krásná místa? Nebo máte své oblíbené tipy, kam se rádi vracíte? Máme pro vás skvělý tip!

Reklama